Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 18 februari 2020

Recensie: drie Windows 10-boeken vergeleken

recensie, drie windows 10-boeken

Windows 10 is deze zomer verschenen. Vrijwilliger Jack de Coninck las drie verschillende boeken over het nieuwe systeem. Zijn bevindingen leest u in deze recensie.

1609-windows 10.jpgDe vergeleken boeken zijn het Handboek Windows 10 van Van Duuren Media, Leer jezelf snel Windows 10 van dezelfde uitgeverij en Snel Kennismaken met Windows 10 van Visual Steps. In deze recensie worden ze tegen elkaar afgezet. Binnenkort verschijnt er een uitgebreide recensie van het Handboek Windows 10, dat ook door vrijwilliger Mijndert Kuivenhoven is gelezen.

Het is zover, Windows 10 is beschikbaar. Microsoft heeft haast, ze bieden al hun Windows 7- en 8.1-gebruikers een gratis update. Om u wegwijs te maken in het vernieuwde besturingssysteem hebben onder meer Visual Steps en Van Duuren Informatica boekjes over Windows 10 uitgebracht. Al heeft Microsoft uitstekende instructies op haar website staan voor installatie en gebruik, ik weet zeker dat er nog veel senioren zijn die de voorkeur geven aan een papieren handleiding naast hun pc.

De boekjes:

1609-handboekw10.jpg1609-leerjezelfsnel.jpg1609-kennismakenw10.jpg

Er is nogal wat veranderd met de komst van Windows 10. Een kleine greep: het Startmenu is weer terug, door op Start te klikken op de taakbalk vindt u de meest gebruikte apps aan de linkerkant van het scherm. Nieuw is ook dat Windows10 niet alleen geschikt is voor desktop en laptop, het kan ook draaien op tablets en telefoons. En er is een nieuwe browser 'Edge' gelanceerd, de enige browser waarmee u rechtstreeks op webpagina's aantekeningen kunt maken.

Snel kennismaken met Windows 10 van Visual Steps is geschreven volgens de beproefde Visual Steps methode, dat wil zeggen dat er stapsgewijs instructies worden gegeven met een visuele weergave van handelingen en talrijke schermafbeeldingen. Pictogrammen wijzen u de weg of je iets moet doen met de muis of met het toetsenbord, twee voetstapjes verwijzen naar een bijlage achter in het boek. Zoals we gewend zijn van Visual Steps kunt u uw kennis van dit boek testen op een website, www.computerbrevet.nl. Na het maken van de toets ontvangt u een gratis computerbrevet.

Ook de beide boekjes van Van Duuren zien er goed verzorgd en overzichtelijk uit, met veel duidelijke schermafbeeldingen. Het handboek Windows 10 geeft de meest uitvoerige informatie. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met vragen en praktijkoefeningen, zodat u meteen in de praktijk aan de slag kan. Leer jezelf snel Windows 10 is door het formaat (14,5 cm x 20 cm) erg handzaam voor zelfstudie.

Alle drie de boekjes gaan er van uit dat u voorkennis heeft van Windows 7 en 8. Een keuze maken is niet gemakkelijk. Het handboek van Peter Kassenaar geeft de meeste informatie. Leer jezelf snel Windows 10 is bondiger van opzet en nodigt door formaat tot lezen en zelfstudie. De Visual Steps-methode is bekend bij veel seniorleden.

Aan alle drie de boekjes is veel zorg besteed, ze geven alle drie voldoende informatie om ermee aan de slag te gaan. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de uitgave van Visual Steps, ook al omdat het lettertype en de schermafbeeldingen wat groter zijn uitgevallen. Maar wie daar niet om maalt, zijn ook de beide boekjes van Van Duuren sterke aanraders.

Handboek Windows 10
Auteur: Peter Kassenaar
Uitgever: Van Duuren Informatica
ISBN: 9789059408265
Prijs: 24,95 euro

Leer jezelf snel Windows 10
Auteur: Bob van Duuren
Uitgever: Van Duuren Informatica
ISBN: 9789059408258
Prijs: 19,99 euro

Snel kennismaken met Windows 10
Uitgever: Visual Steps
ISBN: 9789059055322
Prijs: 12,95 euro

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.