Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 14 oktober 2021

Wat is een digitale camera?

In dit artikel leggen we uit wat een digitale camera is, welke onderdelen ze heeft en welke soorten er zijn. Wij gaan daarbij niet in op de fotografiemogelijkheden van tablets en smartphones.

Een digitale camera is de opvolger van de analoge camera. Daarbij werd film gebruikt om beelden op vast te leggen. Bij een digitale camera is de film vervangen door een sensor. Die zet licht en kleuren om in digitale gegevens, die op een geheugenkaart worden opgeslagen. Elke digitale camera heeft een schermpje waarop alle opnames bekeken kunnen worden.

De geheugenkaart of camera kan vervolgens op de computer worden aangesloten. Alle gemaakte foto's kunnen worden gekopieerd naar de computer. Vervolgens kunt u de foto's ordenen, bewerken of verwijderen.

Wie geen computer heeft, kan met een geheugenkaart naar de winkel gaan. De winkelier zet de foto's dan over, waarna ze kunnen worden afgedrukt.

Elke digitale camera gebruikt een geheugenkaart. Hoe groter de beschikbare geheugenruimte, hoe meer foto’s erop passen. Op een standaardkaart passen enkele honderden foto's. U maakt een foto en kunt op het schermpje meteen zien of het goed is gelukt. Vanwege de grote geheugenruimte kunt u vrijelijk foto’s maken van eenzelfde onderwerp. Achteraf kijkt u welke u geslaagd vindt en welke niet. Minder geslaagde foto's wist u van de geheugenkaart. De ruimte op de kaart wordt leeggemaakt en u kunt op de vrijgekomen plek weer nieuwe foto’s opslaan.

Geheugenkaarten zijn te koop in verschillende opslagcapaciteiten (1GB, 4GB, 16GB, et cetera). Op elke camera leest u af hoeveel foto's u (bij bepaalde instellingen) kunt maken op de aanwezige geheugenkaart.

In een digitale camera zit een chip die het binnenkomende licht omzet naar digitale informatie. Deze sensor sluist daarna de digitale informatie door naar de geheugenkaart, waar het wordt opgeslagen in een fotobestand. Een sensor bestaat uit een groot aantal lichtgevoelige punten, die men ook wel pixels noemt.

Omdat een sensor erg veel pixels (lichtgevoelige punten) bevat, drukt men de grootte ervan uit in megapixel. Waarbij één megapixel staat voor één miljoen pixels. De grootte van een sensor bepaalt de maximale grootte van een digitale foto.

U zult in de winkel en elders vaak horen dat de grootte van de sensor bepalend is voor de kwaliteit van de foto. Hoe meer megapixels, hoe beter. Dat is echter niet waar. Het aantal pixels bepaalt de maximale grootte van uw foto. Doorgaans hebt u geen behoefte aan plaatjes die in een abri passen. Het standaardformaat 15x10cm zal in de meest gevallen voldoende zijn. En daarvoor hebt u geen camera nodig met 10 megapixel of meer.

De meeste digitale camera's beschikken over opties waarmee u het beeld dichterbij kunt halen. Inzoomen noemt men dat. Dit kan op twee manieren: optisch of digitaal. Optisch zoomen gebeurt met de lens. Doorgaans geeft dit geen kwaliteitsverlies. Digitale zoom daarentegen kunt u beter niet gebruiken. Daarbij wordt een deel van de foto die u hebt genomen uitvergroot door software in de camera. U bereikt hetzelfde met een fotobewerkingsprogramma, dus het is sowieso beter dit achteraf te doen.

Er zijn compactcamera's voor de doorsnee fotograaf. Wie graag semi-professioneel aan de slag wil, kan kiezen voor een systeemcamera en een digitale spiegelreflexcamera met losse lenzen. Die zijn weliswaar heel goed, maar ook heel duur. Het aantal megapixels, aanvullende mogelijkheden zoals het opnemen van filmpjes, de kwaliteit van de lens en de sensor zijn allemaal van invloed op de prijs.

Bij aanschaf moet u ook rekening houden met de wijze van stroomvoorziening. Gebruikt het toestel batterijen, of een accu die opnieuw opgeladen kan worden via het stopcontact? Ook voor technische foefjes zoals draadloos foto's verzenden naar de computer, betaalt u extra bij aanschaf.

Een fototoestel is te koop in de winkelketens, speciaalzaken en via internet. Laat u goed voorlichten door de verkoper voor u iets koopt.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.