Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Verstandig zoeken naar medische informatie

Online medische informatie zoeken
Een pijntje hier of daar, een vervelende kwaal. Steeds vaker grijpt men naar gezondheidsinformatie op het internet. Verstandig of niet?

Wie googelt op ‘grote bult achter oor’, kan informatie tegenkomen over mastoïditis (een bacteriële infectie van een bot achter het oor), opgezette lymfeklieren, maar ook kanker. Voor u het weet denkt u het ergste en bent u wellicht onnodig in paniek. Zelf een diagnose stellen aan de hand van informatie op het internet, is niet verstandig. Zeker niet als die informatie onbetrouwbaar is. Maar moet u dan wegblijven van medische informatie op het internet? Dat zeker niet.

Zoeken naar medische informatie is nuttig. Hoe meer u weet, des te betere keuzes u maakt. Ga online op zoek naar medische informatie:

  • als u wilt weten wat symptomen kunnen betekenen;
  • als u wilt weten wat u tegen een kwaaltje kunt doen;
  • ter voorbereiding op een afspraak met een arts;
  • om na een diagnose meer te leren over wat u hebt.

Vraag u bij alle informatie af wie de bron is. Wie is de afzender? Is dit een betrouwbare partij? Wat zijn de motieven om de informatie te delen? Wil de afzender ergens geld mee verdienen?

Gesprekken op fora geven misschien een beeld over klachten en mogelijke behandelingen, maar het zijn slechts voorbeelden. Betrouwbare informatie is het niet, maar het kan u wel op ideeën brengen voor zaken die u beter wilt uitzoeken.

Een website waar huisartsen aan meewerken, en waar huisartsen zelf ook naar verwijzen voor extra informatie, is Thuisarts.nl. Wilt u bijvoorbeeld weten wat er te doen is aan bijvoorbeeld tranende ogen, dan is deze website een goed startpunt voor betrouwbare informatie. U komt er dan snel achter of u er zelf iets aan kunt doen of dat u beter naar de huisarts kan. En bent u bij de huisarts geweest, lees dan bij Thuisarts.nl op uw gemak na wat een aandoening inhoudt.

Op Kiesbeter.nl geeft Zorginstituut Nederland (een initiatief van de overheid) een overzicht met websites die zijn beoordeeld op onafhankelijkheid en betrouwbaarheid. Hier kunt u dus met een gerust hart informatie vandaan halen. De websites zijn in verschillende categorieën ingedeeld. Bijvoorbeeld 'Aandoeningen en medicijnen' en 'Keuzehulpen'.

Specialisten nemen soms ook zelf het initiatief om een website op te richten rond een specifieke aandoening. Informeer daar ook vooral naar bij uw arts.

Hebt u een afspraak met een arts, doe dan vooraf via internet vast wat kennis op over het onderwerp. Het is goed om in een gesprek te controleren of wat u hebt gelezen klopt in úw situatie. Wellicht bent u zaken tegengekomen waar u vragen over hebt. Schrijf ze op en neem ze mee naar het gesprek. U gaat dan voorbereid op pad.

Gaat u een gesprek in waarin behandelopties ter sprake komen, neem dan een kijkje op de website 3goedevragen.nl. Samen met onder andere het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) heeft Patiëntenfederatie Nederland tips opgesteld voor een goed gesprek met een arts.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.