Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Wat is nieuw in Android 10?

Android 10In het najaar van 2019 verscheen Android 10. Voor welke vernieuwingen zorgt deze versie van het besturingssysteem van Google?

Google brengt jaarlijks een nieuwe versie van het besturingssysteem Android uit. Allerlei merken smartphones en tablets gebruiken dit systeem. De nieuwste versie, Android 10, is sinds september 2019 beschikbaar.

Een in het oog springende aanpassing is de Donkere modus. Hiermee krijgt de smartphone of tablet een compleet ander uiterlijk. Alle standaardapps worden namelijk zwart in plaats van wit. Het apparaat straalt dan minder licht uit. Dat is vooral fijn in de avond.

In Android 10 zijn de drie vertrouwde knoppen onderaan het scherm helemaal weg. Met die knoppen konden mensen recente apps en het startscherm openen en terugkeren naar een vorige pagina. In Android 10 doe je dit met veegbewegingen over het scherm.

 • Lijst met recente, actieve apps openen: veeg van onderen naar halverwege het scherm.
 • Startscherm openen: veeg van onderen naar boven over het scherm.
 • Terugkeren naar de vorige pagina: veeg naar links of rechts.

Gebruikers die niet aan de gebaren kunnen wennen, kunnen de knoppen weer activeren via de instellingen van het apparaat.

Digitale apparaten leiden af. Bijvoorbeeld door alle binnenkomende berichten, of omdat u toch graag nog even op Facebook kijkt. Daarom introduceert Google 'Focus mode'. Hiermee dempt u meldingen van bepaalde apps. En opent u de app in de tussentijd zelf, dan staat er dat de app even gepauzeerd is.

De functie 'Bubbles' maakt multitasken op een Android-apparaat makkelijker. Al bestaat er ook een kans dat het juist chaos veroorzaakt. Het werkt een beetje hetzelfde als de chatheads van Facebook Messenger. Rondjes of bubbels van een app blijven altijd zichtbaar op het scherm, zodat u snel iets in die app kunt doen. Stel zelf in of u deze functie wil gebruiken.

Een aantal bestaande mogelijkheden zijn ook vernieuwd. Zo is de app Bestanden onder handen genomen en heeft het deelmenu een metamorfose gekregen. Dit menu gebruikt u om bijvoorbeeld een foto of link met iemand te delen. Daarnaast maakt Android 10 het mogelijk om het notificatiecentrum, waarin meldingen staan, aan te passen.

De nieuwste versie van Android is niet gelijk voor elke smartphone of tablet beschikbaar. Android staat op apparaten van verschillende fabrikanten, zoals Samsung en HTC. Deze fabrikanten moeten Android altijd eerst ombouwen naar hun eigen versie. Daardoor werkt Android vaak op apparaten van verschillende merken net even anders. Na de lancering door Google hangt het van de fabrikanten af wanneer gebruikers ook daadwerkelijk een update van het besturingssysteem kunnen verwachten. Het kan soms wel enkele maanden duren voor een nieuwe versie ook daadwerkelijk beschikbaar is.

Fabrikanten bepalen zelf welke smartphones en tablets Android 10 krijgen. Over het algemeen krijgt een apparaat twee keer een nieuwe versie van een besturingssysteem. Dus apparaten die bij aanschaf Android 8 of 9 hadden, krijgen hoogstwaarschijnlijk ook Android 10 aangeboden. Voor smartphones en tablets die bij aanschaf een lagere versie hadden, is het twijfelachtig.

Modellen die in aanmerking komen voor Android 10, krijgen de upgrade gratis aangeboden. Dit kan dus wel nog enkele weken of maanden duren. Maar zodra Android 10 beschikbaar is, geeft het toestel automatisch het signaal tot bijwerken.

U kunt ook zelf kijken of er updates zijn. Dat werkt als volgt bij Android 8 of 9:

 • Veeg van onderen naar boven over het scherm om het overzicht met alle apps te openen.
 • Tik op de app Instellingen.
 • Tik op Software-update.
 • Tik op Downloaden en installeren of Updates handmatig downloaden.

Het apparaat geeft aan of de software up-to-date is of dat er een update beschikbaar is.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.