Menu Zoek

Wat is een tablet?

Wat is een tablet?Een tablet zit tussen de smartphone en de computer in. Het is een mobiele computer met een aanraakscherm.

Een tablet is een handzame, platte computer die makkelijk mee te nemen is. Net als bij een smartphone bestuurt u een tablet via een aanraakscherm (touchscreen). Maar het scherm van een tablet is een groter dan dat van een smartphone. Dat is ook gelijk het grootste voordeel van het apparaat. Het grote scherm maakt het makkelijk om teksten te lezen, maar ook om het apparaat te bedienen. Maar het blijft handzaam genoeg om mee te nemen in een (hand)tas.

Een tablet is vooral geschikt voor surfen op het internet, e-mailen, foto’s en video’s bekijken, muziek luisteren en tijdschriften en boeken lezen. Tablets hebben alleen wel veel minder geheugen dan een computer. Een pc-spel spelen op een tablet kan daardoor bijvoorbeeld niet. Maar van veel bekende spelletjes zijn wel speciale versies gemaakt voor mobiele apparaten.

Elke tablet heeft via internet toegang tot een online winkel waar toepassingen voor de tablet worden aangeboden. Die heten ‘apps’. Standaard staan er al een aantal op het apparaat, zoals apps om mee te mailen of te internetten. Via de online winkel zijn extra gratis of betaalde apps te installeren. Hiermee zijn de mogelijkheden van het apparaat uit te breiden.

De bekendste tablets zijn de iPad van Apple en tablets met het besturingssysteem Android. Android-tablets zijn er van diverse merken.

De iPad is de tablet van Apple. De eerste iPad werd geïntroduceerd in 2010. Apple brengt ieder najaar verschillende nieuwe versies van de iPad uit, voor zowel de particuliere als professionele gebruiker. De prijs van een nieuwe iPad varieert van ongeveer vierhonderd tot twaalfhonderd euro. De meeste gebruikers hebben geen ‘Pro'-versie nodig om uitstekend met het apparaat uit de voeten te kunnen. Wilt u verschillende modellen vergelijken, dan kan dat heel gemakkelijk op Apple.com

Een digitaal apparaat heeft een besturingssysteem nodig om te kunnen werken. Dat van de iPad heet iPadOS. Elk besturingssysteem werkt anders. Kenmerkend voor iPadOS is dat er veel voor de gebruiker is vastgelegd en bedacht. Apple heeft in vergelijking met het besturingssysteem Android (wat op veel andere merken tablets staat) minder mogelijkheden om het apparaat helemaal naar eigen wens in te stellen. Fans van Apple vinden dat gebruiksvriendelijker.

Het besturingssysteem Android staat op tablets van veel merken. Elk merk brengt ook weer verschillende modellen uit. Android staat onder meer op tablets van Google, Samsung, Lenovo, Huawei en Nokia. Samsung is daarbij de populairste fabrikant. Het bedrijf heeft de populaire reeksen Samsung Galaxy-tab S en A. De nieuwste modellen zijn de Samsung Galaxy Tab S7 en A8. De fabrikanten mogen Android zelf aanpassen. En dat doen ze ook. Daarom werkt een Samsung-tablet net iets anders dan een apparaat van Lenovo.

Tablets met Android kunnen hetzelfde als bijvoorbeeld een iPad. Alleen werken ze anders en zijn ze doorgaans goedkoper.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.