U bent hier: Home Tips & Uitleg Apparaat Artikel
Dit artikel is gearchiveerd

U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Gearchiveerd op 14 oktober 2021.

Artikel

Wat is een digitale camera?

In dit artikel leggen we uit wat een digitale camera is, welke onderdelen ze heeft en welke soorten er zijn. Wij gaan daarbij niet in op de fotografiemogelijkheden van tablets en smartphones.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,1 / 5 (17 stemmen)
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gewijzigd op 15 okt 2021

Wat is een digitale camera?

Een digitale camera is de opvolger van de analoge camera. Daarbij werd film gebruikt om beelden op vast te leggen. Bij een digitale camera is de film vervangen door een sensor. Die zet licht en kleuren om in digitale gegevens, die op een geheugenkaart worden opgeslagen. Elke digitale camera heeft een schermpje waarop alle opnames bekeken kunnen worden.

De geheugenkaart of camera kan vervolgens op de computer worden aangesloten. Alle gemaakte foto's kunnen worden gekopieerd naar de computer. Vervolgens kunt u de foto's ordenen, bewerken of verwijderen.

Wie geen computer heeft, kan met een geheugenkaart naar de winkel gaan. De winkelier zet de foto's dan over, waarna ze kunnen worden afgedrukt.

Geheugenkaart

Elke digitale camera gebruikt een geheugenkaart. Hoe groter de beschikbare geheugenruimte, hoe meer foto’s erop passen. Op een standaardkaart passen enkele honderden foto's. U maakt een foto en kunt op het schermpje meteen zien of het goed is gelukt. Vanwege de grote geheugenruimte kunt u vrijelijk foto’s maken van eenzelfde onderwerp. Achteraf kijkt u welke u geslaagd vindt en welke niet. Minder geslaagde foto's wist u van de geheugenkaart. De ruimte op de kaart wordt leeggemaakt en u kunt op de vrijgekomen plek weer nieuwe foto’s opslaan.

Geheugenkaarten zijn te koop in verschillende opslagcapaciteiten (1GB, 4GB, 16GB, et cetera). Op elke camera leest u af hoeveel foto's u (bij bepaalde instellingen) kunt maken op de aanwezige geheugenkaart.

Sensor

In een digitale camera zit een chip die het binnenkomende licht omzet naar digitale informatie. Deze sensor sluist daarna de digitale informatie door naar de geheugenkaart, waar het wordt opgeslagen in een fotobestand. Een sensor bestaat uit een groot aantal lichtgevoelige punten, die men ook wel pixels noemt.

Megapixel

Omdat een sensor erg veel pixels (lichtgevoelige punten) bevat, drukt men de grootte ervan uit in megapixel. Waarbij één megapixel staat voor één miljoen pixels. De grootte van een sensor bepaalt de maximale grootte van een digitale foto.

U zult in de winkel en elders vaak horen dat de grootte van de sensor bepalend is voor de kwaliteit van de foto. Hoe meer megapixels, hoe beter. Dat is echter niet waar. Het aantal pixels bepaalt de maximale grootte van uw foto. Doorgaans hebt u geen behoefte aan plaatjes die in een abri passen. Het standaardformaat 15x10cm zal in de meest gevallen voldoende zijn. En daarvoor hebt u geen camera nodig met 10 megapixel of meer.

Zoom

De meeste digitale camera's beschikken over opties waarmee u het beeld dichterbij kunt halen. Inzoomen noemt men dat. Dit kan op twee manieren: optisch of digitaal. Optisch zoomen gebeurt met de lens. Doorgaans geeft dit geen kwaliteitsverlies. Digitale zoom daarentegen kunt u beter niet gebruiken. Daarbij wordt een deel van de foto die u hebt genomen uitvergroot door software in de camera. U bereikt hetzelfde met een fotobewerkingsprogramma, dus het is sowieso beter dit achteraf te doen.

Welke soorten zijn er?

Er zijn compactcamera's voor de doorsnee fotograaf. Wie graag semi-professioneel aan de slag wil, kan kiezen voor een systeemcamera en een digitale spiegelreflexcamera met losse lenzen. Die zijn weliswaar heel goed, maar ook heel duur. Het aantal megapixels, aanvullende mogelijkheden zoals het opnemen van filmpjes, de kwaliteit van de lens en de sensor zijn allemaal van invloed op de prijs.

Bij aanschaf moet u ook rekening houden met de wijze van stroomvoorziening. Gebruikt het toestel batterijen, of een accu die opnieuw opgeladen kan worden via het stopcontact? Ook voor technische foefjes zoals draadloos foto's verzenden naar de computer, betaalt u extra bij aanschaf.

Waar koop ik het?

Een fototoestel is te koop in de winkelketens, speciaalzaken en via internet. Laat u goed voorlichten door de verkoper voor u iets koopt. 

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven