Let op! U bezoekt de website met een Windows 10-computer. De ondersteuning van Windows 10 stopt in oktober.
Meer weten? Kijk dan op de speciale pagina hierover: einde Windows 10

Sluiten
U bent hier: Home Tips & Uitleg Nieuws Toch schadevergoeding spoofingslachtoffers
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd

U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Gearchiveerd op 24 augustus 2021.

Nieuws

Toch schadevergoeding spoofingslachtoffers

compensatie spoofing

Slachtoffers die geld zijn kwijtgeraakt door een truc waarbij de eigen bank lijkt te bellen, kunnen rekenen op vergoeding van de geleden schade.

compensatie spoofing
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gepubliceerd op 19 feb 2021

Het is inmiddels een bekende truc. Oplichters lijken te bellen met een officieel telefoonnummer van de bank en doen zich voor als medewerker. Het slachtoffer wordt wijsgemaakt dat er iets mis lijkt met de bankrekening. Uit voorzorg dient het slachtoffer zijn geld over te maken naar een veilige 'kluisrekening'. In werkelijkheid verdwijnt het geld naar een bankrekening van de criminelen. Maar omdat het slachtoffer zelf het geld heeft overgemaakt, vergoeden banken de schade niet.

Compensatieregeling

De Consumentenbond en tv-programma Kassa verzetten zich hiertegen. Dat leidde er eind vorig jaar toe dat minister Hoekstra van Financiƫn de banken maande de schade wel te compenseren. Hetgeen de grote banken, ING, Rabobank, ABN Amro en de Volksbank ook beloofd hebben. De compensatieregeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020. Mits het slachtoffer destijds aangifte heeft gedaan en er aantoonbaar sprake is geweest van identiteitsfraude. Rabobank compenseerde direct, ING heeft inmiddels ook alle slachtoffers gecompenseerd. Alleen ABN Amro heeft dit nog niet gedaan.

Toekomstige gevallen

De regeling blijft van kracht, ook voor nieuwe slachtoffers. Alleen wanneer de bank aantoont dat sprake is geweest van grove nalatigheid hoeft de schade niet te worden vergoed.

Spoofing

Spoofing is een verzamelterm voor identiteitsfraude. Criminelen hebben diverse trucs in huis om zich voor te doen als een ander. Bij telefoon-spoofing lijkt de oplichter te bellen via bijvoorbeeld een bestaand nummer van de bank. Bedenk dat uw bank nooit belt met een verzoek om geld over te maken of persoonlijke gegevens te delen.

Nieuwsoverzicht
Later lezen Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven