Menu Zoek

Kijk uit voor misleidende WhatsApp-berichten

woensdag 16 december 2015

WhatsApp valse updateSmartphonegebruikers opgelet! Berichten waarin staat dat uw WhatsApp verlopen is, zijn misleidend. Ga er niet op in want in werkelijkheid sluit u een duur sms-abonnement af.

De laatste tijd krijgen steeds meer mensen de melding op hun telefoon dat WhatsApp verlopen is. Maar let op, dit bericht is vals. Het bericht komt tevoorschijn wanneer u een internetpagina opent op uw mobiel. Direct verschijnt er een venster. Dit bevat een bericht met de strekking 'Attentie: WhatsApp zou vandaag zijn verlopen!'. Het enige wat u verder kunt doen is tikken op OK. Daarop verschijnt een nieuw bericht dat u aanspoort WhatsApp te updaten. Met een grote groene knop 'UPDATE'. Wie op de knop tikt, komt uit op een webpagina. Daar dient het telefoonnummer te worden ingevuld om WhatsApp te updaten. Maar wie daadwerkelijk zijn nummer invult, abonneert zich op een sms-dienst van twaalf euro per week. Trap er niet in dus! Apps worden nooit op zo'n omslachtige manier geüpdatet. Ook WhatsApp niet.

WhatsApp, voorbeelden valse update

Misbruik advertentieruimte
Wat is hier eigenlijk aan de hand? Gewiekste oplichters kopen reclameruimte in bij grote online advertentienetwerken. Die netwerken verzorgen de reclame van duizenden sites. Dus de hierboven beschreven schermen zijn in wezen advertenties. Irritant, maar niet illegaal. Want u vult zelf uw telefoonnummer in en gaat daarbij akkoord met de voorwaarden.

Ik krijg de melding, wat moet ik doen?
Van verschillende kanten horen we de laatste week over de zogenaamde WhatsApp-update. Het lijkt erop dat momenteel veel mensen te maken krijgen met deze valse berichten. Het beste is het om het bericht te sluiten. Dat kan alleen door het tabblad in de browser weg te tikken. Als dat niet lukt, vul dan in ieder geval niet uw nummer in op de site. Hebt u al uw nummer ingevuld naar aanleiding van zo'n bericht, ga dan naar de website van Stichting Gedragscode Mobiele Diensten en controleer daar of er abonnementen zijn verbonden aan uw mobiele nummer. Blijkt dat het geval, dan kunt u ze op de site stopzetten.

Echte update WhatsApp
Apps worden altijd bijgewerkt via de Play Store (Android-apparaat) of App Store (iPhone). U hoeft dus nooit via een webpagina een app bij te werken.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.