Menu Zoek

Wel of geen providermail?

Wel of geen providermail

Bij een internetabonnement van de provider krijgt u ten minste één e-mailadres. Waarom zou u dat adres wel of niet gebruiken?

Wie een internetabonnement voor thuis afsluit, krijgt daar een eigen e-mailadres bij. Zolang u het internetabonnement bij dezelfde aanbieder (bijvoorbeeld Ziggo of KPN) aanhoudt, is dat e-mailadres beschikbaar. E-mail leest en verstuurt u door in te loggen op de website van de internetaanbieder of via een e-mailprogramma/app op de computer of mobiel.

Het e-mailadres van de provider hoeft u natuurlijk niet te gebruiken. Er zijn ook gratis webmaildiensten als Gmail van Google en Outlook.com van Microsoft. Ook deze mail leest en verstuurt u door in te loggen op de website van de dienst of via een e-mailprogramma/app op de computer of mobiel. In dit artikel beschrijven we de voor- en nadelen van providermail, met in het achterhoofd een webmaildienst als alternatief.

1. Privacy

Een belangrijk voordeel van providermail is dat de privacy beter is beschermd dan bij Gmail en Outlook.com. Niet dat deze diensten privacy in de uitverkoop doen, maar veel mensen vinden het onprettig dat er reclame bij hun e-mails wordt getoond. Dat geeft ze het idee dat iemand meeleest in de mails. Nu is dat zeker niet het geval, maar Google en Microsoft scannen de berichten wel op termen waar ze advertenties aan kunnen koppelen. Dus wie dat niet ziet zitten komt al snel bij providermail uit.

2. Gemak

Een account voor providermail ontvangt u van de provider. Voor Gmail of Outlook.com moet u eerst zelf een account aanmaken.

3. Helpdesk

De provider heeft een helpdesk die helpt bij eventuele problemen. Gmail en Outlook.com kunt u niet even bellen.

1. Niet permanent

Providermail bestaat zolang het abonnement loopt. Wie van provider wisselt moet een nieuw e-mailadres aanmaken. Én alle vrienden, bekenden en instanties daarvan op de hoogte brengen. Een eventueel opgebouwd adresboek verdwijnt ook. Een Gmail- en Outlook.com-adres zijn voor het leven.

2. Beperkte opslagruimte

Een mailbox loopt vol. Of dat problemen geeft hangt van de provider af. De een reserveert meer opslagruimte dan de ander. Maar vol is vol en dat betekent dat u berichten moet verwijderen of ervoor kiest om e-mail op één apparaat op te slaan. Want een volle mailbox kan geen e-mails meer ontvangen. De gratis opslaglimiet van Gmail (ook voor Documenten en Foto's) en van Outlook.com is 15 GB. Dat is vaak ruim voldoende.

3. Buitenland

Providermail geeft soms problemen in het buitenland. U kunt wel e-mail ontvangen maar niet versturen. Hiervoor bestaan wel verschillende oplossingen, maar Gmail en Outlook.com kennen dit euvel niet. Waar u een apparaat ook mee naartoe neemt, hun e-maildienst werkt altijd.

Maak met dit overzicht van voor- en nadelen de keuze of u wel of geen providermail gebruikt. Wie voor providermail kiest moet vervolgens even opletten. De instellingen geven twee opties: POP3 of IMAP. Bij POP3 worden de e-mails opgeslagen op de eigen computer en bij de provider verwijderd. Bij IMAP blijven de mails bij de provider opgeslagen om ze zo op verschillende apparaten te beheren. IMAP is steeds meer de standaard maar beide opties worden nog steeds aangeboden. Wij raden dan ook IMAP aan. Meer hierover leest u in het artikel Overstappen van POP3 naar IMAP.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.