Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 april 2020

Windows 7: het Configuratiescherm

In dit artikel bespreken we het Configuratiescherm van Windows 7. Hier vindt u de instellingen van uw computer terug. Wij lopen alle items langs.

U ziet een overzicht van alle rubrieken. Rechtsboven staat in welke vorm het venster wordt getoond. Wij gebruiken hier de indeling ‘Categorie’ maar u kunt ook kiezen voor kleine of grote pictogrammen.

U ziet de rubrieken:

 • Systeem en Beveiliging
 • Netwerk en internet
 • Hardware en geluiden
 • Programma’s
 • Gebruikersaccounts en Ouderlijk toezicht
 • Vormgeving en persoonlijke instellingen
 • Klok, taal en regio
 • Toegankelijkheid

We behandelen nu alle rubrieken. Daarvoor klikken we op de rubriekstitels. Er volgt dan een overzichtsvenster waar we wat handige zaken uitlichten. Om terug te keren naar het overzichtsscherm, klikt u linksboven in het venster op het witte pijltje naar links. U ziet dan alle rubrieken weer.

5-cs1
Dit is een van de belangrijkste onderdelen van het Configuratiescherm. U vindt er allerlei mogelijkheden voor beveiliging en onderhoud. Zo kunt u hier de firewall van Windows instellen, maar ook de menu’s zoeken voor het maken van een back-up. Ook zitten er de mogelijkheden voor eenvoudig onderhoud aan uw computer, zoals schijfruimte vrijmaken. Windows 7 regelt het onderhoud zelf heel goed, maar als u aanvullend actief wilt zijn, vindt u hier de mogelijkheden. Wie een laptop heeft, kan de instellingen voor het beeldscherm en de accu, regelen via het Energiebeheer. Ook kunt u hier opzoeken wat voor computer u nu eigenlijk precies hebt. Kortom: een onderdeel van het Configuratiescherm dat u nog vaak zult tegenkomen. 5-cs2
Dit onderdeel verzamelt wat opties om uw internetverbinding te regelen of instellingen aan te passen. Als u verbinding goed werkt, zult u hier niet veel te zoeken hebben. Wel kunt u hier bijvoorbeeld uw startpagina voor internet veranderen. Dat kan echter ook in Internet Explorer zelf, dus in principe hebt u dit menu niet nodig. 5-cs3
Hier vindt u wat zaken die het computeren iets aangenamer kunnen maken. Hoort u bijvoorbeeld elke keer als u iets aanklikt een luid klikgeluid? Via ‘Geluiden’ kunt u ze uitzetten. Bij ‘Automatisch afspelen’ bepaalt u wat er moet gebeuren als u een cd of dvd in de computer stopt: meteen afspelen of liever een menu? Verder kunt u ook hier het energiebeheer regelen van laptops, beeldscherminstellingen aanpassen en een printer toevoegen. 5-cs4
Wie wel eens een programma installeert op de computer en het daarna wil verwijderen, komt al snel hier uit. Hier kunt u op de juiste manier een programma de-installeren. Verder kunt u hier van alles regelen en bekijken, zoals de instellingen van Windows. 5-cs5
Als u de computer gebruikt met meerdere mensen, dan kunt u hier voor iedereen een verschillende account aanmaken. Tijdens het starten van Windows moet iedereen zich dan met zijn eigen inlog aanmelden. De documenten en programma’s van alle gebruikers worden gescheiden bewaard. Mochten er kinderen op uw computer internetten, dan kunt u via Ouderlijk toezicht bepalen wat zij wel en niet mogen doen. 5-cs6
Ook hier weer een heel veelzijdig onderdeel waar u van alles kunt regelen en instellen. Wat dacht u van alle beschikbare lettertypes bekijken? Verder kunt u hier het Bureaublad aanpassen aan uw zin. U past het menu Start aan, en bepaalt hoe de mappen worden getoond. Kortom, een onderdeel om op uw gemak eens te bekijken. 5-cs7
Dit menu hebt u alleen nodig als u de taak- of tijdinstellingen zou willen wijzigen. 5cs-8
Voor mensen met een (visuele) beperking, zijn hier handige hulpmiddelen te vinden om het computeren gemakkelijker te maken. Het Toegankelijkheidscentrum (klik op het gelijknamige kopje) biedt zaken als een schermtoetsenbord en een vergrootglas. Ook kan er tekst van Windows worden voorgelezen of de vensters in een hoog contrast worden weergegeven. 5-cs9
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.