U bent hier: Home Tips & Uitleg Nieuws Kijk uit voor misleidende WhatsApp-berichten
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd

U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Gearchiveerd op 15 juni 2016.

Nieuws

Kijk uit voor misleidende WhatsApp-berichten

WhatsApp valse update

Smartphonegebruikers opgelet! Berichten waarin staat dat uw WhatsApp verlopen is, zijn misleidend. Ga er niet op in want in werkelijkheid sluit u een duur sms-abonnement af.

WhatsApp valse update
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gepubliceerd op 16 dec 2015

De laatste tijd krijgen steeds meer mensen de melding op hun telefoon dat WhatsApp verlopen is. Maar let op, dit bericht is vals. Het bericht komt tevoorschijn wanneer u een internetpagina opent op uw mobiel. Direct verschijnt er een venster. Dit bevat een bericht met de strekking 'Attentie: WhatsApp zou vandaag zijn verlopen!'. Het enige wat u verder kunt doen is tikken op OK. Daarop verschijnt een nieuw bericht dat u aanspoort WhatsApp te updaten. Met een grote groene knop 'UPDATE'. Wie op de knop tikt, komt uit op een webpagina. Daar dient het telefoonnummer te worden ingevuld om WhatsApp te updaten. Maar wie daadwerkelijk zijn nummer invult, abonneert zich op een sms-dienst van twaalf euro per week. Trap er niet in dus! Apps worden nooit op zo'n omslachtige manier ge├╝pdatet. Ook WhatsApp niet.

WhatsApp, voorbeelden valse update

Misbruik advertentieruimte
Wat is hier eigenlijk aan de hand? Gewiekste oplichters kopen reclameruimte in bij grote online advertentienetwerken. Die netwerken verzorgen de reclame van duizenden sites. Dus de hierboven beschreven schermen zijn in wezen advertenties. Irritant, maar niet illegaal. Want u vult zelf uw telefoonnummer in en gaat daarbij akkoord met de voorwaarden.

Ik krijg de melding, wat moet ik doen?
Van verschillende kanten horen we de laatste week over de zogenaamde WhatsApp-update. Het lijkt erop dat momenteel veel mensen te maken krijgen met deze valse berichten. Het beste is het om het bericht te sluiten. Dat kan alleen door het tabblad in de browser weg te tikken. Als dat niet lukt, vul dan in ieder geval niet uw nummer in op de site. Hebt u al uw nummer ingevuld naar aanleiding van zo'n bericht, ga dan naar de website van Stichting Gedragscode Mobiele Diensten en controleer daar of er abonnementen zijn verbonden aan uw mobiele nummer. Blijkt dat het geval, dan kunt u ze op de site stopzetten.

Echte update WhatsApp
Apps worden altijd bijgewerkt via de Play Store (Android-apparaat) of App Store (iPhone). U hoeft dus nooit via een webpagina een app bij te werken.

Nieuwsoverzicht
Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven