U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Geldzaken Artikel

Wie mag naar de voedselbank?

Artikel

Is er vaak aan het eind van uw geld een stukje maand over? Bereken of u (of een bekende) een pakket mag ophalen bij de voedselbank. 

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,5 / 5 (4 stemmen)
Nynke Vermaat
Nynke Vermaat
Gewijzigd op 13 mrt 2023

Hoe werkt de voedselbank?

De voedselbank is er voor mensen die niet rond kunnen komen. Wie (tijdelijk) te weinig geld heeft voor genoeg eten, kan elke week een pakket met voedsel ophalen. Er zijn door heel het land 171 voedselbanken en ruim 500 plekken om het eten af te halen. In een voedselpakket zit niet genoeg eten voor een hele week. Het is bedoeld als aanvulling op de boodschappen. 

Voedselbank: voor wie?

Niet iedereen mag eten ophalen bij een voedselbank. De voedselbank kijkt naar de inkomsten en uitgaven van de aanvrager. Daarbij is belangrijk hoeveel geld er overblijft voor eten en kleding nadat alle vaste kosten betaald zijn. Bereken met de rekenhulp of u (of iemand in uw omgeving) bij een voedselbank terecht kan.

  • Ga naar de rekenhulp van Voedselbank Nederland.
  • Vul bij vraag 1 in met hoeveel mensen u op hetzelfde adres woont. Bent u bijvoorbeeld alleenstaand? Klik op het vakje achter de vraag en typ ‘1’.
  • Vul bij vraag 2 in hoeveel inkomsten uw huishouden in totaal per maand op de bankrekening krijgt. Ontvangt u bijvoorbeeld 730 euro AOW per maand en geen pensioen? Klik dan op het rondje voor € 600 - € 900.
  • Klik achter vraag 3 op het vakje en typ hoeveel andere inkomsten uw huishouden elke maand nog krijgt. Bijvoorbeeld 100 euro zorgtoeslag.
  • Vul bij vraag 4 in hoeveel vaste kosten uw huishouden in totaal per maand heeft. Bij de vraag staat genoemd wat onder vaste kosten valt.
  • Typ achter vraag 5 hoeveel andere kosten uw huishouden nog maakt. Bijvoorbeeld nog 60 euro voor internet en televisie en telefoonkosten.
  • Lees de uitleg bij vraag 6. En zet een vinkje bij Ja, mee eens.

Een berekening komt in beeld met een conclusie. Die conclusie is niet honderd procent zeker. Wilt u meer informatie of wilt u voedselpakketten aanvragen? Bel of mail naar de voedselbank bij u in de buurt. Zij helpen u verder en starten de intakeprocedure. 

Voedselbank in de buurt

Zoek zo op waar de dichtstbijzijnde voedselbank is:

  • Ga naar de site Voedselbank in de buurt.
  • Vul bij ‘Postcode’ uw postcode in.
  • Klik/tik op Zoek of druk op de Enter-toets.

Met rode pinnetjes staan de afhaalpunten aangegeven op de kaart. Het adres en telefoonnummer van een locatie staan links van of onder de kaart.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven