Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 14 oktober 2021

Laat online daten geen drama worden

Online daten

De Fraudehelpdesk krijgt jaarlijks honderden meldingen van datingfraude. De totale schade loopt in de miljoenen euro's. De slachtoffers zijn vooral alleenstaanden. Herkent u datingfraude?

Anneke (58) werd slachtoffer van de 'klassieke' datingfraude; de man die ze leerde kennen via internet bleek een oplichter en Anneke raakte een vermogen kwijt. 'Mijn man en ik hadden het heel goed samen', vertelt Anneke. 'Ik denk dat ik me juist daarom zo eenzaam voelde toen hij overleed. De eerste weken belden kennissen nog op, maar daarna bleef het stil. En daar zat ik dan. Onze dochter woont in Australië, dus ik zag haar en de kleinkinderen nauwelijks. Toen zei ze: 'Mam, maak een Facebookaccount aan. Dan kun je zien hoe het met ons gaat.' Dat heb ik gedaan. En het was inderdaad best leuk. Ik zag foto's van mijn kleinkinderen, kon online spelletjes spelen en chatten met kennissen. Het gaf een beetje afleiding.'

'Op een avond zou ik juist de computer uitzetten toen ik een berichtje kreeg. Ik dacht dat het mijn dochter was, maar het was iemand die ik niet kende. Richard heette hij. Een leuke man om te zien. Een Amerikaan, hij schreef Engels. Hij zei dat hij me zo lief vond lachen op de foto en dat hij zich erg alleen voelde, of hij even met me mocht praten. Dan kan je toch geen 'nee' zeggen? We babbelden even, het ging over niets bijzonders. Daarna bedankte hij me en zei dat hij zich een stuk beter voelde. Ik ging televisie kijken, maar het liet me niet los.'

In de dagen die volgen hebben Anneke en Richard vaker contact. Ook Richard blijkt pas weduwnaar. En ook hij heeft een dochter die aan de andere kant van de wereld woont. Ze wisselen foto's uit en delen steeds meer persoonlijke zaken. 'Hij deed altijd zo lief. Soms vond ik 's morgens: "good morning my Angel, hope you have a nice day. Love, Richard". Nou, daar kon ik een hele dag op teren.' Na enkele maanden merkt Anneke dat ze een beetje verliefd is geworden op de man die ze nog nooit in levenden lijve heeft ontmoet.

Noodlot
Maar dan slaat het noodlot toe. Richard, die voor zijn werk is uitgezonden naar Indonesië, wordt verantwoordelijk gehouden voor een ongeval op de werkvloer. Een medewerker valt van een steiger en overlijdt. Richards salaris wordt tijdens het onderzoek ingehouden en hij moet in het land blijven. Alsof de duvel ermee speelt, treft een orkaan het Caribische eiland waar Richards dochter werkt. De dochter heeft dringend medische hulp en onderdak nodig, maar Richard mag het land niet uit en kan niet aan zijn geld komen. Hij is in tranen. Hij smeekt Anneke om hem te helpen. Tijdelijk, want als hij eenmaal weer in Amerika is, kan hij bij zijn spaargeld en krijgt Anneke het geld met rente terug. En dan kunnen ze elkaar eindelijk ontmoeten.

Anneke twijfelt niet lang. Ze heeft de foto's van Richards grote huis in Amerika gezien, en van zijn lieve dochter. Dat ze hulp nodig hebben is duidelijk. Eerst voor het ziekenhuis, de operaties van Richards dochter, dan leefgeld voor Richard en uiteindelijk voor een ticket en een soort borg zodat Richard toch zijn gewonde dochter kan bezoeken. In totaal betaalt Anneke zo'n 95.000 euro. Dan is haar spaargeld op. Pas als ze opeens geen contact meer krijgt met Richard en zijn Facebookaccount is verdwenen, dringt het tot Anneke door dat er iets niet klopt. Ze realiseert zich dat het geld waar zij en haar overleden man hun hele leven voor hadden gespaard, misschien definitief is verdwenen.

Annekes dochter belt met de Fraudehelpdesk en stuurt alle informatie door. 'Richard' blijkt geen Amerikaan, maar een bende handige Nigeriaanse criminelen. En Anneke is geruïneerd. Ze loopt inmiddels bij een psycholoog. Want het geld is een belangrijke schadepost, maar de emotionele schade is zo mogelijk nog groter. Ze is het vertrouwen in zichzelf en in haar medemens helemaal kwijt.

Hebt u iemand leren kennen via internet? Houd dan altijd de mogelijkheid open dat u te maken hebt met een fraudeur. Oplichters speuren datingsites en sociale media af op zoek naar potentiële slachtoffers. Vooral weduwnaars, weduwen en gescheiden personen zijn een gewild doelwit. Geef op internet niet te veel informatie over uzelf!

Datingfraude verloopt vaak volgens hetzelfde patroon: een Amerikaan (vaak een militair of chirurg) is uitgezonden naar het buitenland en komt daar in de problemen. Als u met een oplichter te maken hebt, vraagt deze vroeg of laat om geld. Ga hier nooit in mee. Dit geld moet u namelijk als verloren beschouwen. Bovendien zal er steeds om nieuwe bedragen worden gevraagd.

De Fraudehelpdesk heeft tips voor u zodat u uzelf beter kunt wapenen tegen fraude:

  • Betaal nooit geld aan mensen die u via internet kent.
  • Wees voorzichtig met buitenlandse dates. Als er Engels gesproken of geschreven wordt, is er vrijwel altijd sprake van fraude.
  • Vraag om actuele foto met bijvoorbeeld een krant van die dag.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.