Menu Zoek

Bescherm smartphone met hoesje en screenprotector

tip(9) Een hoesje om de telefoon en een beschermlaag over het scherm voorkomen beschadigingen. Een ongeluk zit tenslotte in een klein hoekje.

Gebruikers van een iPhone, Samsung, Motorola, Oppo of ander merk smartphone hebben een ding gemeen. Ze willen geen van allen dat de telefoon breekt bij een val. Of dat het scherm bekrast raakt. Bescherming in de vorm van een hoesje en/of screenprotector hoort dan ook standaard bij de aanschaf van een telefoon.

Daarbij is belangrijkste vraag: beschermt het ook echt? U staat toch te kijken wanneer de telefoon onverhoopt valt en ondanks het hoesje stukgaat. Bij sommige telefoons zit een dun stukje plastic dat het scherm zou moeten beschermen. Dat is een wassen neus. Kies voor echte bescherming.

Hoesjes zijn er in twee varianten: back covers en book cases.

Back cover

Dit is een hoesje waar je de telefoon inklikt. Ze zijn dunner en flexibeler dan book cases. Dat maakt ze meer geschikt om in de broekzak te dragen. Back covers beschermen alleen de achterkant en zijkant van een smartphone. De voorkant, het scherm dus, blijft onbeschermd. Wie kiest voor zo'n hoesje heeft nog een screenprotector nodig voor volledige bescherming.

Book case

De meeste bescherming biedt een hoesje dat lijkt op een boekomslag. Je klapt het open wanneer je de telefoon nodig hebt. Dit type hoesje beschermt de hele telefoon. Als bonus kun je er meestal ook nog je betaalpasjes en ov-chipkaart in kwijt.

Welk type hoesje u ook kiest, laat u informeren over de valbescherming. Sommige hoesjes kunnen een val aan van maximaal 2 meter hoogte. De beste hoesjes kunnen meer dan 4 meter aan. Een vuistregel: hoe beter de valbescherming, hoe dikker het hoesje.

Hoesjes zijn vaak van plastic of siliconen. Plastic is hard en stug, hoesjes van siliconen dunner en flexibel. Hardplastic beschermt beter. Een derde materiaal staat bekend onder de afkorting TPU. Deze kunststof is flexibel, kan niet breken, trekt geen stof aan en is schokabsorberend. Het verenigt daarom alle goede eigenschappen van plastic en siliconen.

Een screenprotector is nodig wanneer het scherm niet wordt afgedekt. Wie zijn toestel vaak los in de tas gooit loopt zeker een risico op krassen. Vooral als daar sleutels en andere puntige voorwerpen inzitten. Wat is beter: een protector van plastic of glas?

Plastic screenprotector

Een screenprotector van plastic is lekker dun. Maar hij beschermt matig tot slecht en krast zelf snel. Daardoor gaat de zichtbaarheid van het scherm achteruit. De allergoedkoopste plastic plaatjes verminderen de aanraakgevoeligheid van het scherm. En een telefoon bedienen is al lastig genoeg.

Glazen screenprotector

Glas beschermt beter dan plastic maar is dikker. Deze protectors zijn duurder dan hun plastic zusjes maar krassen bijna niet en de aanraakgevoeligheid blijft optimaal.

Stuitert de telefoon per ongeluk van de trap dan voorkomt de screenprotector dat het scherm barst. Glas doet dat beter dan plastic. Daarbij kan de screenprotector zelf wel de geest geven. Maar het is altijd beter om die te moeten vervangen dan het scherm.

Let op: het hoesje en/of screenprotector moet geschikt zijn voor uw specifieke model telefoon. Het merk alleen is niet genoeg; het gaat om het exacte model. Afmetingen en dikte van telefoons verschillen. Dat geldt dus ook voor de hoesjes en screenprotectors. En nog een tip: laat uw screenprotector in een telefoonwinkel erop zetten. Zeker bij duurdere protectors loont dat de moeite.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.