Menu Zoek

Veel e-mails over wijzigingen privacyregels

woensdag 16 mei 2018

AVGIn de EU wordt binnenkort nieuwe privacywetgeving van kracht. Vandaar dat u de afgelopen (en komende) weken veel e-mails hierover ontvangt.

Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid hebt u de afgelopen weken e-mails ontvangen waarin bedrijven, instanties en diensten uitleggen dat hun privacybeleid is gewijzigd en wat dat voor u betekent. En misschien hebt u ook verschillende keren moeten bevestigen dat u een bepaalde mailing of nieuwsbrief wilt blijven ontvangen. Natuurlijk bent u in deze tijden van phishing en gijzelsoftware op uw hoede: zijn het criminelen die uit zijn op uw gegevens? Nee, de mails over een gewijzigd privacybeleid zijn echt.

AVG
Aanleiding voor al deze e-mails is de de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), die op 25 mei van kracht wordt. De AVG omvat nieuwe privacyregels voor de hele Europese Unie. Alle bedrijven en diensten dienen zich aan deze nieuwe regels te houden. Ook wanneer ze niet in de EU zijn gevestigd, zoals Google, Facebook en Microsoft. De AVG vervangt de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

Expliciete toestemming
Bedrijven moeten duidelijk kunnen maken waarom ze bepaalde persoonsgegevens verzamelen en bewaren. Vandaar dat het voor veel bedrijven noodzaak is hun privacybeleid te wijzigen. Ook stelt de AVG dat contacten alleen mogen worden gemaild wanneer ze daar expliciet toestemming voor hebben gegeven. Dus wanneer u uw e-mailadres doorgeeft mag een winkel u niet zomaar mailen. Uw toestemming is nodig. En dit geldt met terugwerkende kracht. Vandaar dat veel bedrijven het zekere voor het onzekere nemen en iedereen uit hun mailingenbestand vraagt zich opnieuw aan te melden.

Ook de lokale bridgeclub
De AVG geldt niet alleen voor grote bedrijven en winkelketens. Ook uw lokale bridge-, voetbal- of hockeyclub moet zich aan de nieuwe regels houden. Evenals uw fysiotherapeut, kapper en bloemist.

Wat gebeurt er op 25 mei?
De AVG wordt op 25 mei van kracht. De afgelopen twee jaar was een overgangsperiode om iedereen de gelegenheid te geven alle processen in te richten volgens de nieuwe regelgeving. Maar toch is lang niet iedereen op tijd klaar. Zoals de Belastingdienst, om maar een partij te noemen.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.