Menu Zoek

Nepmails ofwel hoax

Het kan gebeuren dat een nepmail of hoax in uw mailbox terecht komt. Deze mails wijzen vaak op een ernstig gevaar die direct aandacht nodig hebben. Ze geven advies en verzoeken de e-mail naar iedereen in uw adressenboek door te sturen. Ga hier nooit op in! Deze digitale kettingbrieven kunnen schade berokkenen als u ze doorstuurt.

Een nepbericht wordt ook aangeduid met de Engelse term hoax. In principe gebruikt men die term voor allerlei nepperij. In de computerwereld gebruikt men het woord hoax voor een nepmail. Vaak gaat het om onwaarschijnlijke (financiële) aanbiedingen, reddingsacties voor zielige kindertjes of waarschuwingen voor bijzonder gevaarlijke computervirussen. Kenmerkend voor de nepmail is de oproep het bericht naar anderen door te sturen.

Soms sporen de nepmails u zelfs aan tot andere actie: Ze beweren dan dat er een gevaarlijk virus is gevonden, noemen de naam, leggen u uit hoe u kunt controleren of het op uw pc aanwezig is en leggen u uit hoe u het verwijdert. Een voorbeeld hiervan is de 'Jdbgmgr.exe' hoax. Het bestand 'Jdbgmgr.exe' is echter in de verste verte geen virus. Het hoort gewoon thuis op uw computer en u kunt het beter met rust laten…

In de afbeelding hieronder kunt u een passage uit de 'Jdbgmgr.exe' hoax lezen.

Voorbeeld Hoax 2019

Deze categorie nepmails speelt altijd in op angstgevoelens. Het virus is ernstig, het zal uw pc onherstelbaar beschadigen, er is nog geen virusscanner die het detecteert, enzovoorts. Daarnaast wordt vaak gesuggereerd dat betrouwbare partijen het virus al hebben opgemerkt en ervoor hebben gewaarschuwd. Leest u in de afbeelding bijvoorbeeld enkele passages uit een ander nepmailtje.

angst

Nepmails herbergen twee gevaren: u wordt verleid een handeling uit te voeren die u beter kunt laten, en u wordt aangespoord de nepmail door te sturen naar al uw bekenden. Dat laatste is waar vooral spammers heel gelukkig van worden. Als u, en velen met u, de mail doorsturen naar alle bekenden, wordt de e-mail een bonte vergaarbak van e-mailadressen. Een vergaarbak die spammers binnen kunnen halen waarna u belandt in een spambestand en de klos bent. Stuur e-mails waarin expliciet gevraagd de mail door te sturen dus juist nooit en te nimmer door.

Wat kunt u doen tegen nepmails? Dat is erg eenvoudig: leer ze herkennen en gooi ze meteen weg! Nepmails zijn eenvoudig te herkennen:

 • Er wordt vaak (maar niet altijd) in geschreeuwd
  "STUUR DIT DOOR NAAR AL JE ADRESSEN!!!!!"
 • Altijd is er het verzoek de e-mail door te sturen
  "Verstuurt dit emailtje naar iedereen waarvan je zen email adres hebt,ofdat je hem/haar nu afkan of ni.Zelfs naar degene die het mailtje naar jou heeft gestuurt,Beter 10 keer de email krijge,dan niet."
 • Het taalgebruik is niet altijd even correct, zoals uit bovenstaand voorbeeld blijkt.

Krijgt u een verdachte e-mail binnen maar twijfelt u of deze nep of echt is, zelfs na lezing van het bovenstaande? Surf dan naar Opgelicht.nl en klik boven in het menu op Alerts. U ziet een overzicht van alle bekende nepmails en andere waarschuwingen, geordend naar datum. U kunt een waarschuwingen in het geheel lezen door te klikken op Lees meer.

Links in beeld ziet u ook een zoekveld. Typ onder 'Zoek in alerts' bijvoorbeeld de afzender van de mail die u hebt ontvangen. Dan kunt u kijken of daar eerdere meldingen over zijn binnengekomen.

Let op: staat het type mail dat u hebt ontvangen er niet tussen, dan houdt dit niet meteen in dat uw mail echt is. Blijf alert.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.