Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 januari 2023

Veilig online betalen

Veilig online betalen

De winkel in? Dat is niet altijd meer nodig. Het zal geen nieuws meer zijn dat online winkelen via computer, tablet of smartphone in toenemende mate een belangrijkere rol speelt bij het doen van aankopen. Daarbij gaat veiligheid voor alles natuurlijk. Wij zetten op een rij waar u op moet letten.

Grote kans dat u ook al eens iets op internet hebt gekocht. Waarschijnlijk bent u dan al bekend met de verschillende methodes om uw online aankopen af te rekenen. Een van de meest gebruikte methoden om uw aankopen te betalen is iDEAL. iDEAL is een betalingsplatform van de bekende Nederlandse banken en laat u betalen via uw eigen bank. Daarnaast worden bij het gros van de webshops ook betalingen met creditcards (zoals MasterCard en VISA) en PayPal geaccepteerd. Het is altijd raadzaam om goed uit te zoeken wat voor u een prettige en veilige manier is om online te winkelen. Bij het gebruik van PayPal is het bijvoorbeeld niet meer nodig om een Rabo Scanner of speciale codes bij de hand te hebben.

Wanneer u iets wilt bestellen bij een buitenlandse webshop, omdat producten niet via Nederlandse webshops te koop zijn of deze bij buitenlandse leveranciers stukken goedkoper zijn, is het meestal alleen mogelijk om met creditcard of PayPal te betalen.

    Met ingang van 1 januari 2014 gelden er vijf randvoorwaarden die banken stellen aan hun klanten om hun eigen aansprakelijkheid te beperken:

    1. Houd uw beveiligingscodes geheim.
    2. Zorg ervoor dat uw bankpas nooit door een ander gebruikt wordt.
    3. Zorg voor een goede beveiliging van de apparatuur die u gebruikt voor uw bankzaken.
    4. Controleer uw bankrekening.
    5. Meld incidenten direct aan de bank en volg aanwijzingen van de bank op.

    Deze voorwaarden moeten voorkomen dat banken in toenemende mate de prijs moeten betalen van oplichters die frauderen met internetbankieren of internet betalingen. Maar er is de nodige kritiek op deze voorwaarden. Ze zijn namelijk aan de vage kant. Wat is bijvoorbeeld 'een goede beveiliging'? Toch is het nuttig u aan deze regels te houden. Dus houd uw pincode geheim, zorg dat u een goede virusscanner hebt en beveilig uw apparaten met wachtwoorden.

    Bij creditcardmaatschappijen en PayPal liggen de zaken anders. Creditcardmaatschappijen verzekeren de aankopen van hun klanten zodat u met een veilig gevoel kunt winkelen. Maar ook internetbetaalspecialist PayPal heeft een extra garantie: aankoopbescherming. Deze regeling biedt consumenten die met PayPal betalen garantie op hun aankopen. Niet alleen wanneer er sprake blijkt van oplichting, maar ook in andere gevallen wanneer een besteld en betaald product niet wordt geleverd, zoals bijvoorbeeld bij een faillissement van een verkoper, krijgen klanten hun geld gewoon terug. Naast bescherming tegen het niet ontvangen van een betaald product, biedt PayPal zelfs bescherming tegen het ontvangen van een verkeerd of beschadigd product.

    Banken, betaaldiensten en de overheid doen al veel om internetgevaren, zoals phishing en fraude, tegen te gaan. Maar door een aantal richtlijnen in acht te nemen verkleint u zelf de risico's.

    • Als een aanbieding te mooi is om waar te zijn, is dit ook meestal zo. U vindt een spiksplinternieuwe iPad voor slechts 100 euro op Marktplaats? Vergeet het maar. Bedenk dus goed hoe het kan dat een aanbieder zo'n bijzonder goed aanbod kan doen. En een site als Marktplaats biedt de mogelijkheid te betalen via PayPal. Daarmee bent u beschermd in geval van oplichting.
    • Kijk goed uit wanneer u persoonlijke gegevens deelt op internet. Denk daarbij niet alleen aan de gegevens van uw bankrekening of creditcard en uw adres, maar ook aan bijvoorbeeld uw vakantiefoto's en geboortedatum op Facebook.
    • Zorg ervoor dat uw software en anti-virusprogramma's actueel zijn. Dit betekent dat wanneer er een update van bijvoorbeeld Microsoft Windows of een virusscanner beschikbaar is, u deze ook moet installeren.
    Delen via:
    Wat betekenen deze knoppen?
    Wat betekenen deze knoppen?
    Sluiten

    U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

    Hoe werkt het?
    Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

    • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
    • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
    • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
    • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

    De koppeling verbreken
    U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

    • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
    • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
    Woordenboek

    Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
    Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

    De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.