Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 23 januari 2016

Windows 8.1 Update: de wijzigingen

Microsoft bracht dinsdag 8 april de Windows 8.1 Update uit. Een pakket met verbeteringen om Windows 8.1 fijner te laten werken.

De update wordt verspreid via Windows Update. Wie niets doet, komt automatisch een keer aan de beurt en kan de update dan accepteren. U hoeft dus niet per se actie te ondernemen. Het downloaden van de update voor 8.1 is in zijn algemeenheid wel aan te raden. U hebt het pakket nodig om in de toekomst ook updates te blijven ontvangen.

Tip: gebruikers van laptops komen voortaan automatisch op het Bureaublad terecht na het opstarten. Klik op de Windows-toets om naar het Startscherm te gaan.

Op het Startscherm vindt u rechtsboven voortaan een afsluitknop en een zoekknop (vergrootglas). Deze knoppen staan naast het pictogram van de actieve gebruiker.

Klik op de aan-uitknop en u ziet drie mogelijkheden:

 • Slaapstand
 • Afsluiten
 • Opnieuw opstarten

Klik op een van deze opties als u de computer in slaapstand wilt brengen, wilt afsluiten of opnieuw wilt opstarten.

Klikt u op het vergrootglas, dan opent de welbekende zoekbalk. U kunt daarin namen van bestanden, mappen of programma's typen. De resultaten verschijnen er direct onder.

Klik met de rechtermuisknop op een tegel op het Startscherm en er verschijnt een uitklapmenu. Daarin vindt u enkele opties, afhankelijk van welke tegel u hebt aangeklikt. U kunt onder meer de volgende mogelijkheden tegenkomen:

 • Van Start losmaken: verwijder de tegel van het Startscherm. De app blijft wel op uw computer aanwezig.
 • Van taakbalk losmaken: verwijder het programma van de Taakbalk (zie volgende stap).
 • Formaat wijzigen: kies een ander formaat voor uw tegel.
 • Live-tegel uitschakelen: geen dynamische inhoud op de tegel meer laten zien.

De Taakbalk wordt ook zichtbaar in het Startscherm. Althans: als u de muis krachtig naar de benedenrand van uw beeldscherm beweegt en hem daar even stilhoudt. Dit vergt even wat handigheid.

In de Taakbalk ziet u zowel de actieve apps van het Startscherm als de actieve programma's op het Bureaublad. Beide omgevingen van Windows zijn zo samengebracht in één Taakbalk. Klik op een pictogram op de Taakbalk om het programma te openen. U ziet er ook de gebruikelijke onderdelen, zoals de Windows-klok.

Het is mogelijk om een tegel of app die u ziet op het Startscherm, toe te voegen aan de Taakbalk op het Bureaublad.

 • Klik daarvoor in het Startscherm met de rechtermuisknop op de betreffende tegel.
 • Klik op Aan taakbalk vastmaken. De optie staat er alleen als dat ook van toepassing is op de geselecteerde app.

Als u naar het Bureaublad gaat, staat de app daar voortaan in de Taakbalk.

Wilt u de app weer losmaken van de Taakbalk?

 • Klik met de rechtermuisknop op het pictogram van de app op de Taakbalk.
 • Klik op Dit programma losmaken van de taakbalk.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.