Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 14 oktober 2021

Telefoon voor senioren uitgeprobeerd

Er zijn speciale telefoons voor senioren. De Consumentenbond test voor SeniorWeb zo'n telefoon: de Doro Liberto 810.
Het Zweedse bedrijf Doro staat bekend om zijn simpele telefoons. Met de Doro Liberto 810 brengt het bedrijf zijn tweede simpele smartphone uit. De eerste smartphone die het bedrijf uitbracht, de Doro PhoneEasy 740, was een goede seniorentelefoon maar een minder goede smartphone. Speciaal voor senioren had het toestel ondersteuning voor hoorapparaten en een noodknop. De Liberto 810 heeft dat niet. Doro richt zich met deze smartphone dan ook op beginners in het algemeen en niet alleen op senioren. De telefoon is voor 179 euro te verkrijgen.
De Liberto 810 heeft Android als besturingssysteem. Android staat bekend om zijn vele mogelijkheden. Maar daardoor is het wel wat lastig te doorgronden. Doro heeft dit opgelost door de Liberto een simpeler menu te geven, zodat de bediening veel overzichtelijker is voor een beginner. Het menu duwt de gebruiker als het ware in de juiste richting. Er is wel toegang tot de volledige app-winkel van Google.
De Doro Liberto 810 is gemaakt van kunststof en heeft met 132 gram een gemiddeld gewicht voor een smartphone. Wel is het met 1,25 cm een erg dikke telefoon. Er zijn al telefoons die de helft dunner zijn en lekkerder in de hand liggen. Aan de voorkant bevinden zich drie nogal stugge knoppen voor Menu, Thuis en Terug. Fijn aan deze knoppen is dat ze bij indrukken een klik en een trilling geven. Ook lichten ze op in het donker. Zo kunt u ze ook met weinig licht gebruiken.
Ideaal voor beginners is de middelste Thuisknop. Die brengt u terug naar het Startscherm. Het Startscherm toont met behulp van grote pictogrammen de meest gebruikte functies en de favoriete contactpersonen. Via de balk onderin springt u naar de slimme functies. Niet alles is simpel. Iets meer verborgen is het notificatiescherm. Dat haalt u tevoorschijn door met uw vinger van boven naar beneden te vegen. Hier leest u (soms ingewikkelde) meldingen en kunt u snel functies aan- en uitzetten zoals wifi. Ook de internetbrowser is erg druk.
De onderste balk biedt toegang tot extra functies zoals internet, weerberichten en nieuws. Voordelig is dat u met deze smartphone alle Android-apps kunt installeren. Gaat u de Play Store (de app-winkel) in, dan bent u volledig overgeleverd aan de gebruiksvriendelijkheid van deze app-winkel. Er komt hier soms moeilijke tekst op u af in kleinere letters. Doro heeft wel alvast een aantal gratis apps klaargezet onder de knop 'App Selection'. Opvallend genoeg tonen de knoppen 'Nieuw' en 'Aanbevolen' geen apps.
Om de prijs laag te houden, bevat de Liberto 810 niet de allerbeste onderdelen. Het scherm is de grootste tegenvaller. Het is weliswaar scherp genoeg, maar de kijkhoek van het scherm is erg slecht. Kijkt u er schuin op dan zijn kleuren anders en is informatie moeilijk af te lezen. De 5 megapixel camera is ook geen hoogvlieger. Deze reageert traag, kan niet scherpstellen en schiet slechte foto's bij weinig licht. Het toestel is ook geen snelheidswonder, maar voor simpele taken is hij snel genoeg. Op de vrije ruimte konden we dertig populaire gratis Android-apps kwijt. Verder heeft het toestel 3G om onderweg te kunnen internetten, gps voor het bepalen van de locatie, en bluetooth voor headsets. De accuduur is 1 a 2 dagen.
Net als bij veel andere smartphones heeft de Liberto 810 een toetsenbord op het scherm. Helaas kan een berichtje typen een struikelblok zijn. Het aanraakscherm is niet erg nauwkeurig waardoor u soms de verkeerde letter aantikt. De smalle toetsen helpen daar ook niet bij, die zijn extra lastig te bedienen met dikke vingers. Dat het scherm niet goed reageert merkt u ook op andere plekken in het menu. Soms moet u twee keer tikken.
Via de dienst 'Doro Experience' kan de Liberto 810 op afstand beheerd worden. Via www.doroexperience.com kunnen contacten worden bewerkt, foto's worden bekeken en kan de volgorde van apps naar voorkeur worden aangepast. Zo kan een ander altijd hulp bieden, ook op afstand. De dienst werkt erg simpel en doeltreffend.
Een alternatief voor de Liberto 810 is de Samsung Galaxy S5 Mini (ongeveer € 199,-). Deze volwaardige smartphone is sneller, lichter en heeft een veel mooier scherm met een betere kijkhoek. Bovendien is het aanraakscherm gevoeliger en geeft het toetsenbord minder fouten. Met een speciaal eenvoudig Startscherm is de basisbediening net wat toegankelijker dan bij andere smartphones. Bovendien kunnen ook de letters groter worden ingesteld. Er is één belangrijk nadeel: wanneer u het simpele Startscherm verlaat, dan werkt alles zoals een normale smartphone. En in dat opzicht is hij ingewikkelder dan de Doro.
Smartphones zijn door de vele mogelijkheden en instellingen lastiger te doorgronden. De Liberto 810 maakt de wereld van de smartphone toegankelijker door het simpele basismenu en de grotere letters en pictogrammen. Ook het instellen op afstand via de Doro Experience Manager is handig. De rest van de telefoon valt wat tegen. Het scherm is scherp genoeg, maar houd u het toestel schuin, dan is het al gauw niet meer af te lezen. Typen gaat niet altijd even soepel doordat de toetsen smal zijn en het scherm niet zo goed reageert op aanrakingen. De Doro Liberto 810 is een stap in de juiste richting, maar nog geen ideale simpele smartphone.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.