Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 14 oktober 2021

Wat is er nieuw in iOS 11?

iOS 11iOS 11 is op 19 september 2017 uitgekomen. Het nieuwe besturingssysteem voor iPads en iPhones heeft allerlei kleine en grote veranderingen.

Alle iPads en iPhones werken met besturingssysteem iOS. Tijdens een evenement op 12 september kondigde Apple iOS 11 aan, net als nieuwe modellen iPhones. Vanaf 19 september hebben de meeste iPhones en iPads het nieuwe systeem automatisch aangebonden gekregen. SeniorWeb licht de nieuwigheden van iOS 11 eruit.

Nieuw is de app Bestanden, een soort Verkenner. Bekijk en sorteer met deze app bestanden op de telefoon of de tablet. Dat kan van alles zijn, van foto's tot aan tekstdocumenten of pdf's. U werkt met alle bestanden, dus niet alleen die op uw eigen toestel, maar ook die van diensten zoals Dropbox en iCloud (als u die gebruikt).

De app Bestanden

Ook handig is de verbeterde uitvoering van Split View op de iPad. Gebruik hiermee twee apps tegelijk. Met iOS 11 is het heel gemakkelijk om een andere app in beeld te krijgen als u bezig bent met een app. De tweede app neemt dan een deel van het beeldscherm in. Onderdelen van apps zijn ook gemakkelijker te verslepen van de ene app naar de andere. Bijvoorbeeld als u een foto uit Bestanden wilt toevoegen aan een e-mail: u versleept de afbeelding dan van de ene naar de andere app.

In iOS 11 hoeft u op de iPad niet naar het overzichtsscherm om een andere app te openen. Daarvoor is het nieuwe Dock bedoeld. Het is een smalle balk met apps die onder in beeld te openen is. Plaats links favoriete apps, en rechts is er een gedeelte voor recent gebruikte apps. Of het vernieuwde Dock ook op de iPhones beschikbaar is, is niet helemaal duidelijk uit de informatie van Apple. Het traditionele Bedieningspaneel op iPads en iPhones is voortaan aan te passen met knoppen voor functies die u veel gebruikt.

Ook het toetsenbord is onder handen genomen. Op de iPad staan de letters, cijfers en leestekens nu allemaal in hetzelfde toetsenbord. U hoeft niet meer over te schakelen naar een andere weergave om bijvoorbeeld een uitroepteken of getal te typen. Met een snelle beweging omlaag zijn de extra toetsen te gebruiken. Ook is er een speciale functie voor het typen met één hand. Daarbij zijn alle toetsen binnen het bereik van uw ene hand.

Nieuw toetsenbord in iOS 11

De foto's op de iPhone worden levendiger van kleur en kleiner van omvang. Apple zet daarvoor nieuwe technologie in die de foto's verkleint zonder de kwaliteit te verminderen. Ook zijn er allerlei nieuwe filters beschikbaar die doen denken aan fotografie 'van vroeger'.

De digitale winkel om nieuwe apps te downloaden is in een nieuw jasje gestoken. Het is de grootste wijziging voor de App Store tot nu toe. Er zijn betere mogelijkheden om de app te doorzoeken, en lijstjes voor allerlei typen apps. Ook is er een apart tabblad voor spelletjes.

De sms-app van iPhones en iPads heeft nieuwe opties om berichten op te vrolijken met speciale effecten. Zo kunt u emoji, stickers en spelletjes delen met contactpersonen. In Nederland wordt de app Berichten overigens niet zo veel gebruikt, de meeste mensen hebben WhatsApp en sms'en niet veel meer. Ook de stemassistent Siri is opgefrist met een nieuwe stem die meer klinkt als een mens. Siri leert nog sneller van uw vragen en verzoeken door de verbeterde kunstmatige intelligentie.

Speciale effecten voor berichten

Apple verspreidt iOS 11 onder recentere modellen iPads en iPhones. Dat zijn de volgende:

  • iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7, iPhone 7 Plus
  • 12,9-inch iPad Pro (1e en 2e generatie), 9,7-inch iPad Pro, 10,5-inch iPad Pro
  • iPad Air, iPad Air 2, iPad (2017)
  • iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4

Staat uw model hier niet bij, dan komt het nieuwe systeem helaas niet naar uw telefoon of tablet.

Modellen die wel in aanmerking komen voor iOS 11 krijgen de update gratis aangeboden. SeniorWeb houdt u op de hoogte van nieuwe mogelijkheden en nieuwtjes.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.