SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Nepmails ofwel hoax

U kent ze wel: kettingbrieven die via e-mail worden verstuurd. Allemaal hebben we er wel eens eentje ontvangen. De mails wijzen op een, vaak ernstig, gevaar. Ze geven advies en verzoeken u de e-mail naar iedereen in uw adressenboek door te sturen. Ga er nooit op in! Zijn papieren kettingbrieven nog betrekkelijk onschuldig, de digitale versies kunnen wel degelijk schade berokkenen, als u ze doorstuurt.

Een nepbericht wordt ook aangeduid met de Engelse term hoax. In principe gebruikt men die term voor allerlei nepperij. In de computerwereld gebruikt men het woord hoax voor een nepmail. Vaak gaat het om onwaarschijnlijke (financiële) aanbiedingen, reddingsacties voor zielige kindertjes of waarschuwingen voor bijzonder gevaarlijke computervirussen. Kenmerkend voor de nepmail is de oproep het bericht naar anderen door te sturen.

Soms sporen de nepmails u zelfs aan tot andere actie: Ze beweren dan dat er een gevaarlijk virus is gevonden, noemen de naam, leggen u uit hoe u kunt controleren of het op uw pc aanwezig is en leggen u uit hoe u het verwijdert. Een voorbeeld hiervan is de 'Jdbgmgr.exe' hoax. Het bestand 'Jdbgmgr.exe'  is echter in de verste verte geen virus. Het hoort gewoon thuis op uw computer en u kunt het beter met rust laten…

In de afbeelding hieronder kunt u een passage uit de 'Jdbgmgr.exe' hoax lezen.

hoax
Deze categorie nepmails speelt altijd in op angstgevoelens. Het virus is ernstig, het zal uw pc onherstelbaar beschadigen, er is nog geen virusscanner die het detecteert, enzovoorts. Daarnaast wordt vaak gesuggereerd dat betrouwbare partijen het virus al hebben opgemerkt en ervoor hebben gewaarschuwd. Leest u in de afbeelding bijvoorbeeld enkele passages uit een ander nepmailtje. angst
Nepmails herbergen twee gevaren: u wordt verleid een handeling uit te voeren die u beter kunt laten, en u wordt aangespoord de nepmail door te sturen naar al uw bekenden. Dat laatste is waar vooral spammers  heel gelukkig van worden. Als u, en velen met u, de mail doorsturen naar alle bekenden, wordt de e-mail een bonte vergaarbak van e-mailadressen. Een vergaarbak die spammers binnen kunnen halen waarna u belandt in een spambestand en de klos bent. Stuur e-mails waarin expliciet gevraagd de mail door te sturen dus juist nooit en te nimmer door.

Wat kunt u doen tegen nepmails? Dat is erg eenvoudig: leer ze herkennen en gooi ze meteen weg! Nepmails zijn eenvoudig te herkennen:

  • Er wordt vaak (maar niet altijd) in geschreeuwd
    "STUUR DIT DOOR NAAR AL JE ADRESSEN!!!!!"
  • Altijd is er het verzoek de e-mail door te sturen
    "Verstuurt dit emailtje naar iedereen waarvan je zen email adres hebt,ofdat je hem/haar nu afkan of ni.Zelfs naar degene die het mailtje naar jou heeft gestuurt,Beter 10 keer de email krijge,dan niet."
  • Het taalgebruik is niet altijd even correct, zoals uit bovenstaand voorbeeld blijkt.  

 

Krijgt u een verdachte e-mail binnen maar twijfelt u of deze nep of echt is, zelfs na lezing van het bovenstaande? Surf dan naar Opgelicht.nl en klik boven in het menu op Alerts. U ziet een overzicht van alle bekende nepmails en andere waarschuwingen, geordend naar datum. U kunt een waarschuwingen in het geheel lezen door te klikken op Lees meer.

Links in beeld ziet u ook een zoekveld. Typ onder 'Zoek in alerts' bijvoorbeeld de afzender van de mail die u hebt ontvangen. Dan kunt u kijken of daar eerdere meldingen over zijn binnengekomen.

Let op: staat het type mail dat u hebt ontvangen er niet tussen, dan houdt dit niet meteen in dat uw mail echt is. Blijf alert.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.