Menu Zoek

Nepmail aanslagen gemeente

woensdag 1 maart 2023

Nepmail aanslagen gemeenteVeel mensen krijgen eind februari de aanslagen van de gemeente en het waterschap. Oplichters spelen daarop in met een valse e-mail.

De nepmail lijkt te komen van MijnOverheid. De mail waarschuwt dat er een document van de gemeente en waterschappen klaarstaat in de Berichtenbox. Om dat bericht te bekijken moet u naar MijnOverheid. Dat kan via de link in de mail.

App Berichtenbox

Veel mensen gebruiken de app Berichtenbox om berichten van MijnOverheid te bekijken. Rechtstreeks via de app inloggen is namelijk altijd veilig. De oplichters proberen dat daarom te voorkomen. Onderaan de nepmail staat dat de app niet werkt. Zo proberen de oplichters mensen te dwingen de valse link in de mail te gebruiken. Daarmee gaan ze niet naar de echte website, maar naar een nepsite waarmee de oplichters gegevens achterhalen. Onthoud dat in mails van MijnOverheid nooit links staan. Ga altijd rechtstreeks naar de website of log in via de app.

Phishingchecker

Twijfelt u over een e-mail? Leden van SeniorWeb kunnen dit soort berichten mailen naar de phishingchecker. Ze horen op z'n laatst de volgende werkdag of het een nepmail is.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.