Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 26 februari 2019

Recensie: Ik wil… met LibreOffice aan het werk

LibreOffice is een gratis alternatief voor Office van Microsoft. Vrijwilliger Mijndert Kuivenhoven las dit boek over het kantoorpakket.

0412-libreoffice-boek.jpgTekstverwerken is vaak de meest uitgevoerde bezigheid op de pc. U typt teksten, voert adressen in, kunt uw administratie bijhouden en nog veel meer. Voor hen die dit met Microsoft Office doen moet het zijn opgevallen dat in korte tijd steeds nieuwe versies uitkomen. De kosten daarvan zijn soms aanzienlijk. Het zou toch heel aantrekkelijk zijn, als het ook gratis kon. Dat kan in de vorm van onder meer LibreOffice. Een gratis pakket.

Mogelijkheden
Nu stelt u zich de vraag, voldoet dit pakket dan ook aan mijn verwachtingen. Welnu, het is minstens zo goed en soms zelfs beter dan de betaalde variant. Er wordt aan gewerkt door een gemeenschap van vrijwilligers. Deskundige gebruikers kunnen zelfs verbeteringen door de programmeurs doorgeven als zij onvolkomenheden aantreffen tijdens gebruik. Het blijft daarom steeds actueel. Tot voor kort bestond er echter geen praktische handleiding. Met het boek: Ik wil….met LibreOffice aan het werk, is daar verandering in gekomen.

Het boek
Het boek heeft een slappe kaft en is redelijk zwaar. Het blijft niet altijd open liggen op de pagina waar u mee bezig bent. Het telt 315 pagina's op mooi papier waarop de bedrukking goed uitkomt. De rijkelijk aanwezige schermafdrukken zijn in zwart-wit. Hiervan is de tekst klein maar het is slechts een aanwijzing en voorbeeld van de werkelijkheid op uw scherm. Want wilt u ten volle profijt hebben van de uitleg dan werkt u de aanwijzingen uit op uw pc. Dit boek kunt u zonder meer als een handleiding zien met uitleg van alle functies van de besproken programma onderdelen. Het bekende Lint van de laatste versies van bijvoorbeeld Word zult u hier niet tegenkomen. Het programma maakt gebruik van uitklapmenu's.

Handig
Achter in het boek vindt u een dvd. Hiermee kunt u het programma installeren. U heeft dan direct de Nederlandse versie. Op deze schijf vindt u nog een aantal bestanden, waaronder voorbeelden. In de tekst staat soms een verwijzing naar zo'n voorbeeld. Heel handig om te bekijken, maar ook om het bestand te bewerken en aan te passen aan uw wensen.

In de inhoudsopgave kunt u zoeken naar het onderwerp waar u op dat moment in geïnteresseerd bent. U kiest bijvoorbeeld 'Ik wil...adressen sorteren en selecteren'. Met de daar gevonden uitleg kunt met uw eigen adressen werken, selecteren en verwerken op enveloppen en etiketten.

De auteur Gerrit Bruijnes is er heel goed in geslaagd om u het werken met de verschillende programma-onderdelen duidelijk te maken. De manier van schrijven helpt daar zeker bij.

Conclusie
Als u LibreOffice wilt gaan gebruiken, dan is het zeker aan te raden om dit boek aan te schaffen. Het is waardevol als handleiding maar zeker ook als naslagwerk. LibreOffice is ook nog eens een heel fijn pakket om mee te werken.

Ik wil...met LibreOffice aan het werk
Auteur
: Gerrit Bruijnes
Uitgever: Ipaa Service -wmu-, Kampen
ISBN: 978 90 72445 52 0
Prijs: 22,50 euro

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.