Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 14 oktober 2021

Vijf e-readers getest

E-boeken lezen op een e-reader.

Er zijn in Nederland maar een paar leveranciers van e-readers. De grootste is zonder meer Kobo. Dit merk heeft meer dan tachtig procent van de markt in handen. Daarnaast zijn Amazon en PocketBook vertegenwoordigd. We testen vijf modellen van deze drie merken. Welke e-reader is het beste?

Een e-reader is een apparaat waarmee u digitale teksten kunt lezen. Dit kunnen specifieke uitgaves zijn, zoals een boek, krant of tijdschrift. Maar de meeste e-readers kunnen ook pdf's lezen. Meer informatie over e-readers leest u in ons artikel 'Wat is een e-reader?'.

De meeste e-readers kosten iets meer dan 100 euro, met een enkele uitschieter naar boven. Dat zijn dan vooral de grotere en luxere modellen. Natuurlijk zijn er wel goedkopere e-readers, soms kosten ze zelfs maar enkele tientjes. Maar u komt deze vooral tegen bij speelgoedzaken, de drogist en winkels met huishoudelijke goederen. Goedkope e-readers missen vaak essentiële onderdelen, zoals verlichting, en hebben een lcd-scherm. We raden deze apparaten daarom sterk af. Als u op zoek bent naar een e-reader, koop er dan een met e-Inkscherm. Die toestellen zijn de meerprijs waard. Het beeld is bijvoorbeeld veel scherper en de accuduur langer. We testen daarom in dit artikel alleen e-readers met een e-Inkscherm. We gaan in op de Amazon Kindle Paperwhite 2015, Kobo Glo HD, Kobo Aura H2O, PocketBook Sense en PocketBook Ultra.

De Amazon Kindle is in meerdere opzichten bijzonder. Hierop leest u bijvoorbeeld in principe alleen boeken die bij de webwinkel Amazon zijn gekocht. De boeken uit die winkel zijn er gemakkelijk op te zetten. E-boeken uit andere winkels zijn bijna niet op deze e-reader te lezen. De Kindle kan namelijk niet overweg met het ePub-formaat, het bestandstype dat in Europa juist veel gebruikt wordt voor e-boeken.

De Kindle heeft geen geheugenkaartlezer. U moet het apparaat dus met een computer verbinden om er eigen bestanden op te zetten. Het is overigens wel erg eenvoudig om direct vanaf de e-reader boeken op de site van Amazon te kopen en erop te zetten. Zeker als u voor de 3G-versie van de Kindle kiest. Die heeft een ingebouwde mobiele internetverbinding. Daar zijn verder geen kosten aan verbonden. Wel is de prijs bij aanschaf hoger. Een tweede bijzonderheid is de scherpte van het scherm. Die is heel hoog. De tekst is net drukwerk. Ook het contrast is erg goed. Er zijn negen verschillende lettertypen beschikbaar, in acht verschillende groottes. Daarnaast zijn regelafstand en marges aan te passen. De concurrentie heeft wat meer instelmogelijkheden. Wel heeft de Kindle Paperwhite verlichting voor het scherm. Dat maakt lezen bij slecht licht een stuk prettiger. De Kindle Paperwhite met alleen wifi is qua prijs interessant. Hij kost namelijk 139 euro. Dat is vergelijkbaar met de concurrentie. De versie met wifi en mobiel internet is relatief duur, rond de 199 euro.

De tegenhanger van de Kindle Paperwhite is de Glo HD van Kobo. Deze reader heeft een schermdiagonaal van 6 inch (15 cm), zoals de meeste e-readers. De Glo HD heeft ook een heel modern e-Inkscherm. Het is net zo scherp als dat van de Kindle. Het apparaat ligt door de stroeve achterkant lekker in de hand. Een nadeel is dat de rand rond het scherm wat hoger is. Ook heeft deze e-reader geen geheugenkaartlezer. Boeken op de e-reader zetten moet dus via een USB-kabeltje of een webwinkel. Want fijn aan de Kobo is dat u rechtstreeks e-boeken bij Bol.com kunt kopen en ze meteen op de e-reader kunt te zetten. Daarvoor is een wifi-verbinding ingebouwd. De Kobo e-readers gebruiken een eigen bestandsformaat, namelijk 'kePub'. Dat biedt wat extra mogelijkheden, zoals bijhouden van statistieken. De Glo HD heeft ingebouwde schermverlichting. Die is erg fel bij honderd procent, maar kan gelukkig ingesteld worden. De instelmogelijkheden voor tekst zijn zeer uitgebreid. Er zijn tien lettertypes. Die kan de e-reader in 48 formaten (!) weergeven. Bovendien is de dikte van de letters instelbaar. In vergelijking met de reader van Amazon is de achtergrondkleur van de Kobo witter. Daardoor is het contrast beter. De Glo HD is wat duurder dan de Paperwhite Wifi, maar met 130 euro nog altijd betaalbaar.

Kobo heeft ook een groter model e-reader in het assortiment. De Aura H2O heeft een schermdiagonaal van 6,8 inch (17,3 cm). Het klinkt niet veel groter dan het standaardformaat, maar biedt duidelijk meer leesoppervlak. Het aantal beeldpunten is hetzelfde als bij de Glo HD, waardoor de scherpte dus iets lager is. Toch is er uitstekend te lezen op deze reader. Bijzonder aan de H2O is dat deze ook waterdicht is. Dat is handig op vakantie of in bad. Hij is wel iets zwaarder dan de kleinere modellen, maar het verschil is klein. Fijn is ook de ingebouwde geheugenkaartlezer. Daarmee is de standaardruimte van 4 GB uit te breiden. Ook is dit een eenvoudige manier om boeken op de e-reader te zetten. De schermverlichting van de Aura H2O is erg fel. In het volledig duister lezen kan daardoor vermoeiend voor de ogen zijn. Afgezien daarvan is dit een uitstekend apparaat. De werking en mogelijkheden zijn gelijk aan die van de Glo HD. Ook hier dus uitgebreide instelmogelijkheden voor uitstekend leescomfort. De prijs ligt wel wat hoger. De H2O kost 180 euro. Daarmee is het vooral een aanrader voor wie veel leest.

PocketBook is een interessant alternatief voor Amazon en Kobo. Het merk heeft een aantal e-readers beschikbaar. De PocketBook Sense valt op door zijn lage gewicht en geringe dikte. Daardoor is hij heel prettig met één hand vast te houden. Ook de fysieke bladerknoppen aan de achterzijde zijn een pluspunt. Qua mogelijkheden biedt de Sense wat de concurrentie heeft: wifi, schermverlichting, een geheugenkaartlezer. De verlichting werkt prima. Het gebruikte e-Inkscherm is wat minder scherp dan van de modernste concurrenten. Hierdoor zien letters er net wat minder vloeiend uit. In de praktijk is het verschil klein, zeker bij gebruik van grotere letters. PocketBook levert zestig lettertypen mee, maar veel ervan zijn variaties op een basislettertype. Hiermee kan de gebruiker variëren in dikte en cursivering. De grootte van letters kan van heel klein tot heel groot ingesteld worden. Het grote verschil met de concurrentie van Kobo en Amazon is dat er geen vaste samenwerking is met een verkoper. Daardoor is het lastiger om direct vanuit een winkel een boek op de e-reader te laden. Aan de andere kant is er meer vrijheid in hoe de gebruiker boeken erop zet. Ook ondersteunt de Sense veel meer bestandstypes dan de concurrentie. Dat is zeker prettig voor wie veel boeken van verschillende herkomst leest. Het voornaamste nadeel van de Sense is de prijs: met 129 euro is die hoog vergeleken met de concurrentie met een beter scherm. Ook is deze e-reader bijna nergens meer te koop.

Een andere optie van PocketBook is de Ultra. Deze reader is iets groter dan de Sense en ook iets zwaarder. Bijzonder is de ingebouwde digitale camera met flitser. Dat is vooral een aardigheid: het e-Inkscherm is niet geschikt om foto's weer te geven. Ook als 'zoeker' laat het te wensen over. Er zit een toepassing op om de camera als scanner te gebruiken. Die kan ook gefotografeerde documenten in tekst omzetten. Het klinkt leuk, maar heel praktisch is het niet. Wel handig is de audiospeler. Zo kunt u met deze reader ook naar audioboeken luisteren. Ook nuttig is de ingebouwde geheugenkaartlezer. De verlichting is niet te fel, dat is prettig. De Ultra is op papier wat sneller dan de Sense. In de praktijk maakt het weinig uit. Het scherm telt evenveel beeldpunten als dat van de Sense. Het is alleen een moderner type, dat rustiger leest. Het is dezelfde techniek als gebruikt in de Kobo Glo HD en Amazon Paperwhite. Net als bij de Sense staan er veel extra toepassingen op de PocketBook Ultra. Zoals een paar spelletjes en een rekenmachine. De Ultra is met een prijs van 140 niet heel duur te noemen. Hij biedt echter vooral veel toeters en bellen; voor lezen zijn er goedkopere en betere keuzes.

Alle readers zijn goede opties om digitale boeken te lezen. Ze bieden alle voldoende scherpte, instelbare lettergroottes en helderheid. Ook hebben ze allemaal een Nederlandstalig menu. De e-readers van PocketBook hebben als enige fysieke bladerknoppen. Puur naar leescomfort kijkend zijn de Amazon Paperwhite en de Kobo Glo HD de beste keuze, door hun scherpere beeldscherm. Ook qua prijs zijn dit, van de geteste modellen, de meest aantrekkelijke e-readers. De PocketBook Sense HD is een goed alternatief als u niet aan een winkel wilt vastzitten.

Wilt u meer tips voor het kopen van een e-reader? Lees dan ons artikel 'Aankoophulp e-reader'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.