Menu Zoek

Privacy-instellingen op de Mac

Mac privacy

Er is een hoop in te stellen om meer privacy te garanderen bij het gebruiken van een computer. We nemen de privacy-instellingen van een Mac met Big Sur onder de loep.

Wie het internet gebruikt, laat sporen achter. Los van elkaar zeggen de stukjes achtergelaten informatie niet zo veel, maar gecombineerd kan er een gedetailleerd beeld van de gebruiker ontstaan. Aan de hand daarvan kunnen bedrijven bijvoorbeeld gericht advertenties plaatsen of uw politieke voorkeur bepalen. Ook hackers kunnen deze persoonlijke informatie gebruiken om kwaad te doen. Reden genoeg dus om de privacy instellingen op de Mac eens nader te bekijken.

U vindt de privacy instellingen op een Mac-computer via de Systeemvoorkeuren.

  • Klik linksboven op het Apple-logo.
  • Klik op Systeemvoorkeuren.
  • Klik in het venster dat opent in de bovenste rij op Beveiliging en privacy.
  • Klik op het tabblad Privacy.
  • Dubbelklik indien nodig linksonder op het pictogram van een slot.
  • Voer het wachtwoord van uw Apple-ID in. U kunt nu wijzigingen aanbrengen.

Voor onderstaande stappen gaan we ervanuit dat u in dit menu bent.

Hebt u liever niet dat programma's en sites constant weten waar u bent met het apparaat, zet dan de locatievoorzieningen uit. Nadeel is wel dat sommige apps dan niet (goed) meer werken.

  • Klik indien nodig links op Locatievoorzieningen.
  • Klik op het blauwe vinkje voor Schakel locatievoorzieningen in.

    Mac locatievoorzieningen

  • Er verschijnt een waarschuwing. Wie zijn Mac kwijt is, kan het apparaat opsporen met behulp van ‘Zoek mijn’. Dit is niet mogelijk als de Locatievoorzieningen uitstaan. Klik op Schakel uit als u geen gebruikmaakt van ‘Zoek mijn’. Wilt u wel graag de mogelijkheid hebben om het apparaat te lokaliseren mocht het nodig zijn, klik dan op Annuleer.

Sommige apps vragen bij het installeren toegang tot informatie op de computer. Controleer welke apps gebruik maken van contactgegevens, informatie in de agenda, de camera, microfoon of andere gegevens.

  • Klik links op Contacten.
  • Aan de rechterkant verschijnt een lijstje met apps. De apps met een blauw vinkje ervoor hebben toegang tot de contactgegevens. Klik op een blauw vinkje om de toestemming in te trekken. Het vinkje verdwijnt.
  • Klik links op Agenda en haal ook hier eventueel vinkjes weg.
  • Doe indien gewenst hetzelfde voor 'Herinneringen', 'Foto's', 'Camera', 'Microfoon' en 'Spraakherkenning'.

Bij ‘Toegankelijkheid’ regelt u welke apps de computer mogen besturen. Wat die apps dan kunnen doen varieert van een venster groter of kleiner maken, tot de computer iets laten uitvoeren als spam versturen. Zorg dat hier geen toestemming wordt gegeven.

  • Klik links op Toegankelijkheid.
  • Klik rechts op een app.
  • Klik onder de app op het minteken.

    toegankelijkheid intrekken

Als hackers willen weten welke apparaten ze kunnen aanvallen, zenden ze een signaal uit om apparaten te detecteren. Zo weten ze welke apparaten in gebruik zijn. Zorg dat uw computer niet vindbaar is door de Stealth-modus (vertaald: heimelijke modus) in te schakelen.

  • Klik op het tabblad Firewall (links van tabblad 'Privacy').
  • Klik op Firewallopties.
  • Klik onderaan op het blokje voor ‘Activeer Stealth-modus. Er verschijnt een blauw vinkje.
  • Klik op Ok.

Met de update Big Sur heeft Safari, de browser van Apple, meer privacy-opties. Gebruikers zijn beter beschermd tegen trackers (programma's die uw onlinegedrag volgen) en het privacyrapport van Safari geeft inzicht in welke sites geprobeerd hebben u te volgen. Lees meer over het privacyrapport van Safari in het artikel 'Privacyrapport bekijken in Safari'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.