Menu Zoek

Apple komt met nieuwe functies toegankelijkheid

woensdag 18 mei 2022

Apple komt met nieuwe functies toegankelijkheidiPhones en iPads krijgen nieuwe functies om blinden en doven te helpen in het dagelijks leven. Apple introduceert deurdetectie en live ondertiteling.

Apple probeert al jaren haar producten af te stemmen op mensen met een lichamelijke beperking. Het bedrijf werkt op het moment aan extra mogelijkheden. Een opvallende optie is deurdetectie. Hiermee kunnen blinden en slechtzienden een deur vinden in een gebouw. De camera op een iPhone of iPad detecteert de deur. Het apparaat begeleidt daarna de gebruiker met spraak richting de doorgang.

Live ondertiteling

Apple voegt ook een nieuwe optie toe voor doven en slechthorenden, live ondertiteling. Hiermee kan op recente iPhones, iPads en Macs gesproken tekst ondertiteling krijgen. De apparaten kunnen dan zelfs telefoongesprekken ondertitelen. Helaas zal de functie in eerste instantie alleen in het Engels werken. Maar meestal volgen na de testfase vele andere talen.

Later dit jaar

Daarnaast komen er nog een aantal andere functies, zoals het herkennen van geluiden in huis. Doven en slechthorenden kunnen daarna een seintje krijgen. Wanneer alle nieuwe mogelijkheden beschikbaar zijn is nog onbekend. Waarschijnlijk zitten ze in de upgrades iOS 16 en iPadOS 16. Deze komen in het najaar uit.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.