SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Wat is er nieuw in de update van Windows 10?

Creators UpdateMet de Creators Update krijgt Windows 10 er een aantal functies bij. Welke vernieuwingen zijn voor de meeste gebruikers interessant?

De Creators Update is de tweede grote update voor Windows 10. De eerste grote verbetering was de Verjaardagsupdate, die in augustus 2016 uitkwam. De nieuwe Creators Update bevat weer kleine en grote veranderingen. Sommige zijn alleen voor bepaalde groepen interessant, zoals mensen met een virtual realitybril, waarmee Windows 10 na de update beter samenwerkt. Er zijn ook updates die grote groepen gebruikers aanspreken. 

Microsoft verspreidt de Creators Update van Windows 10 sinds 11 april 2017 automatisch. Alle mensen met een legale versie van Windows 10 krijgen de update vanzelf aangeboden. 

Wie Internet Explorer gebruikt, ziet dat er bovenin een tabblad bij is gekomen. Namelijk eentje met het logo van Edge, het internetprogramma dat standaard in Windows 10 zit. Microsoft wil graag dat iedereen Edge gebruikt. Met een klik op het tabblad met het Edge-logo, opent Edge. Gebruik ervan is uiteraard niet verplicht.

Extra tabblad in Internet Explorer

De browser Edge is ook uitgebreid in de Creators Update. Zo kunnen internetters tabbladen tijdelijk uit beeld te laten verdwijnen, voor later gebruik. Met een nieuwe knop linksboven verdwijnen de geopende tabbladen. Nog een nieuwe knop daar links van, toont de verborgen tabbladen en biedt de mogelijkheid om ze opnieuw te openen. Ook zit er rechts van de tabbladen een handig nieuw knopje om previews (verkleinde voorbeelden) van alle tabbladen te tonen of verbergen. De knoppen zijn rood gemarkeerd in de afbeelding hieronder.

Nieuwe knoppen in Edge

Nieuw is het Windows Defender Beveiligingscentrum. In dit menu staat overzichtelijk hoe het met de beveiliging van de computer is gesteld. Aan de hand van groene vinkjes zien mensen of een bepaalde categorie in orde is. In het menu kunnen computeraars klikken op meldingen die opgelost moeten worden. Het Windows Defender Beveiligingscentrum is terug te vinden in het Startmenu, bij de letter 'W'.

Windows Defender Beveiligingscentrum

Onderdeel van het nieuwe Beveiligingscentrum is 'Nieuwe Start'. Een manier om op een schone pc te beginnen als het allemaal niet meer zo soepel werkt. Persoonlijke bestanden en sommige instellingen blijven behouden. Maar overige apps en instellingen worden allemaal opgeschoond. Soms verbeteren de prestaties van de computer hierdoor. Nieuwe Start is een mogelijke oplossing bij computerproblemen.

Nieuwe Start

Helemaal nieuw is Paint 3D, de app (programma) om voorwerpen in 3D te tekenen. Het programma is deels in het Nederlands te gebruiken. Creatievelingen beginnen helemaal vanuit nul met een ontwerp in drie dimensies. Wie minder handig is met de digitale tekenpen, kan basismodellen gebruiken van andere mensen. Microsoft heeft grote plannen met Paint 3D. Denk aan de mogelijkheid om een ontwerp in 3D te laten printen via aangesloten bedrijven.

Paint 3D

Is het licht van het beeldscherm wat fel, bijvoorbeeld 's avonds of in de ochtend? Met de nieuwe functie 'Nachtlamp' is het licht minder blauw te maken. Dat is prettiger voor de ogen. De nachtinstelling zit sinds een tijdje ook al op iPhones en iPads, en nu dus ook in Windows 10. Via het onderdeel 'Beeldscherm' van de Instellingen is de Nachtlamp aan te zetten. Ook is het mogelijk de mildere verlichting automatisch in te schakelen tussen zonsondergang en zonsopgang.

Nachtlamp

Staat het Startmenu helemaal vol met tegels van apps? Maak mappen om apps die bij elkaar horen, te sorteren. Sleep simpelweg een tegel van een app naar een andere tegel, en de twee komen samen in een mapje te staan. Door er meer tegels naartoe te slepen, schept u orde in het Startmenu en zijn apps sneller terug te vinden.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.