Menu Zoek

Waarschuwing voor nepwinkels op sociale media

dinsdag 6 november 2018

Kijk uit voor nepwinkels op social mediaSpullen kopen via sociale media gaat niet altijd goed. Als de artikelen niet komen, is de verkoper vaak onvindbaar. Kijk goed uit voor u iets koopt via een sociaal netwerk.

Op bijvoorbeeld Facebook zijn allerlei mensen actief die iets verkopen. Vaak informeel, zonder dat ze een bedrijf hebben. Of de mensen presenteren zich wel als bedrijf, maar blijken dat te verzinnen. Aan winkelen via sociale netwerksites zitten best wat risico’s. Producten worden niet geleverd, zijn stuk of zijn anders dan de koper dacht. Verhaal halen bij de verkoper is dan lastig. Iemands profiel op de site is ineens weg of de contactgegevens kloppen niet.

Webshop of nepshop?

Vorig jaar leden mensen voor bijna vijf miljoen euro schade door verkoop via sociale media. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) begint de de campagne ‘Webshop of nepshop?’. Evert Jan Hummelen van ACM: 'Als je iets koopt via sociale media, moet je extra goed opletten. We geven tips over wat mensen zelf kunnen doen.’ De tips vindt u op de site Consuwijzer.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.