Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 14 oktober 2021

Recensie: Fotobewerking op de computer

Foto's bewerken voordat ze worden afgedrukt of bewaard: veel mensen houden zich ermee bezig. Vrijwilliger Mijndert Kuivenhoven bespreekt dit boek over fotobewerking op de computer.

Omdat het zo gemakkelijk gaat en het niets kost, worden er tegenwoordig veel foto's gemaakt. En vele daarvan verdienen toch wel een nabewerking. Het ontbreekt de maker soms aan een programma om deze foto's te bewerken. Wellicht hebt u tot heden de behoefte nog niet gevoeld om foto's uitgebreid te bewerken, bijvoorbeeld omdat u niet over de juiste kennis en mogelijkheden beschikt om het te doen, of u moeite hebt om ze op uw computer te plaatsen.

Jammer eigenlijk, want met enige moeite kunt ook u er mooie foto's van maken die daarna met enige trots getoond kunnen worden. Welnu, er is een programma dat u gratis kunt gebruiken. U hoeft het niet eens te downloaden. Als u de website pixlr.com/editor opent, staat het direct voor gebruik gereed. U kunt het in het Nederlands instellen als u Engelse teksten ziet. Kleven er ook nadelen aan deze site? Jawel. U krijgt aan de rechterkant van het beeldscherm advertenties te zien. Nog een nadeel is dat u er niet van loskomt. Het bewerken is zo leuk om te doen dat u alle tijd vergeet. Ach, is dat een nadeel?

De omslag van het boekHet boek geeft alle aanwijzingen met schermafdrukken aan. Het is inmiddels bij velen al een bekende methode die u stap voor stap leert hoe u tot een mooi resultaat komt. Ook dit boek is weer uiterst verzorgd en na elke pagina bent u weer een stapje verder. De gegeven voorbeeldfoto's kunnen oneindig bewerkt worden zonder dat u schade toebrengt aan uw eigen foto's. U kunt de foto's verkleinen, vergroten, uitsneden maken, kleur bewerken, noem maar op. Het doet niet voor een professioneel programma onder.

U gebruikt het boek naast de computer waarop u de handelingen uitvoert die met aanwijslijnen zijn aangegeven. De schermen zijn erg klein maar het is ook niet de bedoeling dat u de tekst in de afbeeldingen leest, maar slechts de aanwijzingen volgt op uw computer. De verklarende tekst is in een duidelijke letter gedrukt. Alle schermafdrukken zijn in kleur.

In hoofdstuk 7 worden ook de gratis programma's Pixlr Express en Pixlr-o-Matic beschreven. Pixlr Express is de eenvoudige variant van Pixlr Editor. Wat heet eenvoudig. Het is verbazend wat ook hier de mogelijkheden zijn. Het heeft als extra mogelijkheden dat er randen, tekst en stickers toegevoegd kunnen worden en er collages gemaakt kunnen worden. Dit alles kunt u zich op een aantrekkelijke manier via dit boek eigen maken.

Aan het eind van elk hoofdstuk vindt u onder meer achtergrondinformatie die bestaat uit een verklaring van woorden die u misschien nog niet kende en handige tips. Als er een handeling van u verwacht wordt die met regelmaat terugkeert, wordt dit voorafgegaan door een handje met een wijzende vinger en een nummer. Als u het even niet meer weet, kunt u met die aanwijzing achter in het boek dat nummer opzoeken en vindt u daar de beschrijving van de handeling. Geheel achterin is een alfabetische woordenlijst opgenomen zodat u een onderwerp snel kunt terugzoeken.

Dit boek geeft een heldere en begrijpelijke handleiding van een gratis fotoprogramma. De bewerking van uw foto's wordt daardoor een plezierig werkje en u houdt er ook nog mooie foto's aan over. Ik denk niet dat er iemand is die enigszins vertrouwd is op de computer hier veel moeite mee zal hebben. Dit boek is beslist een aanrader.

Fotobewerking op de computer
Uitgever
: Studio Visual Steps B.V.
Auteur: Studio Visual Steps
ISBN: 978 90 5905 573 5
Prijs: € 19,95

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.