U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Sociale media Artikel

Verantwoord foto's delen op internet

Artikel

Foto's en filmpjes met anderen delen, bijvoorbeeld via sociale media, kan prima, maar wees er voorzichtig mee. Delen op internet is namelijk onherroepelijk.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
5,0 / 5 (1 stem)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 24 jan 2023

Foto online delen of niet?

Het is zo leuk en makkelijk: foto's en video's delen van uzelf of bijvoorbeeld uw kleinkind. Het kan onder andere eenvoudig via WhatsApp, Facebook of YouTube. Maar denk altijd aan wie de beelden kan zien en doorsturen. Want zodra anderen een foto online kunnen bekijken, opslaan en delen, hebt u niet meer in de hand wat ermee gebeurt. Houd bij het delen van foto's en video's daarom altijd onderstaande in de gaten.

Bedenk wat u deelt

Is het wel handig om deze foto aan anderen te laten zien? Staan de personen er charmant op? Is er niet te veel bloot te zien? Is niemands privacy in het geding? Want u wilt natuurlijk niet dat die leuke strandfoto van uw (klein)kind ineens een heel andere lading krijgt omdat hij in verkeerde handen is gevallen. En bedenk dat ook werkgevers sollicitanten vaak even opzoeken op Facebook.

Let op de privacy van anderen

Maak geen mensen belachelijk met een foto. Plaats verder op sociale media niet zomaar foto's of filmpjes waarin bekenden voorkomen. Ook niet van uw kinderen of kleinkinderen. Misschien vinden ze het helemaal niet zo prettig om zichzelf terug te zien via uw Facebookpagina. Wilt u een foto of video toch graag delen? Vraag de mensen in beeld dan of ze dat goed vinden.

Weet met wie u deelt

Ga voor het delen van een foto (of video) altijd na wie het plaatje van u mag bekijken. Is dat heel de wereld, bijvoorbeeld omdat u trots bent op uw foto van een theatergezelschap? Of wilt u liever uw foto aan alleen uw vrienden tonen of alleen aan één specifiek persoon? Alles is mogelijk. Delen met een select groepje kan bijvoorbeeld op WhatsApp, en openbaar maken voor heel de wereld kan onder meer via Twitter en Facebook.

Sociale media hebben vaak een aantal privacy-opties. Op Facebook kunnen mensen bijvoorbeeld aangeven dat de inhoud niet zichtbaar mag zijn voor onbekenden. Op die manier zijn geplaatste foto's en video's alleen te bekijken door Facebookvrienden. Lees hier meer over in de tip 'Facebookberichten alleen voor vrienden'. Lees voor nog meer tips ook het artikel 'Facebook: privacy en veiligheid'.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven