SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Privacyvensters in de april-update van Windows 10

April-update Windows 10, privacy

Vriend en vijand verraste Microsoft met de vensters die de gebruiker krijgt voorgeschoteld ter afronding van de april-update van Windows 10. Wat moet u met deze vensters doen?

De meeste gebruikers zijn er niet op voorbereid: nadat de april-update is geïnstalleerd, moet een zevental vensters over privacy worden ingevuld. Anders start de computer niet op. De vensters kunnen niet worden overgeslagen, per venster wordt een keuze van de gebruiker verwacht. Veel mensen weten niet goed wat ze moeten kiezen. Maar wees gerust, alle instellingen en keuzes zijn achteraf te wijzigen. 

In dit artikel bespreken we eerst de situatie direct na de update: welke vensters duiken op en welke instellingen kiest u? Vervolgens bespreken we de nieuwe opties voor mensen die de update al volledig hebben afgerond. Waar zijn de nieuwe instellingen te vinden en hoe past u ze aan?

Op een gegeven moment krijgt uw computer de april-update, voluit de Windows 10 April 2018 Update genoemd. Ter afronding verschijnen de volgende schermen:  

1: Doe meer met uw stem
Deze optie is alleen relevant als u spraakherkenning gebruikt. Dat is op de meeste computers niet het geval. Bovendien verstaat Cortana, de spraakassistent van Microsoft, nog geen Nederlands. Kies hier daarom voor de tweede optie, 'Geen spraakherkenning gebruiken'. Klik op de optie en klik daarna op Accepteren.  

2: Laat Microsoft uw locatie gebruiken
Op een computer/laptop is het niet nodig standaard locatie-informatie door te sturen. Als een programma op een bepaald moment uw locatie nodig heeft om goed zijn werk te kunnen doen, kunt u altijd nog toestemming geven de locatie te gebruiken. Klik dus nu op Nee > Accepteren.

3: Mijn apparaat zoeken
Deze optie is voor een desktopcomputer overbodig. Gebruikt u een laptop dan kan de optie handig zijn. Het werkt vergelijkbaar als op een iPad/iPhone of Android-apparaat. Maak uw keuze en klik op Accepteren.

4: Stuur diagnostische gegevens naar Microsoft
U kunt kiezen welke informatie naar Microsoft mag worden verzonden:  

 • Basis
  Verstuurt informatie over uw computer, de instellingen en de prestaties.
 • Volledig
  Verstuurt alle informatie uit de basisinstellingen plus de websites die u bezoekt, informatie over het gebruik van geïnstalleerde apps, foutmeldingen en het gebruik van het apparaat.  

Helemaal uitzetten kan niet: basis verstuurt de minste info naar Microsoft. Klik daarom op Basis > Accepteren.  

5: Verbeter de herkenning van handschrift en typen
Microsoft verzamelt standaard invoerinformatie om bijvoorbeeld de auto-, en spellingcorrectie en woordvoorspellingen te verbeteren. Daarop is veel kritiek omdat Microsoft elke toetsaanslag registreert. Daarom is dit met de komst van de Windows 10 April 2018 Update uit te zetten. Klik op Nee > Accepteren.  

6: Ontvang op maat gemaakte ervaringen met diagnostische gegevens
Microsoft gebruikt de doorgestuurde diagnostische informatie (zowel 'basis' als 'volledig') om gepersonaliseerde en gerichte reclame over Microsoft-producten te kunnen inzetten. Wilt u dat niet, zet het dan uit. U ziet dan nog steeds advertenties maar ze zijn niet op u afgestemd. Klik op Nee > Accepteren.  

7: Laat apps de reclame-id gebruiken
Ook geïnstalleerde apps kunnen u gepersonaliseerde en gerichte reclame sturen (in de apps). Hier geldt eveneens: u kunt dit uitzetten maar u ziet nog steeds reclame. Klik op Nee > Accepteren.  

Na dit laatste venster start Windows 10 verder op.

Wie de april-update inmiddels heeft geïnstalleerd, kan alle hierboven besproken instellingen terugvinden in de Instellingen. In de tip 'Welke Windows 10-versie heb ik?', leest u hoe u ziet of u de laatste update al binnen hebt.

Open de privacy-instellingen zo: 

 • Klik op de Startknop.
 • Klik op Instellingen.
 • Klik op Privacy.
 • De vier opties die u ziet, waren ook aanwezig in de eerdere versie van Windows 10. De eerste instelling 'Apps reclame-id laten gebruiken [etc.]', komt overeen met het hierboven genoemde venster 7. Staat deze optie aan, zet hem dan uit.
 • Klik links op Spraak, handschrift en typen.
 • Deze optie komt overeen met venster 1. Zet de optie uit als deze aanstaat.
 • Klik links op Diagnostische gegevens en feedback.
 • De eerste optie komt overeen met venster 4. Kies hier voor 'Basaal'.
 • Scrol verder naar beneden.
 • De optie 'Handschrift- en typeherkenning verbeteren' komt overeen met venster 5. Zet deze optie uit.
 • De optie 'Ervaringen op maat' komt overeen met venster 6. Zet deze optie uit.
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.