Menu Zoek

Leeftijdscheck gebruikers Outlook.com is echt

woensdag 9 mei 2018

Leeftijdscheck MicrosoftMicrosoft verwacht van gebruikers die nooit een geboortedatum hebben ingevuld, nu een bewijs van hun leeftijd. Anders volgt onverbiddelijk een blokkade van hun diensten. Het klinkt als phishing, maar het is harde realiteit.

Sommige gebruikers van Outlook.com zien momenteel de melding 'Je hebt toestemming van een ouder nodig'. De melding is eenvoudig te negeren door te klikken op Overslaan. De melding is echter serieus. Wie geen actie onderneemt heeft binnenkort geen toegang meer tot zijn account. Toegegeven, het klinkt als phishing maar dat is het zeker niet.

Geboortedatum
Vanwege nieuwe privacyregels is er voor kinderen onder de zestien jaar ouderlijke toestemming nodig voor het gebruik van online diensten zoals die van Microsoft. Wie ooit een Microsoft-account heeft aangemaakt zonder een geboortedatum op te geven, moet nu van Microsoft aantonen dat hij of zij een volwassene is. Het is daarbij niet voldoende alsnog een geboortedatum op te geven. Veel SeniorWeb-leden lopen hier tegenaan.

Wat moet ik doen?
Loopt u tegen het probleem aan zet dan de volgende stappen:

 • Ga naar Outlook.com en log in met uw gegevens.
 • U ziet direct de melding 'Je hebt toestemming van een ouder nodig'. Klik op Ik ben een volwassene. Waarom krijg ik dit te zien?
 • Krijgt u de melding 'Je moet bevestigen dat je een volwassene bent' vul dan uw geboortedatum in.
 • Klik op Volgende.
 • Volg de instructies voor het verstrekken van uw creditcard- of betaalpasgegevens.

Wilt of kunt u dit niet, dan is er een alternatieve route: maak een foto van een identificatiebewijs en stuur die op naar Microsoft. De verwerking duurt ongeveer drie werkdagen. Stuurt u een kopie van uw identiteitsbewijs op, streep dan wel uw BSN-nummer door op de kopie, zodat het nummer niet meer leesbaar is. Schrijf bovendien op de kopie waar de kopie voor bedoeld is en wat de datum is. Dit kunt u onder andere doen met de app Kopie ID van de overheid.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.