Menu Zoek

Kijk uit voor nepmails over De Telegraaf

dinsdag 23 juni 2020

Phishing van De TelegraafIemand heeft een artikel uit De Telegraaf met u gedeeld. Via de link kunt u het openen. Niet doen! Het bericht is phishing.

Het is de tweede keer dat zulke berichten worden verstuurd door bendes internetcriminelen. Het onderwerp is ‘[Uwnaam], er is zojuist een artikel met u gedeeld’. Het gedeelte ‘Uwnaam’ vullen ze automatisch aan, aan de hand van uw mailadres.

Verdachte tekst

Dan volgt er een tekst over iemand die een artikel met u wil delen of dat u bent getagd in een artikel (uw naam is erbij genoemd). Welk artikel dat is, en wie dat heeft gedaan, staat er niet bij. Dat is al verdacht. Onderaan staat een knop waarmee u het artikel zou kunnen openen. Maar dat klopt niet, de link gaat naar een besmette site.

Nieuwsgierig maken

De hele e-mail is verzonnen. Het is een bekende tactiek van hackers. Ze proberen op allerlei manieren ervoor te zorgen dat iemand op een link klikt. Dat kan door iemand bang te maken met verschuldigd geld of geheime opnames, maar ook door iemand nieuwsgierig te maken. Dat is bij deze mail het geval.

Gratis controle op phishing bij SeniorWeb

Nepmails blijven lastig te herkennen. SeniorWeb-leden kunnen verdachte mails naar ons doorsturen. U hoort uiterlijk de volgende werkdag of het een phishingmail is.

Ga naar de SeniorWeb Phishingchecker

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.