Zoeken
Menu Zoek

Adobe Acrobat Reader DC

Op internet komt u wel eens teksten tegen in pdf-formaat. Om die te lezen hebt u bijvoorbeeld het gratis programma Adobe Reader nodig. Lees hier wat u moet weten om met Adobe Acrobat Reader DC te kunnen werken.
Besturingssysteem: Windows 7, 8.1 en 10
Bestandsgrootte: 93,43 MB
Taal: Nederlands
Dit programma is mogelijk niet voor uw apparaat bedoeld.
Download

Een voorbeeld van een tekst in pdf-formaat is de routebeschrijving naar SeniorWeb. Als u dit wilt lezen en/of afdrukken, hebt u bijvoorbeeld het gratis programma Adobe Acrobat Reader DC nodig. Pdf is de afkorting van Portable Document Format (pdf).

Een pdf-bestand is te herkennen aan de extensie 'pdf'. Het kenmerk van dit soort bestanden is dat ze identiek zijn aan het origineel. De vormgeving van het document is voor elke gebruiker en elke ontvanger hetzelfde. De bestanden kunnen bestaan uit tekst, afbeeldingen of een combinatie hiervan. 

In Windows 10 kan het internetprogramma Edge ook pdf's tonen. De bewerkingsmogelijkheden zijn echter zeer beperkt.

Om pdf-bestanden te maken kan het betaalde programma Adobe Acrobat Pro gebruikt worden. Vooral bedrijven maken hier gebruik van, want er zijn kosten aan verbonden om het aan te schaffen. Sinds Office 2010 hebben programma's als Word ook de mogelijkheid bestanden op te slaan als pdf-document. 

Het lezen van pdf-bestanden kan altijd gratis, namelijk met Adobe Acrobat Reader DC.

De uitleg over de installatie is geschreven voor Windows 10, via internetprogramma Chrome. Het programma is ook geschikt voor Windows 7 en 8.1. De installatie gaat op soortgelijke wijze, al kunnen sommige vensters er net wat anders uitzien.

Installatie via Internet Explorer gaat iets anders. Het installatiebestand kan daarbij direct worden geopend door te klikken op Uitvoeren. De overige stappen zijn vergelijkbaar met Chrome.

De fabrikant van Reader is het Amerikaanse computerbedrijf Adobe. Het programma is te gebruiken in het Nederlands. Adobe Acrobat Reader DC is te downloaden van de website van Adobe. Klik hierboven op de knop Download om de website van Adobe te openen. U komt dan op de juiste pagina terecht.

U ziet een overzicht van welke versie u gaat downloaden. Dit is afhankelijk van uw besturingssysteem. Standaard zal het programma uw besturingssysteem proberen te herkennen, in ons voorbeeld is dat Windows 10. Mocht er het verkeerde systeem staan (dus 7 of  8.1 gebruikt of andersom) dan klikt u op de link Gebruikt u een ander(e) taal of besturingssysteem en volg de instructies.

Staat het systeem goed aangegeven? Dan kunt u verdergaan. In de middelste kolom staan 'Optionele aanbiedingen'. Welke dat zijn kan verschillen. Dit is extra software die u kunt downloaden. Dat bevelen wij niet aan. Haal de vinkjes weg voor de verschillende optionele aanbiedingen door op de vinkjes te klikken. Het moet er ongeveer zo uitzien:

Vinkjes weghalen tijdens installatie.

Klik daarna op de knop Nu installeren.

 

Het installatiebestand wordt automatisch gedownload. Het verschijnt onder in beeld:

2110-installatiebestand.jpg

Dubbelklik op dit bestand.

U krijgt tijdens de installatie mogelijk wat meldingen te zien met de vraag of Adobe Systems wijzigingen mag aanbrengen aan uw systeem. Klik in die gevallen op Ja . De installatie gaat nu automatisch verder.
Het installatieprogramma van Adobe Reader zal nu openen. Deze downloadt automatisch de juiste bestanden. Wacht dit rustig af.
Wanneer de installatie voltooid is klikt u op Voltooien. Er opent nu automatisch een webpagina waarop staat dat Adobe Reader succesvol is geïnstalleerd. Deze pagina kunt u gewoon sluiten.
Tijdens de installatie is een snelkoppeling naar het programma Adobe Reader op uw Bureaublad geplaatst. Klik op de snelkoppeling om het programma te openen. Openen kan uiteraard ook via het Startmenu.
Auteur: SB
Gewijzigd: 21 oktober 2016
Printen Voeg toe aan Mijn archief
Sluiten
Toevoegen aan Mijn archief

U moet inloggen om iets te kunnen toevoegen aan uw archief. Wilt u nu inloggen?

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

avatar
SeniorWeb-lid op dinsdag 5 januari 2016 14:17:

wat ik mis en wat me niet lukt is om een opgeslagen PDF document bij te voegen  aan e-mail. 
De laatste tijd komen PDF documenten bij mijn outlook binnen als word document maar openen kan ik ze dan niet. Is dit op te lossen ?

avatar
Sanne_Redactie op woensdag 6 januari 2016 10:29:

U kunt pdf-documenten als bijlage toevoegen zoals u dat normaal ook doet met andere bestanden, zoals foto's en Word-documenten. Hoe het precies werkt, hangt af van uw mailprogramma. Welk programma gebruikt u? Dan kan ik de stappen voor u opzoeken. Ik begrijp niet goed wat u bedoelt met pdf-documenten die als Word-document binnenkomen. Kunt u dat probleem misschien wat uitgebreider omschrijven, zodat ik u beter kan helpen?

avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 7 januari 2016 17:24:

Gebruik Microsoft Outlook. Wel een oude versie vrees ik van  2003. 
PDF document komt binnen met een Hokje waarin kleiner het word- embleem 
staat.

avatar
Sanne_Redactie op donderdag 14 januari 2016 16:07:

Sorry, maar ik begrijp het niet helemaal. Weet u zeker dat het geen Word-document is? Wat u overigens zou kunnen doen is het opslaan en vervolgens via de Verkenner openen door er met de rechtermuisknop op te klikken > Openen met > Adobe. Ik hoop dat dit werkt. Zou u anders contact willen opnemen met onze PCHulp?

avatar
SeniorWeb-lid op dinsdag 9 februari 2016 13:28:

De term Pdf is mij wel bekend. Portable document format. Maar wat is het precies. Waarom gebruikt men pdf. Hoe ontstaan pdf documenten? Wat is het nut er van? Dat wordt mij niet duidelijk uit de gegevens op uw site.

avatar
Sanne_Redactie op vrijdag 12 februari 2016 13:14:

In ons Computerwoordenboek hebben wij pfd zo omschreven, misschien hebt u daar wat aan: Afkorting voor 'portable document format'. Dit is Engels voor 'uitwisselbaar bestandsformaat'. Pdf is een bestandsextensie voor digitale documenten. Pdf-documenten zien er altijd uit (qua lettertypen, afbeeldingen en kleuren) zoals de maker het bedoeld heeft, ongeacht de wijze van bekijken of afdrukken. Pdf-bestanden krijgen '.pdf' als extensie. Het bekendste programma om pdf-bestanden te bekijken is Adobe Reader.

avatar
HKist op maandag 16 november 2015 20:27:

Ik lees hier diverse problemen, sommige ook wel door mij herkend. Neem nu die adobe reader XI.
Mis ik nu iets ?
Geen enkel antwoord....................

M vr gr
Corry

avatar
Sanne_Redactie op woensdag 25 november 2015 14:18:

Ik begrijp uw vraag niet helemaal. Welke problemen komt u tegen? Dit artikel gaat overigens over Adobe Reader DC, en niet XI. Ik hoor graag waar u tegenaan loopt , zodat ik u verder kan helpen.

avatar
Gerrit48 op maandag 6 oktober 2014 13:33: Ik had adobe reader XI. Wilde een factuur van mijn zorgverzekering bekijken. Bij het openen in word 2010 kreeg ik een apart raampje bestandsconversie. wat daar in stond kan geen normaal mens lezen. Cijfertjes en lettertjes. wat is dit? wat doe ik verkeerd? Heb adobe reader XI van mijn computer verwijderd en opnieuw geinstalleerd zonder resultaat weer hetzelfde. Wie kan mij duidelijk svp maken wat ik nu nog kan doen? Groet Ger
avatar
sch608 op woensdag 2 oktober 2013 23:23: Ik krijg bij installeren van Adobe Reader (windows 7) alleen stap 1 en stap 2. Dan werkt de Reader.
avatar
FRaap op donderdag 22 november 2012 10:27: Ik heb al eerder gemeld dat Adobe Reader X niet meer wordt aangeboden. Daarvoor in de plaats krijg je Adobe Reader XI. Opzich niet erg maar de tekst en beschrijving moet even worden aangepast vr. groet Frits Raap
avatar
FRaap op donderdag 22 november 2012 10:27: Ik heb al eerder gemeld dat Adobe Reader X niet meer wordt aangeboden. Daarvoor in de plaats krijg je Adobe Reader XI. Opzich niet erg maar de tekst en beschrijving moet even worden aangepast vr. groet Frits Raap
avatar
reja op zaterdag 13 oktober 2012 13:19: Kan adobe eader niet downloaden. Vr.gr. Jan Wilmink j.w.wilmink@ziggo.nl
avatar
edolent op maandag 24 september 2012 02:21: Ik wil een pdf bestand dat ik via een e-mail heb toegestuurd gekregen lezen. het betreft hier een Huishoudelijk Reglement, dus gewoonm tekst. Adobereader te downloaden, dat is niet te doen. Wat dat porogramma doet, zal me zorg zijn, maar ik zou het nodig hebben. Hoe moet ik dat programma dan aanroepen (Het staat volgens mij in mijn computer gedownload). Er is niets van te begrijpen. POdf is uitgevonden om het weer eens allemaal oneindiog ingewikkeld te maken. Stuur mij gewoon die tekst van dat Huishoudelijk reglement. Typ het desnoods over, maar dat schijnt (en ikl schijn) achtelijk te wezen.
avatar
wou346 op dinsdag 21 augustus 2012 10:53: Beste mensen, Adobe Reader X installeert Google Chrome als je niet het vinkje weghaalt bij Ja, installeer Chrome als mijn standaardbrowser en Google Toolbar voor Internet Explorer – optioneel. (28,4 MB) Installatieopties Dit moeten jullie veranderen in de tekst. Yvonne van der Woude-Rensen
avatar
zirkoon04 op zaterdag 10 maart 2012 23:10: Adobe Raider X geinstalleerd. Programma wil niet werken ook niet door de bijlage eerst op te slaan en dan met de raider te openen werkt niet. Wel koppelt raider met microsoft WORD maar laat allemaal onduidelijke tekst zien ?? Wie weet raad.
avatar
SeniorWeb-lid op zondag 27 november 2011 20:30: Een bijlage eerst opslaan en daarna met adobe raider openen gaat goed,maar direct openen zonder op te slaan lukt niet.
avatar
SeniorWeb-lid op zondag 27 november 2011 20:30: Een bijlage eerst opslaan en daarna met adobe raider openen gaat goed,maar direct openen zonder op te slaan lukt niet.
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 27 oktober 2011 13:35: kan beter
avatar
Bee915 op zaterdag 26 maart 2011 18:30: via de browser firefox4 kreeg ik de melding dat de plug-in van Adobe reader verouderd was. dus heb ik het ge-updated in de veronderstelling dat Adobe Reader 9.2 zou zijn! Maar nee het was Adobe Reader x. Vind het wel vreemd dat er niet gevraagd wordt welke Adobe er gedownload moet worden. De uitleg van dit artikel is goed ben er tevreden over. groet van ida
avatar
SeniorWeb-lid op zaterdag 12 maart 2011 16:07: Ik kan op dit moment mijn gebruiksaanwijzing van mijn camcorder wel lezen,heb een aantal bladzijden uitgeprint maar mis er enkele. Nu zit er schijnbaar een beveiliging op en kan niet meer afdrukken, hoe kan dit ???
avatar
SeniorWeb-lid op maandag 28 februari 2011 00:02: Prima, maar ik wilde meer weten over Adobe Acrobat en dat mis ik. Tine Westenberg.
avatar
gaarthuis op zaterdag 5 februari 2011 12:15: Bij downloaden op 5-2-2011 kreeg ik Adobe X i.p.v 9.2
avatar
SeniorWeb-lid op dinsdag 21 december 2010 19:57: Ria hoe kan ik adobe reader installeren met windows 7
avatar
SeniorWeb-lid op zaterdag 30 oktober 2010 17:47: Probeer ADOBE RAIDER te installeren maar heb Windows 7 Waaom kan her niet met Windows 7????. Gerrie Hazeleger
avatar
SeniorWeb-lid op dinsdag 21 september 2010 12:34: Hartelijke dank U hebt mij zeer goed geholpen. mijn complimenten dat het zo snel is gebeurd. vriendelijke groeten Jannie.*****
avatar
SeniorWeb-lid op woensdag 15 september 2010 17:22: ik heb windows 7 hoe moet het dan ? w.claessen1@upcmail.nl B.V. dank
avatar
SeniorWeb-lid op maandag 23 augustus 2010 23:19: Bedankt! Op deze manier iets uitgelegd krijgen is SUPER duidelijk!
Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.