Menu Zoek

Phishing over DigiD is uit op bankgegevens

dinsdag 29 december 2020

Phishing rondom DigiDKomt er een e-mail binnen over het koppelen van een DigiD aan een bankrekening? Dit bericht is phishing, al lijkt het op het eerste gezicht een echte melding van de overheidsdienst.

DigiD is een account om in te loggen bij overheidsdiensten, zoals de site Toeslagen.nl of de Belastingdienst. De phishingmail lijkt betrouwbaar, omdat er als afzender ‘digidbericht@digid.nl’ staat. Dit zegt helaas niets over de betrouwbaarheid. Iedereen kan een willekeurig mailadres instellen als afzender.

In de tekst staat dat uw DigiD niet is gekoppeld aan een betaalrekening. De afzender wil graag dat u de koppeling alsnog tot stand brengt. Daarvoor staat er een (valse) link in de mail. De link gaat naar een site waar men achter uw bankgegevens wil komen. Het bericht is nep, ga er dus niet op in.

De phishing komt niet alleen via e-mail, het bericht kan ook via sms binnenkomen. Ook dan gaat het om een nepmelding.

Phishingchecker

SeniorWeb geeft gratis advies bij verdachte e-mails. Heeft u zo’n mailtje ontvangen? Laat het controleren door de phishingchecker. U hoort uiterlijk de volgende werkdag of het een phishingmail is of niet.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.