U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Gearchiveerd op 1 april 2020.
Windows 7: het Configuratiescherm
Artikel
In dit artikel bespreken we het Configuratiescherm van Windows 7. Hier vindt u de instellingen van uw computer terug. Wij lopen alle items langs.


Het Configuratiescherm
U ziet een overzicht van alle rubrieken. Rechtsboven staat in welke vorm het venster wordt getoond. Wij gebruiken hier de indeling ‘Categorie’ maar u kunt ook kiezen voor kleine of grote pictogrammen.
U ziet de rubrieken:
- Systeem en Beveiliging
- Netwerk en internet
- Hardware en geluiden
- Programma’s
- Gebruikersaccounts en Ouderlijk toezicht
- Vormgeving en persoonlijke instellingen
- Klok, taal en regio
- Toegankelijkheid
We behandelen nu alle rubrieken. Daarvoor klikken we op de rubriekstitels. Er volgt dan een overzichtsvenster waar we wat handige zaken uitlichten. Om terug te keren naar het overzichtsscherm, klikt u linksboven in het venster op het witte pijltje naar links. U ziet dan alle rubrieken weer.
Systeem en Beveiliging
Dit is een van de belangrijkste onderdelen van het Configuratiescherm. U vindt er allerlei mogelijkheden voor beveiliging en onderhoud. Zo kunt u hier de firewall van Windows instellen, maar ook de menu’s zoeken voor het maken van een back-up. Ook zitten er de mogelijkheden voor eenvoudig onderhoud aan uw computer, zoals schijfruimte vrijmaken. Windows 7 regelt het onderhoud zelf heel goed, maar als u aanvullend actief wilt zijn, vindt u hier de mogelijkheden. Wie een laptop heeft, kan de instellingen voor het beeldscherm en de accu, regelen via het Energiebeheer. Ook kunt u hier opzoeken wat voor computer u nu eigenlijk precies hebt. Kortom: een onderdeel van het Configuratiescherm dat u nog vaak zult tegenkomen.
Netwerk en internet
Dit onderdeel verzamelt wat opties om uw internetverbinding te regelen of instellingen aan te passen. Als u verbinding goed werkt, zult u hier niet veel te zoeken hebben. Wel kunt u hier bijvoorbeeld uw startpagina voor internet veranderen. Dat kan echter ook in Internet Explorer zelf, dus in principe hebt u dit menu niet nodig.
Hardware en geluiden
Hier vindt u wat zaken die het computeren iets aangenamer kunnen maken. Hoort u bijvoorbeeld elke keer als u iets aanklikt een luid klikgeluid? Via ‘Geluiden’ kunt u ze uitzetten. Bij ‘Automatisch afspelen’ bepaalt u wat er moet gebeuren als u een cd of dvd in de computer stopt: meteen afspelen of liever een menu? Verder kunt u ook hier het energiebeheer regelen van laptops, beeldscherminstellingen aanpassen en een printer toevoegen.
Programma's
Wie wel eens een programma installeert op de computer en het daarna wil verwijderen, komt al snel hier uit. Hier kunt u op de juiste manier een programma de-installeren. Verder kunt u hier van alles regelen en bekijken, zoals de instellingen van Windows.
Gebruikersaccounts en Ouderlijk toezicht
Als u de computer gebruikt met meerdere mensen, dan kunt u hier voor iedereen een verschillende account aanmaken. Tijdens het starten van Windows moet iedereen zich dan met zijn eigen inlog aanmelden. De documenten en programma’s van alle gebruikers worden gescheiden bewaard. Mochten er kinderen op uw computer internetten, dan kunt u via Ouderlijk toezicht bepalen wat zij wel en niet mogen doen.
Vormgeving en persoonlijke instellingen
Ook hier weer een heel veelzijdig onderdeel waar u van alles kunt regelen en instellen. Wat dacht u van alle beschikbare lettertypes bekijken? Verder kunt u hier het Bureaublad aanpassen aan uw zin. U past het menu Start aan, en bepaalt hoe de mappen worden getoond. Kortom, een onderdeel om op uw gemak eens te bekijken.
Klok, taal en regio
Dit menu hebt u alleen nodig als u de taak- of tijdinstellingen zou willen wijzigen.
Toegankelijkheid
Voor mensen met een (visuele) beperking, zijn hier handige hulpmiddelen te vinden om het computeren gemakkelijker te maken. Het Toegankelijkheidscentrum (klik op het gelijknamige kopje) biedt zaken als een schermtoetsenbord en een vergrootglas. Ook kan er tekst van Windows worden voorgelezen of de vensters in een hoog contrast worden weergegeven.
Bent u geholpen met dit artikel?
Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.
Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb
Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.