Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 30 september 2022

Wat is iPadOS?

Wat is iPadOS

Apple introduceerde in 2019 een apart besturingssysteem voor de iPad. De tablets van Apple werken niet langer met iOS. Ze kunnen meer met het nieuwe iPadOS.

Eens per jaar brengt Apple een nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem iOS uit. Dit was jarenlang het systeem voor de iPhone én de iPad. Dat veranderde 19 september 2019. Apple maakt sindsdien een aparte versie voor de iPad: iPadOS. De laatste versie is iPadOS 13. Wat is er nieuw aan iPadOS 13?

Het eerste verschil is meteen zichtbaar. Het Beginscherm ziet er namelijk anders uit. Er is bijvoorbeeld meer plaats voor apps op het scherm. Ook kunnen gebruikers widgets op het Beginscherm zetten. Dat zijn kleine toepassingen, die direct informatie van apps tonen zonder dat u de app hoeft te openen. Zo laat de widget van de app Agenda zien wat uw volgende afspraak is.

Een andere opvallende functie is de zogenaamde Donkere modus. Met deze instelling worden alle standaardapps van de tablet zwart in plaats van wit. Hierdoor straalt het apparaat minder licht uit. Dat is vooral in de avond fijn. De Donkere modus staat standaard aan tussen zonsondergang en -opkomst. Maar dat is natuurlijk aan te passen via de app Instellingen.

Met de opties 'Slide Over' en 'Split View' konden mensen al in meerdere apps tegelijk werken. Maar met iPadOS 13 kunnen er niet alleen twee apps naast elkaar openstaan, maar ook twee documenten binnen dezelfde app. En met Slide Over kunnen er nog meer apps tegelijk actief zijn op het scherm.

Slide Over in iPadOS 13

iPadOS 13 zorgt voor een nieuwe samenwerking met de Mac. Voortaan kan de iPad als tweede scherm bij een Mac gebruikt worden. Dit is bijvoorbeeld handig om de iPad in samenwerking met de Apple Pencil te gebruiken als tekentablet.

Ook bekende apps als Foto's, Bestanden en Safari zijn onder handen genomen. En het QuickPath-toetsenbord doet zijn intrede. In plaats van alleen tikken op het scherm, kan de gebruiker ook woorden maken door te vegen over het scherm. Tot slot kan de gebruiker de iPad voortaan bedienen met een muis.

Apple verspreidt iPadOS onder recentere modellen iPads. Dat zijn de volgende:

 • Alle modellen van iPad Pro
 • iPad (5e t/m 7e generatie)
 • iPad mini 4 en iPad mini 5e generatie
 • iPad Air 2 en iPad Air 3e generatie

Modellen die in aanmerking komen voor iPadOS 13 krijgen de update gratis aangeboden. Om het apparaat te updaten naar iPadOS 13, doet u het volgende:

 • Doe de iPad aan de oplader en verbind hem met wifi.
 • Tik op Instellingen.
 • Tik op Algemeen.
 • Tik op Software-update.
 • Als iPadOS 13 beschikbaar is, staat er de optie 'Download en installeer'. Tik daarop en volg de instructies.

Het bijwerken kan een uur in beslag nemen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.