Zoeken
Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 23 januari 2016

Windows 8.1 Update: de wijzigingen

Microsoft bracht dinsdag 8 april de Windows 8.1 Update uit. Een pakket met verbeteringen om Windows 8.1 fijner te laten werken.

De update wordt verspreid via Windows Update. Wie niets doet, komt automatisch een keer aan de beurt en kan de update dan accepteren. U hoeft dus niet per se actie te ondernemen. Het downloaden van de update voor 8.1 is in zijn algemeenheid wel aan te raden. U hebt het pakket nodig om in de toekomst ook updates te blijven ontvangen.

Tip: gebruikers van laptops komen voortaan automatisch op het Bureaublad terecht na het opstarten. Klik op de Windows-toets om naar het Startscherm te gaan.

Op het Startscherm vindt u rechtsboven voortaan een afsluitknop en een zoekknop (vergrootglas). Deze knoppen staan naast het pictogram van de actieve gebruiker.

Klik op de aan-uitknop en u ziet drie mogelijkheden:

 • Slaapstand
 • Afsluiten
 • Opnieuw opstarten

Klik op een van deze opties als u de computer in slaapstand wilt brengen, wilt afsluiten of opnieuw wilt opstarten.

Klikt u op het vergrootglas, dan opent de welbekende zoekbalk. U kunt daarin namen van bestanden, mappen of programma's typen. De resultaten verschijnen er direct onder.

Klik met de rechtermuisknop op een tegel op het Startscherm en er verschijnt een uitklapmenu. Daarin vindt u enkele opties, afhankelijk van welke tegel u hebt aangeklikt. U kunt onder meer de volgende mogelijkheden tegenkomen:

 • Van Start losmaken: verwijder de tegel van het Startscherm. De app blijft wel op uw computer aanwezig.
 • Van taakbalk losmaken: verwijder het programma van de Taakbalk (zie volgende stap).
 • Formaat wijzigen: kies een ander formaat voor uw tegel.
 • Live-tegel uitschakelen: geen dynamische inhoud op de tegel meer laten zien.

De Taakbalk wordt ook zichtbaar in het Startscherm. Althans: als u de muis krachtig naar de benedenrand van uw beeldscherm beweegt en hem daar even stilhoudt. Dit vergt even wat handigheid.

In de Taakbalk ziet u zowel de actieve apps van het Startscherm als de actieve programma's op het Bureaublad. Beide omgevingen van Windows zijn zo samengebracht in één Taakbalk. Klik op een pictogram op de Taakbalk om het programma te openen. U ziet er ook de gebruikelijke onderdelen, zoals de Windows-klok.

Het is mogelijk om een tegel of app die u ziet op het Startscherm, toe te voegen aan de Taakbalk op het Bureaublad.

 • Klik daarvoor in het Startscherm met de rechtermuisknop op de betreffende tegel.
 • Klik op Aan taakbalk vastmaken. De optie staat er alleen als dat ook van toepassing is op de geselecteerde app.

Als u naar het Bureaublad gaat, staat de app daar voortaan in de Taakbalk.

Wilt u de app weer losmaken van de Taakbalk?

 • Klik met de rechtermuisknop op het pictogram van de app op de Taakbalk.
 • Klik op Dit programma losmaken van de taakbalk
Auteur: SeniorWeb
Gewijzigd: 1 februari 2016
Printen Voeg toe aan Mijn archief
Sluiten
Toevoegen aan Mijn archief

U moet inloggen om iets te kunnen toevoegen aan uw archief. Wilt u nu inloggen?

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 

Waardering

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen: -/5 Stem!

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

avatar
SeniorWeb-lid op maandag 18 mei 2015 19:48: door een fout van mijhebikal maanden geen internet ik krijg het niet voor elkaar 18-05-2015 318657
avatar
SeniorWeb-lid op maandag 19 mei 2014 17:29: Ik kon vanaf het begin meteen goed overweg met windows 8.1. De laatste updates hebben mij wel enige moeite gekost (het duurde erg lang) maar nu werkt het toch prima. Ik ben er niet zo negatief over. Rietje
avatar
Vanessen op zondag 18 mei 2014 17:12: http://www.seniorweb.nl/onderwerp/1272011/windows-8/ Staat bij deze link nog iets waar de leden met problemen iets aan hebben? Zie dat het soms heel veel tijd kost voor deze upgrade. Zelf heb ik er geen idee van hoe lang dit bij mij heeft geduurd. Startte laptop weer eens op (gebruik veel meer mijn desktop of telefoon) en kwam toen meteen het bureaublad in beeld en via het "tegelscherm" zag ik rechtsboven de beschreven aanpassingen. Iedereen veel succes en misschien kan PC-Hulp aan huis nog iets betekenen?
avatar
SeniorWeb-lid op zaterdag 17 mei 2014 09:58: Toppie,en dank voor deze kraakheldere uitleg,zoals altijd.Gr.Joke
avatar
Vanessen op zondag 11 mei 2014 21:35: Wat veel negatieve reacties op 8.1. Installatie van 8.1 is op mijn laptop door een professional gedaan en buiten een door mij vergeten wachtwoord heb ik gelukkig geen problemen ondervonden. Dus dubbel blij en alles werkt. Laatste update is vanzelf gegaan omdat dit bij Windows update staat aangevinkt. Hoop dat de "ongelukkigen" intussen meer geluk hebben. Werk nu met W7 en W8.1 en begin steeds meer plezier te krijgen met 8.1.
avatar
Vanessen op zondag 11 mei 2014 21:29: Deze beschrijving bij Windows 8.1 Update geeft voor mij precies aan wat er is aangepast en daardoor goed te zien en te begrijpen.
avatar
SeniorWeb-lid op vrijdag 9 mei 2014 21:01: Sluit mij helemaal aan bij Mosez en anderen met negatieve ervaringen. Ook mij bracht deze update alleen maar ellende. Na het automatisch downloaden van de update liep de installatie volledig vast, na ruim drie uur automatisch installeren en weer automatisch de-installeren. Al die tijd kon ik niets doen en uiteindelijk de laptop hard uitgezet. Dat bleek helaas de enige remedie te zijn en ik was in staat om de laptop van het balkon af te donderen. Uiteindelijk was ik genoodzaakt Windows 8 opnieuw te installeren vanaf de herstel partitie. Daarna moest ik ruim 108 updates gaan installeren om weer up to date te zijn. Dat heeft bij elkaar drie weken ergernis gegeven. Uiteindelijk is het updaten geslaagd en werkt mijn laptop weer zoals ik dat wil. Maar dat heeft menig zuchten en vloeken gevergd. Deze 8-versie van Windows (voor mij inmiddels windhoos!) is mijns inziens een nog grotere miskleun dan indertijd vista.
avatar
SeniorWeb-lid op maandag 14 april 2014 13:18: Wilt u nog lekker slapen, sla deze update over en begin er niet aan !!! http://webwereld.nl/e-commerce/82134-problemen-stapelen-zich-op-met-update-windows-8-1
avatar
weegschaal53 op zondag 13 april 2014 15:42: wat moet je met een update van windows xp office sp3 die mee wordt gestuurd met de update?
avatar
SeniorWeb-lid op zondag 13 april 2014 12:21: En nu ik vandaag mijn PC weer opnieuw aanzet ná de update van een paar dagen terug, opent-ie met het scherm: "resume for hibernation". Ligt dat aan de update? Uitzoeken maar.......
avatar
AntonG op zondag 13 april 2014 01:16: Al met al niet erg spectaculair deze update, maar nodig om verdere update's te ontvangen. Geen problemen gehad met downloaden en installeren. Alles voor elkaar in 45 minuten. Of het een verbetering is moet de tijd leren, ik kon net goed overweg met 8.1 na de cursus van SeniorWeb. Ik vind het niet leuk dat mij laptop nu opstart in voor mijn gevoel het tweede scherm. Kortom vind ik dat geen verbetering maar een misser.
avatar
SeniorWeb-lid op zaterdag 12 april 2014 16:58: Er worden ontzettend veel problemen gemeld met deze update. Het downloaden duurt eindeloos en blijft hangen op 3%. Soms lukt het helemaal niet en loopt het systeem vast. Mijn advies is dan ook om de update niet te installeren. Microsoft moet eerst maar de problemen oplossen. Hans Eikenaar. PCHulp via Internet.
avatar
SeniorWeb-lid op zaterdag 12 april 2014 14:47: De informatie in het artikel is niet geheel juist. Daar staat namelijk: Tip: gebruikers van laptops komen voortaan automatisch op het Bureaublad terecht na het opstarten. Klik op de Windows-toets om naar het Startscherm te gaan. Na installatie van deze update op mijn desktopcomputer wordt nu automatisch opgestart met het bureaublad. Daarna kunt je met een klik op de Windows-toets naar het startscherm gaan.
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 10 april 2014 17:21: Is begrijpelijk en visueel goed weergegeven. Voor beginners met Windows 8.1, zoals ik, is het boek van Visual Steps Windows 8.1 een aanrader. Hierin staat het door u beschrevene ook in.
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 10 april 2014 17:21: Is begrijpelijk en visueel goed weergegeven. Voor beginners met Windows 8.1, zoals ik, is het boek van Visual Steps Windows 8.1 een aanrader. Hierin staat het door u beschrevene ook in.
Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.