SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Patience (Windows 7)

Patience is het klassieke kaartspel met zeven kolommen dat u in uw eentje kunt spelen.

In dit artikel bespreken we hoe u Patience downloadt, installeert en hoe u het spel speelt in Windows 7.

Hebt u Windows 10? Lees dan de tip 'Patience in Windows 10'. 

Om het spel te starten, klikt u in Windows 7 op de Start-knop . Klik dan op Alle programma's > Ontspanning . De spelletjesmap van Windows opent. Klik op Patience om het spel te openen.  
Het doel van het spel is om alle kaarten te verzamelen in reeksen van afwisselend rode en zwarte kaarten van aas naar heer. patience groot

De kaarten worden gedeeld aan het begin van het spel. Als er azen openliggen, dan klikt u hierop om de azen te verplaatsen naar een van de lege vakken rechtsboven. Vervolgens kijkt u of u nog andere kaarten kunt verplaatsen.

De openliggende kaart naast de hoofdstapel kan altijd worden gespeeld.

U kunt een of meer kaarten van de ene rij naar de andere verplaatsen door deze te slepen met de muis. Dubbelklik op een kaart om deze van de hoofdstapel of een rij naar een gesorteerde stapel te verplaatsen.

Als u alle speelbare kaarten naar de bijbehorende gesorteerde stapel rechtsboven wilt verplaatsen, dan klikt u met de rechtermuisknop op het speelbord.

Als een stapel leeg is, dan kunt u er een heer (eventueel samen met de bijbehorende stapel) naartoe verplaatsen.

Als u verder geen kaarten meer kunt verplaatsen, dan klikt u op de hoofdstapel linksboven om de kaarten op deze stapel om te draaien.

  • Zorg ervoor dat de kolommen ongeveer van gelijke lengte zijn. Reeksen zijn stapels open kaarten die u maakt door een zwarte op een rode of een rode op een zwarte kaart te leggen in de juiste volgorde. Naarmate een van de kolommen langer is dan de andere, wordt het steeds moeilijker om andere kaarten te verplaatsen.
  • Draai de kaarten eerst om. Draai altijd eerst zoveel mogelijk kaarten om voordat u de bovenste kaart van de hoofdstapel speelt.
  • Speel vanuit de grootste stapels. Hoe meer dichte kaarten zich in een stapel bevinden, hoe beter het is om eerst kaarten van die stapel om te draaien. Hoe meer kaarten een stapel telt, hoe groter de kans om kaarten te verplaatsen. En dat vergroot weer de kans om kaarten in de kleinere stapels om te draaien.
Via het menu Spel kunt u een nieuw spel starten en het huidige sluiten. Deze spelregels staan in het menu Help. Sluit het spel door te klikken op het rode kruis rechtsboven.
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.