U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Elektronica Artikel

Welke smartwatch past bij mij?

Artikel

Slimme horloges zijn er in allerlei soorten en maten. Waar moet u op letten bij de aankoop van een smartwatch?

Niveau:
Uitdagend
Waardering:
4,9 / 5 (8 stemmen)
Sanne Couperus
Sanne Couperus
Gewijzigd op 26 sep 2022

Wat is een smartwatch?

Een smartwatch is een horloge met allerlei extra functies. Het apparaatje kan bijvoorbeeld iemands stappen tellen, de hartslag meten en berichtjes laten zien. Mensen kunnen er soms ook mee betalen. Niet elk horloge kan hetzelfde. De mogelijkheden verschillen per merk en model. Ze zien er ook niet allemaal hetzelfde uit.

Mogelijkheden smartwatch

Het ene slimme horloge is het andere niet. Bedenk daarom wat u met het apparaat wil doen. De slimme horloges zijn grofweg in twee groepen in te delen: de activity tracker en de 'echte' smartwatch.

Activity tracker

Een activity tracker (Engels voor ‘apparaat om activiteiten bij te houden’) kijkt naar iemands conditie en sportprestaties. Het houdt de hele dag gegevens bij. Denk aan de gezette stappen, hartslag, verbruikte calorieën en het slaapgedrag. Deze horloges zijn meestal smaller en kleiner dan andere smartwatches.

'Echte' smartwatch

Deze horloges kunnen meer dan de activity tracker. Het is een verlengstuk van de smartphone. Mensen kunnen er berichten op lezen, muziek mee bedienen of afspelen en het weerbericht bekijken. Maar ook routes bekijken, betalen en soms zelfs bellen.

Geschikt voor mobiel

Een smartwatch wisselt meestal informatie uit met een smartphone. Bekijk dus altijd of het horloge en uw telefoon wel met elkaar kunnen samenwerken. Een Apple Watch werkt bijvoorbeeld niet goed samen met een Android-telefoon. Dat horloge is bedoeld voor iPhone-gebruikers. Veel andere horlogemerken, zoals Fitbit, Garmin en Polar, zijn wel geschikt voor Android-telefoons en iPhones.

Uiterlijk

Veel mensen vinden het belangrijk hoe een horloge eruitziet. De bandjes en de kast van de horloges zijn er meestal in verschillende kleuren. Bij sommige horloges is het bandje ook verwisselbaar.

Veel smartwatches hebben een zwart (aanraak)scherm. Niet iedereen vindt dit even mooi. Liever geen groot scherm om uw pols? Dan is een hybride horloge een oplossing. Dat lijkt het meeste op een traditioneel horloge. Het heeft vaak een wijzerplaat met wijzers erop. Je ziet haast niet dat het horloge meer kan dan de tijd laten zien. Fabrikanten als Garmin, Withings, Polar en Fossil hebben hybride horloges.

Bediening

Een slim horloge kun je bedienen via een aanraakscherm (touchscreen) of via knoppen. Sommige horloges hebben beide opties. Probeer in de winkel uit wat u makkelijker vindt. Houd ook rekening met water. Een touchscreen reageert niet goed als er vocht op zit, zoals regendruppels. Vaak zit er wel een waterstand op om het apparaat te beschermen. Maar dan werkt de bediening niet (goed) meer.

Prijs

De prijs voor smartwatches varieert erg. Een activity tracker kost tussen de 20 en 150 euro. Maar een 'echte' smartwatch is vaak duurder; ze zijn er van 50 euro maar ook van 1000 euro.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven