Verstandig zoeken naar medische informatie

Artikel

Een pijntje hier of daar, een vervelende kwaal. Steeds vaker zoeken mensen naar gezondheidsinformatie op het internet. Verstandig of niet?

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,5 / 5 (17 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 30 mei 2024

Valkuil bij zoeken naar een aandoening

Wie googelt op ‘grote bult achter oor’, kan informatie tegenkomen over mastoïditis (een bacteriële infectie van een bot achter het oor), opgezette lymfeklieren, maar ook kanker. Voor u het weet bent u misschien onnodig in paniek. Het is niet verstandig zelf een diagnose te stellen aan de hand van informatie op het internet. Zeker niet als die informatie onbetrouwbaar is. Is medische informatie opzoeken op het internet dan onverstandig? Dat zeker niet.

Online medische informatie gebruiken

Zoeken naar medische informatie is nuttig. Hoe meer u weet, hoe beter uw keuzes zijn. Zoek online naar medische informatie:

  • als u wilt weten wat symptomen kunnen betekenen;
  • als u wilt weten wat u tegen een kwaaltje kunt doen;
  • ter voorbereiding op een afspraak met een arts;
  • om na een diagnose meer te leren over wat u hebt.

Vraag u bij alle informatie af wie de afzender is. Is dit een betrouwbare partij? Wat zijn de motieven om de informatie te delen? Wil de afzender ergens geld mee verdienen?

Gesprekken op fora forum Een plaats op internet waar men berichten kan plaatsen en lezen over een of meerdere onderwerpen. Omdat men op elkaars berichten reageert, ontstaat al snel een discussie met andere gebruikers. Er zijn fora gewijd aan uiteenlopende thema's. geven misschien een beeld over klachten en mogelijke behandelingen, maar het zijn slechts voorbeelden. Betrouwbare informatie is het niet, maar het kan u wel op ideeën brengen voor zaken die u beter wilt uitzoeken.

Waar staat betrouwbare gezondheidsinformatie?

Thuisarts.nl is een website waar huisartsen aan meewerken en waar huisartsen zelf ook naar verwijzen voor extra informatie. Wilt u bijvoorbeeld weten wat er te doen is aan tranende ogen? Dan is deze website een goed startpunt voor betrouwbare informatie. U komt er dan snel achter of u er zelf iets aan kunt doen of dat u beter naar de huisarts kan. En bent u bij de huisarts geweest, lees dan op Thuisarts.nl na wat een aandoening inhoudt. 

Op Kiesbeter.nl geeft Zorginstituut Nederland (een initiatief van de overheid) een overzicht met websites die zijn beoordeeld op onafhankelijkheid en betrouwbaarheid. Hier kunt u dus met een gerust hart informatie vandaan halen. De websites zijn in verschillende categorieën ingedeeld. Bijvoorbeeld 'Aandoeningen en medicijnen' en 'Keuzehulpen'. 

Specialisten nemen soms ook zelf het initiatief om een website op te richten rond een specifieke aandoening. Vraag uw arts.

Voorbereid naar de arts

Hebt u een afspraak met een arts, doe dan vooraf via internet vast wat kennis op over het onderwerp. Het is goed om in een gesprek te vragen of wat u hebt gelezen klopt in úw situatie. Wellicht bent u zaken tegengekomen waar u vragen over hebt. Schrijf ze op en neem ze mee naar het gesprek. U gaat dan voorbereid op pad.

Gaat uw gesprek over behandelopties, neem dan een kijkje op de website 3goedevragen.nl. Hier staan tips voor een goed gesprek met een arts, opgesteld door onder andere het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) en de Patiëntenfederatie Nederland.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven