Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 26 februari 2019

Recensie: eerste indruk Doro Liberto 820

Een simpele smartphone voor beginners. Zo kunnen we de telefoon Doro Liberto 820 het best beschrijven. Hier een eerste indruk van deze smartphone.

De Doro Liberto is een smartphone. Een telefoon met internet en digitale mogelijkheden, maar wel een simpele. Het apparaat is te koop voor 239,95 euro. Daar moet de gebruiker zelf een abonnement bij aanvragen via een Nederlandse provider.

De telefoon heeft echte drukknoppen, een simpel menu en extra grote afbeeldingen en letters, een noodknop voor hulp en een voorziening waarmee familieleden het apparaat op afstand kunnen beheren. Het apparaat is voorzien van besturingssysteem Android, maar dan eentje met versimpelde menu's en minder mogelijkheden dan de volledige versie die op andere toestellen staat.

Het beeldscherm heeft een doorsnee van 14,5 centimeter. Het beeld is opgebouwd uit 940 x 560 pixels en het apparaat weegt 130 gram. Er zit 8 GB opslagruimte in. Via een geheugenkaart is dat uit te breiden met maximaal 32 GB. Er zit een camera van 8 megapixel op de achterkant.

2111-doro groot.jpg
De telefoon ligt goed in de hand en is niet te zwaar. Het beeldscherm is groot genoeg om de teksten te kunnen lezen. De drie drukknoppen werken prima. De linkerknop is voor de opties, de rechterknop is om een stapje terug te gaan in het menu en met de middelste knop gaat u naar het Startscherm. De knoppen lichten op bij indrukken. De noodknop zit aan de achterkant. Bij problemen worden vooraf ingestelde contactpersonen gewaarschuwd.

De kwaliteit van het scherm is prima. Met een resolutie van 940 bij 560 pixels is tekst en beeld goed scherp. Houdt u het toestel een beetje schuin dan wordt het beeld donkerder en is het lastiger af te lezen. Dat is wel enigszins te verhelpen door de helderheid op maximaal te zetten.

Het bedienen van de Liberto 820 gaat erg soepel. Bladeren door de menu's gaat probleemloos. Bij de ingebruikname kunt u kiezen voor 6 of 9 knoppen in beeld. Dat zijn grote knoppen met duidelijke tekst eronder.

Handig voor de beginnende gebruiker is dat een contactpersoon op afstand instellingen van de telefoon kan aanpassen. Bijvoorbeeld de helderheid van het scherm is aan te passen op afstand.

Het toetsenbord werkt naar behoren. De camera maakt scherpe foto's en heeft een flitser die zijn werk doet. Het voornaamste nadeel van het toestel is dat sommige menu-onderdelen van Android niet versimpeld zijn gemaakt en dat de termen daardoor wat ingewikkeld zijn.

De Doro Liberto is volledig gericht op een beginnende gebruiker met weinig vaardigheden. Mensen die al meer handigheid en ervaring hebben met smartphones, kunnen voor hetzelfde geld een uitgebreider toestel kopen met meer mogelijkheden.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Consumentenbond.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.