U bent hier: Home Tips & Uitleg Apparaat Artikel
Dit artikel is gearchiveerd

U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Gearchiveerd op 14 oktober 2021.

Seniorentablet Compaan onder de loep

Artikel

Voor senioren zijn er speciale tablets op de markt, zoals de Compaan. Iedereen moet overweg kunnen met het apparaat door het gemakkelijke gebruik en de simpele vormgeving. SeniorWeb probeert de seniorentablet Compaan uit en bekijkt voor wie deze tablet handig is.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
3,8 / 5 (11 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 15 okt 2021

De Compaan

De ontwikkelaars van de Compaan hebben een tablet speciaal voor ouderen op de markt gebracht. Iedereen moet overweg kunnen met het apparaat. De Compaan-tablet is een Samsung Galaxy Tab 3, maar dat is nauwelijks meer te zien en te merken. Om de tablet zit een houten frame, waardoor sommige knoppen worden afgeschermd. Op die manier kan de gebruiker er niet per ongeluk op drukken. De aan/uit-knop en volumeknop zijn nog wel bereikbaar, al zijn deze door het houten frame lastig in te drukken.

Ook de functies van de tablet zijn door de makers aangepast, waardoor hij in bijna geen enkel opzicht meer werkt als een Samsung Galaxy Tab 3. De Compaan is eigenlijk geen gewone tablet meer te noemen. Het apparaat heeft minimale functies en kan alleen gebruikt worden in combinatie met een website, die het 'portaal' wordt genoemd. Dit portaal is bedoeld voor familie of verzorgers van de gebruiker van de Compaan-tablet. Via het portaal kunnen zij communiceren met de tablet, en dus met de gebruiker van de tablet.

Wat kan de gebruiker doen?

Het strak vormgegeven Startscherm op de tablet, geeft toegang tot de minimale functies van de Compaan. Door de duidelijke knoppen en beperkte mogelijkheden kunnen digibeten direct aan de slag met het apparaat. Hierdoor is de Compaan minder interessant voor senioren die wat meer kunnen en willen. De Compaan-gebruiker kan de volgende dingen doen met de tablet:

  • spelletjes spelen;
  • foto's bekijken;
  • nieuws lezen;
  • berichten lezen van familieleden of verzorgers en een bericht terugsturen;
  • videobellen;
  • een agenda inzien;
  • internetten (optioneel).

Spelletjes spelen

Op de Compaan zitten standaard vier spelletjes: memory, het kaartspel Patience, een quiz met vragen over diverse onderwerpen en vier-op-een-rij. De eerste drie spellen kan de Compaan-gebruiker in zijn eentje spelen op de tablet. Vier-op-een-rij speelt men bijvoorbeeld tegen een familielid via het portaal.

Foto's ontvangen

Familieleden of verzorgers kunnen via het portaal foto's versturen naar de tablet. De senior krijgt een bericht zodra hij een foto ontvangt. Vervolgens kan hij de foto bekijken en eventueel aangeven dat hij de foto leuk vindt door middel van een 'like-knop'. Ook is het mogelijk om alle ontvangen foto's achter elkaar te tonen, zodat de tablet verandert in een digitaal fotolijstje.

Nieuws lezen

Op de Compaan zit de mogelijkheid om nieuws te lezen. De gebruiker ziet een lijst met de nieuwste berichten. Door op een kop te tikken, wordt het nieuwsbericht weergegeven. De berichten bestaan alleen uit tekst. Er worden dus geen foto's of video's getoond. Via het portaal selecteert het familielid of de verzorger de bronnen van de nieuwsberichten. Het landelijke nieuws is afkomstig van de Volkskrant. Daarnaast kunnen er diverse regionale kranten en omroepen gekozen worden. 

Contact via berichten en videobellen

Om contact te onderhouden met familie, vrienden of verzorgers kan de gebruiker tekstberichten uitwisselen en videobellen via de Compaan. Dit kan echter alleen met mensen die een account hebben bij het portaal van Compaan. De senior kan een berichtje sturen, ontvangen en beantwoorden. Voor het videobellen stuurt de senior een uitnodiging naar de portaalgebruiker. Deze kan vervolgens via het portaal een videogesprek opstarten.

Agenda

De gebruiker kan een agenda inzien. Deze agenda kan door anderen bijgehouden worden via het portaal. Het is echter ook mogelijk dat de senior zelf iets in de agenda plaatst of wijzigt.

Internetten

Tot slot kan de gebruiker surfen op internet. Via het portaal kunnen dan favoriete pagina's ingesteld worden. Maar het is ook mogelijk een willekeurig website te bezoeken. Aangezien dit wat lastiger is dan de andere functies van de Compaan, kan deze optie uitgezet worden via het portaal.

Geschikt voor hulpbehoevenden

De mogelijkheden voor de tabletgebruiker zijn beperkt bij de Compaan. Al zijn de mogelijkheden de afgelopen jaren wel uitgebreid.

De Compaan is vooral geschikt voor hulpbehoevenden en echte digibeten die niet met een normale tablet kunnen omgaan. De gewone senior heeft er minder aan. Het apparaat kan wel goed als mantelzorghulpmiddel gebruikt worden, als de gebruiker bijvoorbeeld dementerend is. Door de strakke vormgeving, duidelijke knoppen en beperkte mogelijkheden is de Compaan gemakkelijk te bedienen. De gebruiker kan niks fout doen. 

In de rest van het artikel gaan we in op de Compaan als hulpmiddel voor mantelzorg.

Mantelzorg

De Compaan heeft een aantal functies die mantelzorg makkelijker maken. De mantelzorger kan bijvoorbeeld herinneringen voor medicatie instellen, die op de tablet verschijnen. Ook handig is de 'Goedemorgen-functie' voor een teken van leven. Als de mantelzorger dit instelt, moet de gebruiker van de Compaan op ingestelde momenten op het scherm van de tablet tikken. Als hij dit niet doet, is er mogelijk iets aan de hand. De mantelzorger krijgt dan een seintje per e-mail of sms. Daarnaast kunnen de verschillende mantelzorgers gegevens met elkaar uitwisselen via het Compaan-portaal en kunnen zij zien wat de gebruiker heeft gedaan op de tablet.

Mogelijkheden portaal

Familieleden of verzorgers kunnen via internet inloggen op het portaal. Daar kunnen ze bepalen wat de gebruiker van de tablet, met het apparaat kan doen. Alle  instellingen van de tablet zijn te wijzigen via het portaal. En zodra de gebruiker van de Compaan iets onderneemt, zoals het beantwoorden van een bericht, krijgt de portaal-gebruiker hierover een e-mail.

Via het portaal kunnen familieleden en verzorgers ook:

  • een bericht sturen naar de Compaan-gebruiker;
  • een foto delen met de Compaan-gebruiker;
  • beeldbellen met de Compaan-gebruiker;
  • een spelletje spelen met de Compaan-gebruiker;
  • de agenda van de Compaan-tablet beheren;
  • meekijken met de activiteiten van de Compaan-gebruiker;
  • documentatie uitwisselen met andere verzorgers.

Let op: om gebruik te maken van het portaal, is computerervaring gewenst. 

Kosten

De tablet kost 299 euro. Daarnaast moet er ook een jaarabonnement afgesloten worden. Dat abonnement kost 12,95 euro per maand. Hiermee hebben twee gebruikers toegang tot het Compaan-portaal. Een extra gebruiker kost 2,50 euro per maand en voor 9,95 euro per maand kan men een onbeperkt aantal gebruikers toevoegen. De Compaan communiceert via internet. De tabletgebruiker moet dus beschikken over een draadloze internetverbinding en dit brengt ook kosten met zich mee.

Compaan gedemonstreerd in video

Bekijk in onderstaande video hoe de Compaan werkt en eruitziet. Na het maken van de video zijn sommige functies van de Compaan uitgebreid.

Alternatieven

Als u op zoek bent naar een tablet waarvan zelfstandig gebruikgemaakt kan worden, kunt u beter kijken naar de gewone tablets op de markt. Denk aan de iPad van Apple of de Samsung Galaxy Tab.

Bent u op zoek naar mantelzorgmogelijkheden, dan zijn er ook gratis, online opties beschikbaar. Een voorbeeld is de website Carenzorgt.nl, waar mantelzorgers een digitale agenda bijhouden en gegevens met elkaar kunnen uitwisselen. Een andere mogelijkheid is Fello. Lees daar meer over in de tip 'Fello voor mantelzorg'.

Een alternatief dat het meeste lijkt op de Compaan, komt van Unie KBO. Ouderen kunnen bij de bond een iPad met speciale apps aanschaffen. Onder deze apps vallen de beeldbel-, medicatie-, sos alarm- en thuismeetapp. Afhankelijk van het type iPad betaalt u tussen de 380 en 580 euro voor het apparaat. Daarbij komt per jaar 45 euro aan abonnementskosten.

Conclusie

De conclusie van SeniorWeb is dat de Compaan vooral geschikt is voor de hulpbehoevende ouderen en goed als mantelzorghulpmiddel gebruikt kan worden. Door de duidelijke vormgeving kan een digibeet aan de slag met de tablet waarop men berichten en foto's kan ontvangen, spelletjes spelen, nieuws kan lezen, videobellen en internetten. Door de beperkingen en het verplichte gebruik van de bijbehorende website (portaal) is de Compaan minder geschikt voor de gewone senior. En de aanschaf- en abonnementskosten maakt de Compaan een prijzige oplossing. De Compaan kan echter in sommige gevallen precies zijn wat u zoekt om mantelzorg in goede banen te leiden en om op een digitale manier contact te houden met iemand voor wie een gewone tablet te moeilijk is.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven