Menu Zoek
Digitale belastingaangifte - Belastingaangifte doen voor een ander

Belastingaangifte doen voor een ander

Bent u gevraagd om digitaal belastingaangifte te doen voor iemand anders? Dat kan. Hij of zij machtigt u voor de belastingaangifte. U ontvangt dan een zogenaamde DigiD-machtiging en ondertekent de aangifte van de andere persoon met uw eigen DigiD. De ander geeft zijn DigiD-inloggegevens dus niet af. Kijk voor meer informatie over de DigiD-machtiging op de pagina machtigen.digid.nl.

DigiD-machtiging aanvragen

Voor het aanvragen van een machtiging verwijzen wij u door naar informatie van de overheid. Lees op de pagina 'Machtigen' hoe u de machtiging aanvraagt. Klik daarvoor op Gemachtigd worden en volg de aanwijzingen.

  Voor de belastingaangifte wordt u gemachtigd voor één belastingjaar. Hebt u in 2023 ook een machtiging ontvangen voor de belastingaangifte over 2022, dan wordt de mogelijkheid om u weer te machtigingen automatisch opgestuurd naar de persoon voor wie u vorig jaar aangifte deed.

  Aangifte doen

  Bent u gemachtigd, dan doet u de aangifte inkomstenbelasting voor de ander via https://mijn.belastingdienst.nl. Klik daar op Inloggen en vervolgens op Voor iemand anders.

  Machtigen

  Machtiging voor MijnOverheid

  Bent u gemachtigd voor de inkomstenbelasting, dan staan de berichten die daarbij horen ook in uw Berichtenbox.

  • Log met de eigen DigiD in bij https://mijn.overheid.nl/.
  • Klik op Berichtenbox.
  • Rechts in beeld staat het blok 'Gemachtigden'. Klik in dit blok op de naam van de persoon voor wie u bent gemachtigd.
  • De Berichtenbox met zijn of haar berichten van de Belastingdienst komt in beeld. Klik op Terug naar mijn Berichtenbox om terug te keren naar uw eigen Berichtenbox.
   Gemachtigd voor Berichtenbox

  De wegwijzer in pdf

  Wij hebben de informatie uit deze wegwijzer ook in een pdf gezet. Zo kunt u de stappen uitprinten en op papier doornemen.

  pdf downloaden

  Handleiding voor kennissen

  Hoe kunnen mensen zonder internet belastingaangifte doen? De mogelijkheden hebben wij op een rij gezet in een printbare pdf.

  pdf downloaden
  Woordenboek

  Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
  Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

  De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.