Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 januari 2023

Wat is een tekentablet?

Tekentablet gebruikenMet een pentablet kunnen personen digitaal tekenen of schrijven. Sluit dit apparaat op de computer aan en laat alle creatieve ideeën de vrije loop.

Een pentablet heet ook wel een tekentablet of grafisch tableau. De apparatuur bestaat uit twee delen, namelijk een digitaal kladblok en digitale pen. Krabbels, aantekeningen en schrijfsels die u op het digitale kladblok maakt, verschijnen direct op het computerscherm. De sensoren van de pentablet geven ieder getekend lijntje exact aan de computer door. Toch lijkt het net alsof u met pen en papier werkt. Een belangrijk verschil is dat de (aan)tekeningen digitaal zijn. Bewaar de creaties op de computer en deel ze eventueel met andere personen.

Veel pentablets of tekentablets hebben een usb-kabel. Sluit het digitale kladblok daarmee op een pc of laptop aan. Er zijn er ook met bluetooth. Die kunt u draadloos met de meeste laptops koppelen, zodat er op het bureau geen kabel te zien is. Er bestaan daarnaast luxe tekentablets met een geïntegreerd scherm. Die zijn zonder computer te gebruiken.

De meegeleverde digitale pen is meestal drukgevoelig. Druk stevig op het tekengebied voor een dikke lijn, terwijl er bij een lichte druk een smal lijntje verschijnt. Zo creëert u realistische tekeningen. Foutje gemaakt? De meeste digitale pennen hebben een gum. Draai het tekengereedschap hiervoor om en wrijf op het tekengebied. Fabrikanten leveren meestal extra penpunten mee. Is er een punt versleten, vervang 'm dan eenvoudig. Bovendien verschillen deze penpunten vaak in dikte.

Pentablets zijn in uiteenlopende prijsklassen te koop. De goedkoopste modellen beginnen bij een bedrag van rond de vijftig euro (prijsindicatie juli 2021). Die hebben vaak een klein tekengebied. Dankzij het compacte formaat neemt u zo’n tekentablet gemakkelijk mee. Ze zijn prima geschikt voor hobbyisten die af en toe een tekening of schets maken. Ook mensen met RSI-klachten hebben baat bij een pentablet.

Er zijn ook dure pentablets van honderden of zelfs duizenden euro’s. Die hebben een groter tekengebied. Daarnaast ondersteunen ze een hoge lpi-waarde. Deze afkorting staat voor de Engelse term lines per inch. Hoe hoger deze waarde, hoe meer details er op de digitale tekening te zien zijn. Hierdoor is het mogelijk om heel precies te werken. Dure pentablets zijn met name geschikt voor personen met een grafisch beroep. Denk aan professionele tekenaars, ontwerpers en architecten.

De bediening hangt grotendeels af van de pentablet. Bij goedkopere producten gebruikt u de digitale pen om het besturingssysteem te bedienen, bijvoorbeeld Windows of macOS. Tik met de pen op het tekengebied om een muisklik uit te voeren. Met de knopjes aan de zijkant van de pen kunt u bijvoorbeeld de rechtermuisknop gebruiken of dubbelklikken. Via een speciaal programma is het veelal mogelijk om functies aan de knoppen van de pen toe te wijzen. Met dezelfde software kunnen tekenaars bovendien de gevoeligheid van de pen en gum instellen.

Sommige digitale pennen hebben een oplaadbeurt nodig, maar er bestaan ook digitale pennen zonder batterij. Die hoeft u dus nooit op te laden. Bij de duurdere pentablets zijn er onder of boven het tekengebied fysieke knoppen aanwezig. Open met deze sneltoetsen bijvoorbeeld een tekenprogramma of voer een specifieke handeling uit.

Duurdere pentablets ondersteunen vaak vingerbediening. Via een tik op het tekengebied bootst u bijvoorbeeld een muisklik na. Tik tweemaal om te dubbelklikken en veeg over het scherm om de muisaanwijzer te bewegen. Voor rechtsklikken hebt u meestal twee vingers nodig. Verder behoren onder meer bestanden slepen, scrollen en in- en uitzoomen tot de mogelijkheden. Het werkt grotendeels hetzelfde als het touchpad van een laptop. In de handleiding staat welke vingercombinaties er nog meer mogelijk zijn om door Windows of macOS te navigeren.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.