Menu Zoek

Nieuwe zorgverzekering kiezen

Nieuwe zorgverzekering kiezen Iedereen kan eens per jaar van zorgverzekeraar wisselen. Kijk daarom elk jaar goed naar het aanbod van de zorgverzekeraars.

In november krijgt iedereen van zijn of haar verzekeringsmaatschappij de zorgpolis voor het nieuwe jaar. Dat is het moment om uw ziektekostenverzekering te bekijken. De meeste maatschappijen passen de voorwaarden ieder jaar aan. De Consumentenbond vertelt wat er in 2023 verandert.

Hoe zit het bij uw verzekering? Op de nieuwe zorgpolis staat de premie voor het nieuwe jaar. Daarnaast kan de verzekeraar ook de voorwaarden hebben aangepast. Dezelfde verzekering biedt dan niet meer dezelfde zorg. Het is dus verstandig om u elk jaar goed in te lezen. En misschien heeft u volgend jaar andere zorg nodig en moet u de verzekering daarom bijstellen.

De Rijksoverheid heeft een handig stappenplan voor het aanpassen van de zorgverzekering of overstappen naar een nieuwe polis:

  • Bepaal welke zorg u volgend jaar nodig denkt te hebben. Niet alle zorg valt onder de verplichte basisverzekering. Wilt u zich voor die extra zorg bijverzekeren?
  • Kijk naar uw eigen risico. Is het gunstig om dat te verhogen?
  • Bekijk of de voorwaarden van uw huidige verzekering veranderd zijn, en hoe.
  • Vergelijk de verschillende zorgverzekeringen met elkaar.
  • Beslis of u wilt overstappen of iets wilt aanpassen.

Polissen zijn online goed met elkaar te vergelijken via vergelijkingssites. Daarvan zijn er veel verschillende. Wij raden aan een aantal sites te gebruiken en de resultaten naast elkaar te zetten. De meeste vergelijkingssites werken op dezelfde manier:

  • Vul uw persoonsgegevens in.
  • Geef in verschillende onderdelen uw wensen voor de dekking op.
  • Aan de hand van de gegevens krijgt u een overzicht van verzekeraars.
Voorbeelden van vergelijkingssites zijn:

Het opzeggen van de zorgverzekering kan tot en met 31 december. Zorg ervoor dat u een nieuwe verzekering afsluit voor 31 januari. Die nieuwe zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in op 1 januari.

Wilt u overstappen en gebruikt u een aanvullende verzekering voor een ziekte of medicijngebruik? Vraag dan bij de verzekeraar van uw keuze of overstappen met behoud van uw huidige vergoedingen wel kan. Verzekeraars zijn verplicht iedereen voor de basisverzekering te accepteren. Maar voor aanvullende verzekeringen mogen ze mensen weigeren.

Controleer bij de verzekeraar van uw keuze ook of die contracten heeft met uw favoriete zorgverleners. Denk aan uw apotheker of fysiotherapeut.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.