Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 26 februari 2019

Verbeter uw woongemak

Robotstofzuiger

Vaak wordt er gesproken over technologie waarmee we in de toekomst ons huis comfortabeler en veiliger kunnen maken. Maar met welke gadgets kunt u nu al uw woongemak verbeteren?

In Europa zijn diverse 'huizen van de toekomst' met allerlei snufjes die het leven makkelijker maken. Zo staat in Londen een woning met meer dan achthonderdduizend euro aan technologie. En in Brussel kunt u een bezoekje brengen aan het technologiehuis 'Living Tomorrow'. Vaak bieden de snufjes in deze huizen juist senioren veel gemak. Maar een deel van wat u in de modelwoningen ziet, is nog steeds toekomstmuziek. Er bestaat ook nu al technologie waardoor u mogelijk langer zelfstandig thuis kunt blijven wonen. We kijken in dit artikel alleen naar hulpmiddelen die nu te koop zijn.
In Friesland hebben diverse organisaties de handen ineen geslagen om te kijken naar de mogelijkheden van domotica. Domotica is een moeilijk woord voor technische snufjes in huis. Het wordt ook wel 'huisautomatisering' genoemd. In Leeuwarden heeft het platform GEEF een 'Huis van het Heden' neergezet. Daar ziet u oplossingen die veiliger, toegankelijker en comfortabeler wonen mogelijk maken. In onderstaande video ziet u de mogelijkheden van het huis.
Hieronder kijken we naar een aantal hulpmiddelen die u misschien kunt toepassen om langer in uw huidige woning te kunnen blijven wonen. Het hangt van uw wensen en woning af of de toepassingen voor u geschikt zijn. Technische hulpmiddelen kunnen overigens niet alles oplossen. Soms is thuis blijven wonen bijvoorbeeld niet mogelijk doordat u niet mobiel bent en uw huis niet gelijkvloers is, of doordat er geen winkels op loopafstand zijn. De gadgets die wij hier bespreken maken het wonen wel comfortabeler, maar lossen dit soort situaties niet op.

Met het KlikAanKlikUit-systeem kunt u verlichting en andere apparaten, zoals zonwering en vijverpompen, gemakkelijk bedienen met een afstandsbediening of app. Handig bijvoorbeeld als uw schakelaar laag aan de grond zit of op een andere plek waar u lastig bij komt. Het is ook mogelijk om het licht aan te laten gaan zodra u een ruimte inloopt. Lees hier meer over of bekijk de video met mogelijkheden op klikaanklikuit.nl

Met de smartphone of tablet bedient u de lamp Philips Hue. U kunt de lamp met de tablet/smartphone aan- of uitzetten. Ook kunt u via deze apparaten bepalen welke kleur het licht heeft. Deze lampen zijn duurder en iets lastiger in gebruik dan het eerder genoemde KlikAanKlikUit-systeem. Verder ondersteunt de nieuwe Philips Hue bridge de Apple HomeKit. Dat houdt in dat u via de spraakbesturing Siri lampen aan- of uit kunt zetten. Ook kunt u de Philips Hue koppelen met andere apparaten die geschikt zijn voor HomeKit. Daardoor kunt u bijvoorbeeld uw magnetron op afstand bedienen.

Het schoonmaken van het huis kan op een gegeven moment een obstakel worden. Zeker zoiets als stofzuigen kan lichamelijke klachten opleveren. Een oplossing is de robotstofzuiger. De robotstofzuiger werkt anders dan een normale stofzuiger. Ronddraaiende borsteltjes vegen het vuil in een grote borstel, die het in een opvangbak deponeert. Door middel van camera's en sensoren kan de stofzuiger het juiste pad vinden. De robotstofzuiger maakt helaas niet net zo goed schoon als een normale stofzuiger. Bovendien zijn de apparaten prijzig. Ze kosten al snel een paar honderd euro. Onder andere grote merken als Samsung, Philips en LG verkopen de robotstofzuigers.
U wilt zich natuurlijk veilig voelen in uw eigen huis. Senioren die alleen wonen, zijn soms bang om de deur te openen. Met een video-intercom bij de voordeur kunt u altijd kijken wie er voor de deur staat voordat u opendoet. Zo'n intercomoplossing bestaat in diverse prijsklassen. Wilt u helemaal uitpakken, dan is er een pakket van Myintercom. Hiermee beheert u uw voordeur met een smartphone of tablet. U kunt bekijken wie er voor de deur staat, en met een druk op uw tablet de voordeur opendoen. Maar dit is een zeer prijzig systeem. Er zijn ook goedkope video-intercoms. U kunt ze kopen vanaf 100 euro bij winkels zoals MediaMarkt of Conrad.nl
Het is belangrijk uw medicijnen op tijd in te nemen. Hiervoor kunt u gebruikmaken van een medicijnwekker in de vorm van een horloge. Het is een horloge in combinatie met een aparte pillendoos. Op het display van het horloge verschijnt een melding als u uw medicatie moet innemen. U kunt er ook andere zaken, zoals bloedgroep en contactgegevens, invullen. Bent u in het bezit van een smartphone of tablet? Dan kunt u ook gebruik maken van een app om u tijdig te herinneren om medicatie in te nemen. De Nederlandstalige app MedAlert is gratis en beschikbaar voor zowel Android-apparaten als iPhone/iPad.

Een grote angst van veel senioren is om onwel te worden of te vallen en dan lang alleen in huis te blijven liggen. Al jaren zijn er de noodknoppen voor als er iets aan de hand is. Maar wat als u niet meer in staat bent om op de knop te drukken? Er zijn ook valdetectoren die een val kunnen registreren. Als u de detector niet zelf weer uitdoet, leggen de apparaatjes na een aantal seconden automatisch contact met een alarmcentrale of familielid. Voorbeelden zijn er bij Tunstall.

Wilt u dat bekenden altijd uw huis in kunnen als er iets aan de hand is? U kunt natuurlijk een sleutel aan diverse mensen geven, maar er zijn meer opties. Zo bestaan er sleutelkluisjes aan de buitenkant van uw woning en elektronische sloten. Een sleutelkluisje met daarin de sleutel van het huis hangt buiten bij de deur. Door middel van een code maken familieleden of verzorgers het kluisje open. Hierdoor bezitten minder mensen de sleutel en kan deze ook niet kwijtraken. Helaas zijn er wel gevallen bekend van het opbreken van het kluisje. Bij elektronische sloten wordt de deur opengemaakt met behulp van een pasje. Dat maakt inbraak lastiger.
Op dit moment is er al veel mogelijk in huis. Welke hulpmiddelen voor u geschikt zijn, hangt geheel af van uw situatie en huis. Bekijk, voordat u iets aanschaft, eerst goed waar u op dit moment behoefte aan hebt en welk product bij die behoefte past. Het is zonde om nu al domotica-toepassingen te kopen voor later, als u ze nu nog niet nodig hebt.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.