Menu Zoek

Nepagenten vragen om persoonlijke gegevens

donderdag 14 oktober 2021

NepagentenDe politie waarschuwt voor oplichters die aan de telefoon doen alsof ze een agent zijn. Ze vragen om persoonlijke gegevens, wachtwoorden of betaalgegevens. Iets wat overheidsdiensten nooit doen.

De politie krijgt veel meldingen van telefonische oplichting waarbij men zich voordoet als agent. De boodschap wisselt. Zo zou er een hoge boete openstaan, een arrestatiebevel uitstaan, iets mis zijn met het burgerservicenummer (BSN), of zou de bankrekening worden misbruikt voor drugshandel, witwassen of andere illegale zaken. Allemaal meldingen die de slachtoffers bang moeten maken en ze te verleiden te doen wat de 'agent' ze opdraagt. Ga er nooit op in. De politie, maar ook andere overheidsinstanties, zullen nooit vragen om persoonlijke gegevens, bankrekeningen of wachtwoorden. Ook wanneer u het verzoek krijgt iets te installeren op de smartphone of pc hebt u te maken met oplichters. Hang in zo'n geval direct op.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.