Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Strengere regels voor online recensies

vrijdag 6 mei 2022

Regels voor online recensiesRecensies op internet zijn belangrijk voor aanbieders én potentiële klanten. De regels voor online beoordelingen zijn vanaf eind mei strenger, zodat de kans op misleiding geringer wordt.

Positieve besprekingen van producten, restaurants, hotels of diensten zijn belangrijk voor de aanbieders. Tevredenheid verkoopt, nietwaar? Klanten in spe moeten de zekerheid hebben dat de recensies kloppen. Daarom zijn met ingang van 28 mei 2022 strengere regels van kracht.

Voorwaarden

Online aanbieders van producten en diensten met een recensiemogelijkheid moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Alleen daadwerkelijke klanten of gebruikers mogen recensies plaatsen. De aanbieder heeft een controleplicht.
 • De aanbieder moet bezoekers informeren over het recensiebeleid. Door onder meer uit te leggen hoe op neprecensies wordt gecontroleerd.
 • Aanbieders mogen zich niet voordoen als klant en onder die vlag recensies plaatsen.
 • Wanneer een aanbieder betaalt voor een recensie, moet dit er nadrukkelijk bij staan.
 • Negatieve recensies verwijderen mag niet. Tenzij aangetoond kan worden dat de bespreking vals is.
 • Op sociale media je eigen producten (laten) liken is niet toegestaan.
Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.