Kent u iemand die onze hulp goed kan gebruiken? Geef een SeniorWeb-lidmaatschap cadeau!

Meer info
Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 26 februari 2019

Recensie: 3D-printen voor Dummies

0408-recensie-openingsbeeld.jpg

Er kan steeds meer met printen in 3D. In de bekende reeks '… voor Dummies' is een deel verschenen dat helemaal over 3D-printen gaat. Vrijwilliger Mijndert Kuivenhoven las het boek en schreef deze recensie erover.

0408-recensie 3d printen.jpg3D printen is de techniek van de toekomst. Het is niet echt nieuw maar door de vele mogelijkheden optimaal te benutten, worden de apparaten steeds beter en bereikbaar voor de particulier. Ook het verwerken van uiteenlopende materialen is al mogelijk. Waar heb ik het over? Dat is te veel om zomaar in een zinnetje te omschrijven. De auteurs Kirk Hausman en Richard Horne hebben daarover een boek samengesteld van 340 pagina's. 3D-printen voor Dummies. Denk niet dat u tot de dummies (één van de vertalingen is 'stommeling') behoort, want het woord verwijst naar de manier van schrijven en uitleg geven. Begrijpelijk en soms met humor.

Het boek heeft een zachte omslag en tamelijke kleine letters. Dat neemt niet weg dat het goed leesbaar is. Waarschijnlijk zou het boek veel te dik worden als het lettertype groter werd gemaakt. Mensen met een verminderd gezichtsvermogen zullen er echter wel moeite mee hebben. De afbeeldingen zijn op zestien ingevoegde pagina's na in zwart wit. Het boek heeft een handzame afmeting. Het bestaat uit zes delen die onderverdeeld zijn in hoofdstukken.

Tot en met hoofdstuk 11 in deel 4 worden de mogelijkheden en de principes van het 3D-printen uitgelegd. Zoals het fabriceren van alledaagse voorwerpen. Deze manier van fabriceren is volkomen afwijkend van wat men tot heden onder fabricage verstaat. Met een 3D-printer wordt materiaal vanuit een printerkop laag voor laag aangebracht tot het gewenste eindproduct is ontstaan. Na het lezen van dit boek wordt wel duidelijk dat u als beginner niet direct een mooi product kunt vervaardigen. Daar komt wel het een en ander bij kijken.

Soms heb ik vraagtekens gezet bij het enthousiasme van de auteurs. Zij geven dan toekomstige mogelijkheden waarvan ik dacht: 'Als het wat zij voorstellen werkelijkheid wordt, bestaat reguliere fabricage in de toekomst niet meer.' Maar wie weet wordt dit wel echt de realiteit. Zelfs voedsel kan al met de printer gemaakt worden. Lichaamsdelen kunnen geprint worden. Dit wordt op beperkte schaal nu al gedaan.

Vanaf hoofdstuk 12 wordt het zelf bouwen van onder meer een RepRap printer besproken. Welke pakketten zijn hiervoor leverbaar, uit welke onderdelen bestaan ze? Ook gaat het over de mogelijkheden om zelf onderdelen te printen. Daarvoor is wel een printer nodig. U kunt ook onderdelen ontwerpen en deze laten 3D-printen door centrale printbedrijven. De voors en tegens daarvan komen eveneens aan de orde.

Het is een heel informatief boek dat zeker uw belangstelling voor 3D-printen wekt. Laat u echter niet verleiden tot het direct aanschaffen van een 3D-printer. Oriënteert u zich eerst eens bij een 3D-centrum. Die zijn al in veel steden te vinden. Aan de slag gaan met een 3D-ontwerpprogramma vraagt toch wel wat meer voorbereiding.

3D printen voor Dummies
Uitgever: BBNC
Auteurs: Kalani Kirk Hausman en Richard Horna
ISBN: 978 90 453 5048 6
Prijs: 17,90 euro

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.