Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 26 juni 2015

Windows Defender gebruiken (Windows 8.1)

Windows Defender is een programma tegen virussen, spyware en andere kwaadaardige software. In dit artikel leest u hoe u het programma gebruikt in Windows 8.1.
Was Windows Defender in Windows 7 alleen nog een programma tegen spyware. In Windows 8.1 is Windows Defender een compleet antivirusprogramma. Het staat standaard op uw computer. Het programma is gebruiksvriendelijk, maar het grote nadeel van deze antivirussoftware is dat het qua beveiliging slecht scoort in de tests. Lees ook ons artikel 'Keuzehulp gratis virusscanner' voor meer informatie.
 • Wanneer u in Windows 8.1 het Startscherm voor u hebt, klikt u linksonderin op de witte pijl om het overzicht van alle apps te openen.
 • Onder het kopje 'Systeem' vindt u Windows Defender. Klik op Windows Defender.
220213_Defender_openen

Boven aan het venster ziet u een aantal menuopties, ondergebracht in tabbladen. Onder het tabblad 'Startpagina' ziet u de status van de beveiliging. Onderin ziet u bijvoorbeeld wanneer de laatste scan is uitgevoerd. Als er een scan wordt uitgevoerd, dan ziet u in dit scherm de voortgang.

Windows Defender houdt de veiligheid van uw computer op de achtergrond in de gaten. U krijgt alleen een melding als u een handeling moet verrichten. U kunt tussendoor uw computer laten controleren, een scan uitvoeren heet dat. Als uw pc bijvoorbeeld niet goed werkt of uw ontvangt een e-mail die u verdacht vindt, geeft u zelf de opdracht om een scan uit te voeren.

Via het tabblad 'Startpagina' kunt u dat doen. U hebt drie opties om zelf te scannen: Snel, Volledig en Aangepast. U hebt het meeste aan Volledig en Aangepast.

 • Kies voor Volledig en klik op Nu scannen en uw hele computer wordt gescand. Dit kan enige tijd duren.
 • Wilt u bepalen welke mappen op uw computer gescand moeten worden (dit gaat sneller als u al vermoedt waar het probleem zit), klik dan op Aangepast en vervolgens op Nu scannen. U kunt dan de mappen selecteren.
 • Wanneer er na het scannen onveilige bestanden zijn gevonden, krijgt u daar een melding van. U kunt per gevonden item kiezen of u het wilt negeren, in quarantaine plaatsen of verwijderen. U kunt het best klikken op Verwijderen.
220213_Defender_Startpagina
Onder het tabblad ‘Bijwerken’ kunt u zien wanneer voor het laatst de nieuwe type virussen en spyware ter herkenning zijn toegevoegd. Deze worden namelijk continu ontwikkeld. Voordat Windows Defender ze op uw computer kan herkennen, moet het programma weten dat een bedreiging bestaat. Daarvoor zijn de automatische updates van Windows Defender. Definities van virussen en spyware moet staan op ‘Up-to-date’. Is dat niet zo, klik dan op Bijwerken . 220213_Defender_Bijwerken

Het tabblad 'Geschiedenis' laat u zien welke problemen eventueel zijn gevonden en voor welke van de volgende acties u daarbij hebt gekozen:

 • Items in quarantaine. Deze items worden niet gebruikt op uw pc, maar zijn ook nog niet verwijderd.
 • Toegestane items. Hier staan de items waarvan u zeker weet dat ze niet schadelijk zijn voor uw computer en daarom hebt u ze op uw computer laten staan.
 • Alle gedetecteerde items. Dit biedt een compleet overzicht, ook van de items die zijn verwijderd.
 • Om de items weer te geven, kiest u eerst een van bovenstaande opties en daarna klikt u op Details weergeven.
220213_Defender_Geschiedenis

Bij 'Instellingen' kunt u de instellingen van het programma inzien. Het is beter hier niet te veel wijzigingen in aan te brengen. Maar als u ook een USB-stick wilt laten controleren, dan dient u dat hier aan te geven.

 • Klik links op Geavanceerd.
 • Vink Verwisselbare stations scannen aan.
 • Klik tot slot op Wijzigingen opslaan.
 • Hierna kunt u een scan uitvoeren via het tabblad 'Startpagina'.
220213_Defender_Instellingen
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.