Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 september 2021

Wat is er nieuw in de Update voor Windows 10, mei 2019?

Windows-update mei 2019

De eerste grote Windows 10-update van 2019 is een feit. Welke veranderingen brengt deze update met zich mee?

Microsoft vernieuwt Windows 10 voortdurend. Er wijzigt over het algemeen steeds een beetje. Zo hoeft u niet steeds te wennen aan een heel nieuw systeem. Zolang uw apparaat blijft werken, kunt u gratis rekenen op alle vernieuwingen die Microsoft doorvoert. Tweemaal per jaar (in het voor- en najaar) worden de aanpassingen gebundeld in een grote update. Microsoft verspreidt deze update automatisch via het onderdeel 'Windows Update'. Het kan weken tot maanden duren voordat de nieuwste versie bij iedereen op het apparaat staat. Dat is helemaal niet erg. Belangrijke veiligheidsupdates verspreidt Microsoft wel snel onder alle gebruikers.

In de rest van het artikel staat wat u van de mei 2019-update (Windows-versie 1903) kunt verwachten. Wie wil weten welke versie van Windows 10 op zijn systeem aanwezig is, leest de tip 'Welke Windows 10-versie heb ik?

Windows heeft meerdere kleurenthema's. Zo gebruikt u de kleurschakeringen die u fijn vindt. Windows 10 was standaard vrij donker, maar er is een nieuw licht kleurenthema geïntroduceerd. De Taakbalk, het Startmenu en de meldingen hebben nu een lichte achtergrond. De pictogrammen die erop staan zijn donkerder voor een beter contrast. Met het lichtere Windows 10-kleurenthema is de standaard Bureaubladachtergrond ook helder lichtblauw.

Het lichtere Bureaublad

Standaard meegeleverde programma's die u niet gebruikt en onnodig ruimte op de computer innemen, kunt u na de update makkelijk via het Startmenu verwijderen. Klik daarvoor met de rechtermuisknop op het programma en kies voor Verwijderen > Verwijderen.

Aan de linkerzijde van het Startmenu staan verder twee extra knoppen waarmee u direct de map 'Documenten' en de map 'Afbeeldingen' in de Verkenner opent.

Het Startmenu

En wie de laatste versie van Windows 10 op een nieuwe computer of met een nieuw Microsoft-account gebruikt, kan zich verheugen op een overzichtelijker Startmenu. Hierin zijn veel minder Tegels gereserveerd voor programma's die u misschien helemaal niet gebruikt.

Zocht u via de zoekbalk voorheen in de hele 'bak' instellingen, apps en documenten, nu zoekt u via tabbladen een stuk overzichtelijker per categorie. Ook e-mail en contactpersonen doorspitten is nu mogelijk via de zoekfunctie op de Taakbalk.

Zoekvenster Windows 10

Een belangrijke verandering in de update van mei zit 'onder de motorkap'. Microsoft reserveert voortaan zo'n 7 GB opslagruimte om updates vlekkeloos te laten verlopen. Daarmee loopt een update niet meer vast omdat de ruimte die tijdelijk nodig is voor het downloaden en installeren van de update, niet beschikbaar is. Als u niet genoeg opslagruimte op de computer hebt, vraagt Microsoft of u een externe schijf kunt aansluiten. Bijvoorbeeld een usb-stick waar ruimte op beschikbaar is.

Pikt u in het nieuws op dat een veiligheidsupdate van Windows problemen met zich meebrengt? Vanaf de mei-update zet u een veiligheidsupdate eenvoudig in de wachtstand. Dan hebt u de tijd om de berichtgeving over de update in de gaten te houden. De update wordt elke 7 dagen opnieuw aangeboden en kan tot 35 dagen worden uitgesteld.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.