Wel of geen providermail?
Bij een internetabonnement van de provider krijgt u ten minste één e-mailadres. Waarom zou u dat adres wel of niet gebruiken?
Providermail in een notendop
Alternatieven
Het e-mailadres van de provider hoeft u natuurlijk niet te gebruiken. Er zijn ook gratis webmaildiensten als Gmail van Google en Outlook.com van Microsoft. Ook deze mail leest en verstuurt u door in te loggen op de website van de dienst of via een e-mailprogramma/app op de computer of mobiel. In dit artikel beschrijven we de voor- en nadelen van providermail, met in het achterhoofd een webmaildienst als alternatief.
Voordelen
1. Privacy
Een belangrijk voordeel van providermail is dat de privacy beter is beschermd dan bij Gmail en Outlook.com. Niet dat deze diensten privacy in de uitverkoop doen, maar veel mensen vinden het onprettig dat er reclame bij hun e-mails wordt getoond. Dat geeft ze het idee dat iemand meeleest in de mails. Nu is dat zeker niet het geval, maar Google en Microsoft scannen de berichten wel op termen waar ze advertenties aan kunnen koppelen. Dus wie dat niet ziet zitten komt al snel bij providermail uit.
2. Gemak
Een account voor providermail ontvangt u van de provider. Voor Gmail of Outlook.com moet u eerst zelf een account aanmaken.
3. Helpdesk
De provider heeft een helpdesk die helpt bij eventuele problemen. Gmail en Outlook.com kunt u niet even bellen.
Nadelen
1. Niet permanent
Providermail bestaat zolang het abonnement loopt. Wie van provider wisselt moet een nieuw e-mailadres aanmaken. Én alle vrienden, bekenden en instanties daarvan op de hoogte brengen. Een eventueel opgebouwd adresboek verdwijnt ook. Een Gmail- en Outlook.com-adres zijn voor het leven.
2. Beperkte opslagruimte
Een mailbox loopt vol. Of dat problemen geeft hangt van de provider af. De een reserveert meer opslagruimte dan de ander. Maar vol is vol en dat betekent dat u berichten moet verwijderen of ervoor kiest om e-mail op één apparaat op te slaan. Want een volle mailbox kan geen e-mails meer ontvangen. De gratis opslaglimiet van Gmail (ook voor Documenten en Foto's) en van Outlook.com is 15 GB. Dat is vaak ruim voldoende.
3. Buitenland
Providermail geeft soms problemen in het buitenland. U kunt wel e-mail ontvangen maar niet versturen. Hiervoor bestaan wel verschillende oplossingen, maar Gmail en Outlook.com kennen dit euvel niet. Waar u een apparaat ook mee naartoe neemt, hun e-maildienst werkt altijd.
POP versus IMAP
Maak met dit overzicht van voor- en nadelen de keuze of u wel of geen providermail gebruikt. Wie voor providermail kiest moet vervolgens even opletten. De instellingen geven twee opties: POP3 of IMAP. Bij POP3 worden de e-mails opgeslagen op de eigen computer en bij de provider verwijderd. Bij IMAP blijven de mails bij de provider opgeslagen om ze zo op verschillende apparaten te beheren. IMAP is steeds meer de standaard maar beide opties worden nog steeds aangeboden. Wij raden dan ook IMAP aan. Meer hierover leest u in het artikel Overstappen van POP3 naar IMAP.