Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 juli 2021

Herfst-update Windows 10: wat is er nieuw?

Herfstupdate Windows 10 in 2020Microsoft brengt dit najaar de update 20H2 uit voor Windows 10. Deze update richt zich vooral op betere prestaties en het verhelpen van foutjes. Maar er zitten ook een paar opvallende nieuwigheden in.

Twee keer per jaar komt er een grote update uit voor Windows 10. Het bedrijf verspreidt die updates automatisch naar pc’s die geschikt zijn voor de nieuwe software. Eerder dit jaar verscheen de Mei-update, met daarin een flink aantal veranderingen. Dit najaar, in oktober of november, komt de tweede grote update van 2020 uit. Die is minder ingrijpend dan die van mei. Het installeren verloopt snel en soepel, belooft Microsoft, zeker voor mensen die de Mei-update van dit jaar al op de pc hebben staan.

Het Startmenu krijgt een likje verf. De pictogrammen van de programma’s (de ‘Tegels’) sluiten na de update beter aan op de kleuren en het thema dat u kiest voor Windows. De achtergrond van die tegels past zich aan, dus als u een licht thema kiest, is de achtergrondkleur van de tegels ook licht.

De lijst met alle apps, aan de linkerkant van het Startmenu, ziet er ook frisser uit. Tot nu toe stonden alle pictogrammen bij de apps in gekleurde blokjes. Na de update zijn de blokjes weg en gaat de achtergrond naadloos op in het gekozen thema. U kiest via de Instellingen zelf welke achtergrondkleur de lijst moet krijgen.

De 20H2-update is de eerste versie van Windows die standaard de vernieuwde browser Edge meekrijgt. Edge is de afgelopen tijd flink verbeterd en werkt nu sneller en stabieler, met nieuwe functies als Collecties. Lees hier meer over in de tip ‘Collecties in Edge’.

Ook nieuw in Edge is dat gebruikers met de sneltoets Alt+Tab kunnen zien welke tabbladen geopend zijn. Die toetsencombinatie toont momenteel alleen nog welke programma's open staan. Na de update komen dus ook de tabbladen hiertussen te staan. Daardoor is het gemakkelijk schakelen tussen tabbladen. Gebruikers moeten deze optie wel zelf activeren via de instellingen van Edge.

Microsoft voert ook een kleine wijziging door in de Taakbalk die onder in beeld staat. Het uiterlijk hiervan is na de update namelijk afhankelijk van welk apparaat er aan de pc is gekoppeld. Zo kan er een Xbox-icoon komen te staan als een gebruiker een Xbox Live account heeft (om spelletjes mee te spelen). Als iemand een Android-telefoon heeft, komt er een Your Phone-icoon te staan (Your Phone is de app waarmee Samsung-bezitters hun telefoon kunnen koppelen aan Windows 10).

Deze verandering wordt trouwens niet direct tijdens de update doorgevoerd, maar aangeboden bij een nieuwe installatie van Windows 10.

Er komen minder meldingen vanuit programma’s automatisch in beeld. Bovendien staan bij elke melding van welk programma hij komt. Via een klik op het (nieuwe) kruisje in zo’n melding, sluit u de mededeling weer.

Wie kijkt bij Start > Instellingen > Systeem > Info kan voortaan de technische specificaties van de computer kopiëren naar bijvoorbeeld een e-mailtje of een Word-bestand. Dat is bijvoorbeeld handig bij computerproblemen.

Microsoft verspreidt de update zoals altijd automatisch onder pc's met Windows 10. Dat kost niets. Standaard staat zoeken naar updates ingeschakeld. Dus als u aan beurt bent, komt de update vanzelf. Het kan wel even duren voor het uw beurt is. Controleer zo of de update al is geïnstalleerd:

 • Klik op de Startknop.
 • Klik op Instellingen.
 • De Instellingen openen met de laatst bezochte pagina. Klik eventueel linksboven op Start om naar het hoofdmenu te gaan.
 • Klik op Systeem.
 • Klik op Info.

Bij 'Windows-specificaties' staat welke versie u hebt. Staat er 2004 of een kleiner getal, zoals 1909? Dan is de pc nog niet voorzien van de update.

Lang niet elke pc met Windows 10 heeft de vorige update van mei 2020 gekregen. Omdat niet duidelijk was of de update goed zou werken op alle computers, zijn er uit voorzorg miljoenen geblokkeerd. Wilt u controleren of u de Mei-update hebt gekregen?

 • Klik op de Startknop.
 • Klik op Instellingen.
 • De Instellingen openen met de laatst bezochte pagina. Klik eventueel linksboven op Start om naar het hoofdmenu te gaan.
 • Klik op Bijwerken en beveiliging.

Staat er de volgende tekst bij ‘Onderdelenupdate naar Windows 10, versie 2002’:

De Windows 10-update voor mei 2020 komt eraan. Wanneer de update klaar is voor uw apparaat, verschijnt de update op deze pagina.

Dan hebt u de vorige update nog niet gekregen. Hier is verder niets aan te doen, behalve afwachten.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.