Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 9 januari 2018

Windows 8.1 gebruiken

Op 17 oktober 2013 verscheen Windows 8.1, de update van Windows 8. Er zitten wat opvallende wijzigingen in.
De redactie werkt dit artikel niet meer bij. U kunt dit artikel nog raadplegen, maar de inhoud kan afwijken van de actuele situatie. Omdat Windows 8.1 nog maar weinig gebruikt wordt, maken wij voor dit besturingssysteem geen nieuwe artikelen en tips. Leden van SeniorWeb kunnen met vragen terecht bij PCHulp, of wisselen kennis uit in de Windows-Club.

De opvallendste wijziging is de komst van een Startknop linksonder in beeld op het Bureaublad: 091115_Start

U ziet op het Bureaublad de knop altijd staan. Vier vierkantjes, linksonder in de Taakbalk. Bent u op het Startscherm, dan verschijnt de Startknop pas als u de muisaanwijzer naar de linkeronderhoek van uw scherm beweegt. Bent u op het Bureaublad, dan brengt de knop u naar het Startscherm. Bent u op het Startscherm, dan brengt een klik op de Startknop u naar het Bureaublad (dit werkt overigens pas nadat u eenmalig het Bureaublad hebt bezocht, bijvoorbeeld via de tegel 'Bureaublad').

Handig is wat er gebeurt als u met de rechtermuisknop op de Startknop klikt. Dan klapt er een menu uit, waar u snelkoppelingen vindt naar veelgebruikte onderdelen, zoals het Configuratiescherm. Maar u kunt de computer er ook mee uitzetten:

  • Wijs de Startknop aan en klik op de rechtermuisknop.
  • Klik op Afsluiten of afmelden.
  • Klik op de gewenste optie, bijvoorbeeld Afsluiten (u kunt hier ook kiezen voor afmelden, de slaapstand of opnieuw opstarten) Windows wordt dan afgesloten.

Ook handig is de functie om voortaan na het starten van Windows direct naar het Bureaublad te gaan. Die functie is ingevoerd omdat veel mensen vooral programma's op het Bureaublad gebruiken. U kunt voortaan direct opstarten naar het Bureaublad en dat scheelt weer een muisklik.

U schakelt deze functie als volgt in:

  • Ga naar het Bureaublad, eventueel door op het Startscherm te klikken op de Startknop.
  • Wijs onder in beeld een leeg plekje op de Taakbalk aan. De Taakbalk is de balk waarin onder meer de Startknop staat.
  • Klik op de rechtermuisknop.
  • Klik op Eigenschappen.
  • Een menu opent. Klik op het tabblad Navigatie.
  • Zet een vinkje voor Wanneer ik mij aanmeld of alle apps op een scherm sluit, naar het Bureaublad gaan in plaats van Start.
  • Klik op OK.

091115_Navigatie

Voortaan gaat u direct naar het Bureaublad na het starten van Windows. Bent u toch niet zo tevreden over deze functie? Schakel hem dan weer uit. Volg bovenstaande stappen. Klik nu op het aangevinkte hokje en verwijder zo het vinkje in het hokje. Klik op OK. De functie is uitgeschakeld.

Wie het Startscherm en de tegels (de gekleurde rechthoeken) daarop gebruikt, kan voortaan kiezen voor meerdere formaten tegels.

  • Ga naar het Startscherm, bijvoorbeeld door te klikken op de Startknop.
  • Klik met de rechtermuisknop op de tegel waarvan u het formaat wilt wijzigen.
  • Klik in het venster dat verschijnt op Formaat wijzigen.
  • Klik op een van de opties, bijvoorbeeld Breed.

091115_Formaat

De tegel krijgt nu het gewenste formaat. U kunt de tegel verslepen. Klik hem daarvoor aan en houd de linkermuisknop ingedrukt. Beweeg de muis (en tegel) naar de gewenste plek. Laat de muisknop los. De tegel is verplaatst.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.