Menu Zoek

Welke smartwatch past bij mij?

Welke smartwatch past bij mij?Slimme horloges zijn er in allerlei soorten en maten. Waar moet u op letten bij de aankoop van een smartwatch?

Een smartwatch is een horloge met allerlei extra functies. Het apparaatje kan bijvoorbeeld iemands stappen tellen, de hartslag meten en berichtjes laten zien. Mensen kunnen er soms ook mee betalen. Niet elk horloge kan hetzelfde. De mogelijkheden verschillen per merk en model. Ze zien er ook niet allemaal hetzelfde uit.

Het ene slimme horloge is het andere niet. Bedenk daarom wat u met het apparaat wil doen. De slimme horloges zijn grofweg in twee groepen in te delen: de activity tracker en de 'echte' smartwatch.

Activity tracker

Een activity tracker (Engels voor ‘apparaat om activiteiten bij te houden’) kijkt naar iemands conditie en sportprestaties. Het houdt de hele dag gegevens bij. Denk aan de gezette stappen, hartslag, verbruikte calorieën en het slaapgedrag. Deze horloges zijn meestal smaller en kleiner dan andere smartwatches.

'Echte' smartwatch

Deze horloges kunnen meer dan de activity tracker. Het is een verlengstuk van de smartphone. Mensen kunnen er berichten op lezen, muziek mee bedienen of afspelen en het weerbericht bekijken. Maar ook routes bekijken, betalen en soms zelfs bellen.

Een smartwatch wisselt meestal informatie uit met een smartphone. Bekijk dus altijd of het horloge en uw telefoon wel met elkaar kunnen samenwerken. Een Apple Watch werkt bijvoorbeeld niet goed samen met een Android-telefoon. Dat horloge is bedoeld voor iPhone-gebruikers. Veel andere horlogemerken, zoals Fitbit, Garmin en Polar, zijn wel geschikt voor Android-telefoons en iPhones.

Veel mensen vinden het belangrijk hoe een horloge eruitziet. De bandjes en de kast van de horloges zijn er meestal in verschillende kleuren. Bij sommige horloges is het bandje ook verwisselbaar.

Veel smartwatches hebben een zwart (aanraak)scherm. Niet iedereen vindt dit even mooi. Liever geen groot scherm om uw pols? Dan is een hybride horloge een oplossing. Dat lijkt het meeste op een traditioneel horloge. Het heeft vaak een wijzerplaat met wijzers erop. Je ziet haast niet dat het horloge meer kan dan de tijd laten zien. Fabrikanten als Garmin, Withings, Polar en Fossil hebben hybride horloges.

Een slim horloge kun je bedienen via een aanraakscherm (touchscreen) of via knoppen. Sommige horloges hebben beide opties. Probeer in de winkel uit wat u makkelijker vindt. Houd ook rekening met water. Een touchscreen reageert niet goed als er vocht op zit, zoals regendruppels. Vaak zit er wel een waterstand op om het apparaat te beschermen. Maar dan werkt de bediening niet (goed) meer.

De prijs voor smartwatches varieert erg. Een activity tracker kost tussen de 20 en 150 euro. Maar een 'echte' smartwatch is vaak duurder; ze zijn er van 50 euro maar ook van 1000 euro.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.