Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 14 oktober 2021

Wat is er nieuw in iOS 12?

Nieuw in iOS 12

De nieuwste versie van het besturingssysteem voor de iPad en iPhone is op maandag 17 september uitgekomen. iOS 12 zorgt voor prestatieverbeteringen, nieuwe functionaliteiten en toevoegingen aan oude bekenden.

Ongeveer één keer per jaar brengt Apple een nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem iOS uit. Dit systeem zorgt dat de iPad en iPhone werken en bediend kunnen worden. Bij zo'n nieuwe versie komen ook veranderingen voor de gebruiker om de hoek kijken. Wat verandert er door iOS 12 en hoe verkrijgt u deze update?

Om te beginnen belooft Apple dat met de komst van iOS 12 de iPhone en iPad sneller worden. Dat geldt niet alleen voor de allernieuwste modellen, maar voor alle iPhones en iPads waarop iOS 12 beschikbaar is. Dat moet vooral tot uiting komen bij de app Camera die tot 70 procent sneller opent en het toetsenbord dat sneller verschijnt en directer reageert tijdens het typen. Maar ook starten alle apps gemakkelijker op als het systeem druk bezig is.

Naast prestatieverbeteringen doen er ook een aantal nieuwe functies hun intrede. Een opmerkelijke toevoeging is Schermtijd. Hiermee krijgen gebruikers beter inzicht in de tijd die ze doorbrengen op het Apple-apparaat. Dag- en weekoverzichten tonen de totale tijd die is doorgebracht met individuele apps en appcategorieën, hoeveel meldingen er zijn ontvangen en hoe vaak de iPhone en iPad zijn opgepakt. Schermtijd biedt ouders ook de mogelijkheid om via 'Delen met gezin' in te stellen hoeveel tijd en op welk moment kinderen op de iPad of iPhone mogen.

Een andere nieuwe mogelijkheid van iOS 12 is Group FaceTime. Dat maakt (video)bellen via de internetverbinding met meerdere mensen tegelijk mogelijk. Tijdens een gesprek kunnen meerdere mensen worden toegevoegd. (Video)bellen kan dan zowel op de iPhone, iPad als Mac.

Group FaceTime in iOS 12

Tot slot zijn ook bekende, veel gebruikte apps van Apple in onderhoud genomen. Een voorbeeld daarvan is de app Foto's. In deze app staan alle gemaakte foto's opgeslagen. Foto's heeft er het nieuwe tabblad 'Voor jou' bijgekregen. Op dit tabblad staan Terugblikken en gedeelde albums in iCloud samengevoegd. Apple geeft suggesties om foto's te delen met mensen die op de foto staan. De mogelijkheden voor zoeken door de foto's zijn uitgebreid. Bij het openen van de zoekfunctie verschijnen al zoeksuggesties. Ook kunnen meerdere zoektermen gecombineerd worden om de juiste foto's te vinden.

Naast de bovenstaande veranderingen heeft Apple ook nog andere aanpassingen aangebracht in het besturingssysteem. Zo worden notificaties die verschijnen op het vergrendelscherm gegroepeerd. Daardoor staan er niet meer tientallen notificaties van bijvoorbeeld WhatsApp. De functie Niet Storen is verbeterd doordat er meer instelmogelijkheden zijn. Apple Books is compleet vernieuwd, de digitale assistent Siri kan nog meer en in iMessage staan nieuwe vormen, teksten en filters. Tot slot zijn ook de mogelijkheden voor augmented reality verbeterd. Bij augmented reality worden digitale elementen over het beeld van de werkelijkheid geprojecteerd.

Apple verspreidt iOS 12 onder recentere modellen iPads en iPhones. Dat zijn de volgende:

  • iPhone 5s, iPhone SE, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X
  • 12,9-inch iPad Pro (1e en 2e generatie), 10,5-inch iPad Pro en 9,7-inch iPad Pro
  • iPad (2017) en iPad (2018)
  • iPad Air en iPad Air 2
  • iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4

Modellen die in aanmerking komen voor iOS 12 krijgen de update gratis aangeboden. Om het apparaat te updaten naar iOS 12, doet u het volgende:

  • Zorg dat het toestel aan de oplader zit en is verbonden met internet via wifi.
  • Tik op Instellingen.
  • Tik op Algemeen.
  • Tik op Software-update.
  • Als iOS 12 beschikbaar is, ziet u de optie 'Download en installeer'. Tik daarop en volg de instructies. Het bijwerken kan een uur in beslag nemen.
    iOS 12 downloaden en installeren
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.