Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Valse winactie Bol.com

dinsdag 24 mei 2022

Valse winactie Bol.comCriminelen versturen weer een mail met een valse winactie. Trap niet in een mail waarin staat dat u een Dyson stofzuiger wint.

'Je bent geselecteerd door Bol.com. Vul een korte vragenlijst in en je wint een gloednieuwe Dyson stofzuiger.' Het lijkt te mooi om waar te zijn. Helaas is dat het ook. Het gaat om een valse winactie die afkomstig lijkt van Bol.com, maar in werkelijk is verstuurd door internetcriminelen. Klik niet op de link naar de vragenlijst, maar gooi de mail weg.

Valse winactie

Een valse winactie is een e-mail die de indruk wekt dat u een prijs of cadeaubon hebt gewonnen. Vaak lijkt u winnaar van een loterij georganiseerd door grote bedrijven als Ikea, Albert Heijn of Jumbo. In werkelijkheid hebben deze bedrijven niets met deze actie te maken. De mail komt van een malafide organisatie. Die probeert op deze manier uw persoonsgegevens te bemachtigen of u een duur sms-abonnement aan te smeren. Van de beloofde prijs ziet u uiteindelijk niks terug.

SeniorWeb Phishingchecker

Twijfelt u aan de echtheid van een e-mail? SeniorWeb-leden kunnen verdachte mails naar ons doorsturen via de SeniorWeb Phishingchecker. Uiterlijk de volgende werkdag hoort u of het een phishingmail is.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.